2020.09.19   szerző: hp   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Amióta létezik mozi, a világ egyes országaiban a különöző kulturális normák időről időre valamely film betiltását vonják maguk után. Toplistánkban ezúttal olyan népszerű filmeket listáztunk, melyeket a világ különböző pontjain sokszor meglepő indokkal tiltott be a cenzúra bizottság.

Népszerű filmek, melyeket meglepő indokkal tiltottak ki a mozikból
#31

vígjáték

Nem sokkal közelgő esküvője előtt az egyébként is feszült vőlegénynek még egy különleges utazást maga mögött kell tudnia, mielőtt elveszi szíve választottját. El kell... több»

Hol? India. Miért? A cenzorok az obszcenitásra hivatkozva tiltották ki a mozikból Robert De Niro filmjét. 
#30

92 A diktátor  (1940)

dráma | háborús | vígjáték

Húsz évvel az első világháború után, amelyben Tomainia a vesztesek oldalán állt, Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), a kegyetlen diktátor világuralomra tör. Adenoid hisz a... több»

Hol? Németország, és több, a náci eszmékkel szimpatizáló latin-amerikai ország. Miért? Mivel kiparodizálta a fasizmust. 
#29

dráma | romantikus | thriller

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

Hol? Zimbabwe? Miért? A cenzorok az explicit erotikus jelenetekre hivatkozva tiltották be a filmet, azonban néhány moziban engedélyezték a megvágott produkció vetítését.
#28

86 Rambo  (1982)

akció | kaland

Rambo, a vietnami veterán egy amerikai kisvárosba érkezik, ahol rögtön feltűnést kelt furcsa öltözékével. A helyi túlbuzgó serif megelőzné a bajt, és kitessékeli a férfit a... több»

Hol? Burma. Miért? A film negatív színben tünteti fel a burmai katonákat.
#27

81 A tetovált lány  (2011)

dráma | krimi | misztikus

Már negyven éve annak, hogy nyoma veszett Harrietnek, a nagyhatalmú Vanger család egyik tagjának. A lány nagybátyja szerint a lány gyilkosság  áldozata lett, ezért megbízza... több»

Hol? India. Miért? A megerőszakolós és kínzós jelenetek miatt. Finchernek felajánlották, hogy vágja ki ezeket a részeket, de a rendező inkább lemondott az indiai piacról, mint hogy megvágja a filmjét.
#26

61 Brüno  (2009)

vígjáték

Brüno (Sacha Baron Cohen), az osztrák homoszexuális divatmániás riporter  és showman a Funkyzeit című műsoráról ismert. Egy baklövésnek köszönhetően végzetesen leszerepel,... több»

Hol? Ukrajna. Miért? A homoszexualitás népszerűsítése.
#25

dráma | romantikus

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több»

Hol? A rendező hazájában, Olaszországban. Miért? Az indok az obszcenitás volt, sőt, Bertoluccit négy hónapra bebörtönözték. 
#24

88 Milk  (2008)

dráma | életrajzi

Harvey Milk (Sean Penn) 1977-ben az első olyan választott, magas rangú köztisztviselővé válik, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Milk személye sokak számára vált... több»

Hol? Szamoa. Miért? Pozitív színben tünteti fel a homoszexualitást.
#23

dráma

Jézus keresi az elrendeltetését. Egyrészt véghez szeretné vinni Isten tervét, másrészt viszont meg kell bírkóznia emberi érzéseivel: a kétséggel, a gyengeséggel és a... több»

Hol? Közel-Kelet országai, Egyesült Államok egyes államai. Miért? A filmet a Közel-Keleten számos országban betiltották, de az Egyesült Államokban is problémába ütközött a vetítés, ugyanis sokan istenkáromlásnak vélték Scorsese filmjét.
#22

82 District 9  (2009)

akció | sci-fi | thriller

A földönkívüli lények végre kapcsolatba léptek az emberi civilizációval. A helyzet azonban nem egészen úgy alakul, ahogy vártuk. Az idegenek űrhajója működésképtelen, a... több»

Hol? Nigéria. Miért? A film állítólag rossz színben tüntette fel az országot.
#21

90 Ben Hur  (1959)

dráma | kaland | történelmi

Ben Hur (Charlton Heston) gazdag júdeai család sarja, aki az római uralom alatt senyvedő Jeruzsálemben él. Egy nap találkozik legjobb gyerekkori barátjával, a katonával,... több»

Hol? Kína. Miért? Az indoklás szerint a film keresztény propaganda.
#20

dráma | krimi

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

Hol? Írország. Miért? A Született gyilkosokat azért tiltották be, mert a 90-es években számos olyan gyilkosság történt, melyet a hatóságok a filmhez kötöttek.
#19

animáció | fantasy | musical

Miután South Parkban bemutatják a legújabb Terrence & Phillip filmet, valósággal elszabadul a pokol. Amíg a kölykök rajonganak a filmért, a felháborodott szülők elintézik, hogy... több»

Hol? Burma, Kambodzsa, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Libanon, Marokkó, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Oroszország, Szaúd Arábia, Sri Lanka, Thaiföld, Vatikánváros, Vietnam. Miért? A filmet a fenti országokban kulturálisan sértőnek találták. Nem csoda, elég ha a Sátán és Saddam Hussein homoszexuális viszonyára gondolunk.
#18

59 Cannibal Holocaust  (1980)

horror | kaland

1979-ben négy dokumentumfilmes eltűnt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról? Hat hónappal késõbb a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting... több»

Hol? Egyesült-Királyság, Szingapúr, Ausztrália, Norvégia, Finnország, Írország, Izland, Új-Zéland, Németország, Olaszország, Malajzia. Miért? A film olyannyira brutális, hogy a rendezőnek, Ruggero Deodatónak az olasz hatóság előtt kellett bizonyítania, hogy a film szereplői életben vannak.
#17

horror

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Hol? Finnország, Egyesült-Királyság, Chile, Izland, Brazília, Ausztrália, Norvégia, Szingapúr, Svédország. Miért? Bár a filmet bemutatták a brit mozikban, azonban nem sokkal ezt követően a cenzúra bizottság elnöke, Stephen Murphy döntése alapján levették a műsorról.
#16

89 Az ördögűző  (1973)

horror

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Hol? Szingapúr, Egyesült-Királyság, Malajzia. Miért? A fim vetítésén sokan elájultak, rosszul lettek és hánytak. De a betiltás oka valójában az istenkáromlás volt.
#15

90 Mechanikus narancs  (1971)

dráma | krimi | sci-fi

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

Hol? Írország, Egyesült-Királyság, Szingapúr, Malajzia, Spanyolország, Dél-Korea. Miért? Bár sokan azt gondolják, hogy a filmet a cenzúra bizottság tiltotta be az Egyesült-Királyságban (a többi országban az erőszak volt az indok), a Mechanikus narancsot maga Kubrick kérésére vették le a mozik műsoráról, ugyanis családja rengeteg halálos fenyegetést kapott.
#14

horror

Egy eldugott, erdei faházban öt fiatal tervezi együtt tölteni a hétvégét. Megérkezésüket baljós ómenek kísérik. Rábukkannak egy régi hangfelvételre, amelyen egy öregember... több»

Rendező: Sam Raimi
Forgatókönyvíró: Sam Raimi
Szereplők: Bruce Campbell, Ted Raimi, Richard DeManincor, Sam Raimi, Betsy Baker
Hol? Szingapúr, Finnország, Egyesült-Királyság, Németország, Izland, Írország. Miért? Bár a filmet a benne látható erőszak és brutalitás miatt tiltották be, de VHS-n hatalmas siker lett.
#13

dráma | romantikus | vígjáték

New York nem változik, és nem változik négy különleges, megzabolázhatatlan lakója sem, akik a női szabadság, függetlenség nagykövetei lettek az egész világon: Carrie,... több»

Hol? Egyesült Arab Emirátusok. Miért? Az indok az emancipált nők ábrázolása.
#12

dráma | romantikus

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»

Hol? Szinte az összes iszlám vallású államban. Miért? A homoszexualitás népszerűsítése.
#11

animáció | kaland | vígjáték

Az springfieldi atomerőműben dolgozó Homer véletlenül mérgező anyagot önt a város folyójába, ezért Arnold Schwazenegger kormányzó veszélyes övezetnek nyilvánítja a várost,... több»

Hol? Burma. Miért? A piros és kék színek használta miatt, ugyanis a lázadók is többnyire ilyen színű ruhákat viseltek. 
#10

85 A Da Vinci-kód  (2006)

misztikus | thriller

Robert Langdon professzor (Tom Hanks), a jelképek és szimbólumok neves kutatója álmában sem gondolta volna, hogy egy nap egy gyilkossági ügybe keveredik. Egy éjszaka azonban, mikor... több»

Hol? A világ számos keresztény államában a Vatikán javaslatára betiltották. Miért? Történelmi pontatlanság, és Jézus alakjának elferdítése.
#9

68 Noé  (2014)

akció | dráma | kaland

Darren Aronofsky monumentális alkotásában Noé epikus történetét dolgozza fel. Az embert próbáló feladatra kiválasztott Noénak (az Oscar-díjas Russell Crowe) szembesülnie kell... több»

Hol? Indonézia. Miért? Az indoklás szövege szerint a filmmel vallással kapcsolatos aggályokat vet fel.
#8

80 300  (2006)

akció | dráma | fantasy

Párszáz spáratia katona a segédcsapatokkal karöltve hősisesen küzd a Xerxes vezette perzsák ellen a Thermopülai-szorosnál, hogy időt nyerjenek a görög seregek egyesítésére.... több»

Hol? Irán. Miért? Furcsa mód a betiltás hátterében nem az erőszak, vagy a szexjelenetek álltak, hanem a történelmi pontatlanság, és a mód, ahogy a film a Perzsa Birodalmat ábrázolja.
#7

67 Az interjú  (2014)

akció | kaland | vígjáték

Dave Skylark (James Franco) és Aaron Rapoport (Seth Rogen) egy népszerű tv-show fő munkatársai. A tudomásukra jut, hogy a rettegett Észak-Koreai diktátor, Kim Jong-un (Randall Park)... több»

Hol? Észak-Korea, Egyesült Államok. Miért? Az Interjú betiltása hatalmas botrányt kavart, ugyanis a Sony-t ért hackertámadás hátterében sokan Észak-Koreát sejtették, sőt, egyes bizonyítékok ezt támasztották alá. A stúdió ezt követően, és a mozik tiltakozása miatt nem mutatta be a filmet.
#6

84 A 44. gyermek  (2015)

dráma | krimi | thriller

A Sztálin korabeli Szovjetunióban egy kegyvesztett KGB ügynök, Leo Dimitrov azt a feladatot kapja, hogy folytasson le sorozatos gyermekgyilkosságokkal kapcsolatos nyomozást. A férfi... több»

Hol? Oroszország. Miért? Az orosz kulturális miniszter indoklása: 'A film úgy tünteti fel az országot, mintha Mordor lenne.'
#5

93 Apokalipszis most  (1979)

dráma | háborús

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

Hol? Dél-Korea. Miért? A Park Chung-hee rezsim idején a filmet anti-háborús jellege miatt tiltották be.
#4

73 Blue Jasmine  (2013)

dráma

Jasmine (Cate Blanchett) a gazdagok gondtalan életét éli, mígnem élete egyik napról a másikra összeomlik. Házzassága tönkremegy, elhagyja gazdag férjét, Hallt (Alec Baldwin),... több»

Hol? India. Miért? A szereplők dohányoztak a filmben.
#3

dráma | életrajzi | krimi

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég... több»

Hol? Malajzia, Nepál, Zimbabwe, Kenya. Miért? Szex, a drogok és a káromkodások miatt (a fuck szó 596-szor hangzik el a filmben).
#2

85 Brian élete  (1979)

vígjáték

Jézussal egy időben, alig egy istállóval arrébb még egy kisded született, Brian. A fiú a sors különös játékaként úgy nő fel és éli az életét – annak minden... több»

Hol? Norvégia, Szingapúr, Írország. Miért? Eretnekség.
#1

családi | sci-fi

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves... több»

Hol? Svédország, Finnország, Norvégia. Miért? Igaz, a filmet csak a tizenkét éven aluli korosztály számára tiltották be, azonban az indoklás meglehetősen érdekes: a skandináv hatóságok úgy vélték, hogy a film a gyerekek ellenségeiként tünteti fel a felnőtteket.