2017.02.10   szerző: hp   hozzászólások: 0

Amióta létezik mozi, a világ egyes országaiban a különöző kulturális normák időről időre valamely film betiltását vonják maguk után. Hétvégi toplistánkban ezúttal olyan népszerű filmeket listáztunk, melyeket a világ különböző pontjain sokszor meglepő indokkal tiltott be a cenzúra bizottság.

TOPLISTA - Népszerű filmek, melyeket kitiltottak a mozikból
#32

vígjáték

Nem sokkal közelgő esküvője előtt az egyébként is feszült vőlegénynek még egy különleges utazást maga mögött kell tudnia, mielőtt elveszi szíve választottját. El kell... több »

Hol? India. Miért? A cenzorok az obszcenitásra hivatkozva tiltották ki a mozikból Robert De Niro filmjét. 
#31

85 A diktátor (1940)

dráma | háborús | vígjáték

Húsz évvel az első világháború után, amelyben Tomainia a vesztesek oldalán állt, Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), a kegyetlen diktátor világuralomra tör. Adenoid hisz a... több »

Hol? Németország, és több, a náci eszmékkel szimpatizáló latin-amerikai ország. Miért? Mivel kiparodizálta a fasizmust. 
#30

dráma | romantikus

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több »

Hol? Zimbabwe? Miért? A cenzorok az explicit erotikus jelenetekre hivatkozva tiltották be a filmet, azonban néhány moziban engedélyezték a megvágott produkció vetítését.
#29

81 Rambo (1982)

akció | dráma | kaland

Rambo, a vietnami veterán egy amerikai kisvárosba érkezik, ahol rögtön feltűnést kelt furcsa öltözékével. A helyi túlbuzgó serif megelőzné a bajt, és kitessékeli a férfit a... több »

Hol? Burma. Miért? A film negatív színben tünteti fel a burmai katonákat.
#28

80 A tetovált lány (2011)

dráma | krimi | misztikus

Már negyven éve annak, hogy nyoma veszett Harrietnek, a nagyhatalmú Vanger család egyik tagjának. A lány nagybátyja szerint a lány gyilkosság  áldozata lett, ezért megbízza... több »

Hol? India. Miért? A megerőszakolós és kínzós jelenetek miatt. Finchernek felajánlották, hogy vágja ki ezeket a részeket, de a rendező inkább lemondott az indiai piacról, mint hogy megvágja a filmjét.
#27

57 Brüno (2009)

vígjáték

Brüno (Sacha Baron Cohen), az osztrák homoszexuális divatmániás riporter  és showman a Funkyzeit című műsoráról ismert. Egy baklövésnek köszönhetően végzetesen leszerepel,... több »

Hol? Ukrajna. Miért? A homoszexualitás népszerűsítése.
#26

dráma | romantikus

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több »

Hol? A rendező hazájában, Olaszországban. Miért? Az indok az obszcenitás volt, sőt, Bertoluccit négy hónapra bebörtönözték. 
#25

85 Milk (2008)

dráma | Életrajzi | romantikus

Harvey Milk (Sean Penn) 1977-ben az első olyan választott, magas rangú köztisztviselővé válik, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Milk személye sokak számára vált... több »

Hol? Szamoa. Miért? Pozitív színben tünteti fel a homoszexualitást.
#24

dráma

Jézus keresi az elrendeltetését. Egyrészt véghez szeretné vinni Isten tervét, másrészt viszont meg kell bírkóznia emberi érzéseivel: a kétséggel, a gyengeséggel és a... több »

Hol? Közel-Kelet országai, Egyesült Államok egyes államai. Miért? A filmet a Közel-Keleten számos országban betiltották, de az Egyesült Államokban is problémába ütközött a vetítés, ugyanis sokan istenkáromlásnak vélték Scorsese filmjét.
#23

83 District 9 (2009)

sci-fi | thriller

A földönkívüli lények végre kapcsolatba léptek az emberi civilizációval. A helyzet azonban nem egészen úgy alakul, ahogy vártuk. Az idegenek űrhajója működésképtelen, a... több »

Hol? Nigéria. Miért? A film állítólag rossz színben tüntette fel az országot.
#22

93 Ben Hur (1959)

dráma | kaland | történelmi

Ben Hur (Charlton Heston) gazdag júdeai család sarja, aki az római uralom alatt senyvedő Jeruzsálemben él. Egy nap találkozik legjobb gyerekkori barátjával, a katonával,... több »

Hol? Kína. Miért? Az indoklás szerint a film keresztény propaganda.
#21

dráma | krimi

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több »

Hol? Írország. Miért? A Született gyilkosokat azért tiltották be, mert a 90-es években számos olyan gyilkosság történt, melyet a hatóságok a filmhez kötöttek.
#20

animáció | fantasy | musical

Miután South Parkban bemutatják a legújabb Terrence & Phillip filmet, valósággal elszabadul a pokol. Amíg a kölykök rajonganak a filmért, a felháborodott szülők elintézik, hogy... több »

Hol? Burma, Kambodzsa, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Libanon, Marokkó, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Oroszország, Szaúd Arábia, Sri Lanka, Thaiföld, Vatikánváros, Vietnam. Miért? A filmet a fenti országokban kulturálisan sértőnek találták. Nem csoda, elég ha a Sátán és Saddam Hussein homoszexuális viszonyára gondolunk.
#19

62 Cannibal Holocaust (1980)

horror | kaland

1979-ben négy dokumentumfilmes eltűnt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról? Hat hónappal késõbb a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting... több »

Hol? Egyesült-Királyság, Szingapúr, Ausztrália, Norvégia, Finnország, Írország, Izland, Új-Zéland, Németország, Olaszország, Malajzia. Miért? A film olyannyira brutális, hogy a rendezőnek, Ruggero Deodatónak az olasz hatóság előtt kellett bizonyítania, hogy a film szereplői életben vannak.
#18

horror | thriller

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több »

Hol? Finnország, Egyesült-Királyság, Chile, Izland, Brazília, Ausztrália, Norvégia, Szingapúr, Svédország. Miért? Bár a filmet bemutatták a brit mozikban, azonban nem sokkal ezt követően a cenzúra bizottság elnöke, Stephen Murphy döntése alapján levették a műsorról.
#17

89 Az ördögűző (1973)

horror

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több »

Hol? Szingapúr, Egyesült-Királyság, Malajzia. Miért? A fim vetítésén sokan elájultak, rosszul lettek és hánytak. De a betiltás oka valójában az istenkáromlás volt.
#16

82 Mechanikus narancs (1971)

dráma | krimi | sci-fi

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több »

Hol? Írország, Egyesült-Királyság, Szingapúr, Malajzia, Spanyolország, Dél-Korea. Miért? Bár sokan azt gondolják, hogy a filmet a cenzúra bizottság tiltotta be az Egyesült-Királyságban (a többi országban az erőszak volt az indok), a Mechanikus narancsot maga Kubrick kérésére vették le a mozik műsoráról, ugyanis családja rengeteg halálos fenyegetést kapott.
#15

horror

Egy eldugott, erdei faházban öt fiatal tervezi együtt tölteni a hétvégét. Megérkezésüket baljós ómenek kísérik. Rábukkannak egy régi hangfelvételre, amelyen egy öregember... több »

Hol? Szingapúr, Finnország, Egyesült-Királyság, Németország, Izland, Írország. Miért? Bár a filmet a benne látható erőszak és brutalitás miatt tiltották be, de VHS-n hatalmas siker lett.
#14

dráma | romantikus | vígjáték

New York nem változik, és nem változik négy különleges, megzabolázhatatlan lakója sem, akik a női szabadság, függetlenség nagykövetei lettek az egész világon: Carrie,... több »

Hol? Egyesült Arab Emirátusok. Miért? Az indok az emancipált nők ábrázolása.
#13

dráma | romantikus

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több »

Hol? Szinte az összes iszlám vallású államban. Miért? A homoszexualitás népszerűsítése.
#12

animáció | kaland | vígjáték

Az springfieldi atomerőműben dolgozó Homer véletlenül mérgező anyagot önt a város folyójába, ezért Arnold Schwazenegger kormányzó veszélyes övezetnek nyilvánítja a várost,... több »

Hol? Burma. Miért? A piros és kék színek használta miatt, ugyanis a lázadók is többnyire ilyen színű ruhákat viseltek. 
#11

85 A Da Vinci-kód (2006)

misztikus | thriller

Robert Langdon professzor (Tom Hanks), a jelképek és szimbólumok neves kutatója álmában sem gondolta volna, hogy egy nap egy gyilkossági ügybe keveredik. Egy éjszaka azonban, mikor... több »

Rendező: Ron Howard
Forgatókönyvíró: Akiva Goldsman
Szereplők: Tom Hanks, Jean Reno, Ian McKellen, Audrey Tautou, Paul Bettany
Hol? A világ számos keresztény államában a Vatikán javaslatára betiltották. Miért? Történelmi pontatlanság, és Jézus alakjának elferdítése.
#10

71 Noé (2014)

akció | dráma | kaland

Darren Aronofsky monumentális alkotásában Noé epikus történetét dolgozza fel. Az embert próbáló feladatra kiválasztott Noénak (az Oscar-díjas Russell Crowe) szembesülnie kell... több »

Hol? Indonézia. Miért? Az indoklás szövege szerint a filmmel vallással kapcsolatos aggályokat vet fel.
#9

82 300 (2006)

akció | fantasy

Párszáz spáratia katona a segédcsapatokkal karöltve hősisesen küzd a Xerxes vezette perzsák ellen a Thermopülai-szorosnál, hogy időt nyerjenek a görög seregek egyesítésére.... több »

Hol? Irán. Miért? Furcsa mód a betiltás hátterében nem az erőszak, vagy a szexjelenetek álltak, hanem a történelmi pontatlanság, és a mód, ahogy a film a Perzsa Birodalmat ábrázolja.
#8

romantikus | vígjáték

Zack és Miri ősidők óta barátok, azonban igen nehéz időszakot élnek meg adósságaik miatt. Miután otthonukban elzárják a vizet, és az áramot is kikapcsolják, furcsa ötlettel... több »

Hol? Thaiföld, Utah. Miért? A thaiföldi cenzúra bizottság attól tartott, hogy a film arra ösztökélheti a fiatal párokat, hogy pornózással keressenek pénzt.
#7

63 Az interjú (2014)

akció | vígjáték

Dave Skylark (James Franco) és Aaron Rapoport (Seth Rogen) egy népszerű tv-show fő munkatársai. A tudomásukra jut, hogy a rettegett Észak-Koreai diktátor, Kim Jong-un (Randall Park)... több »

Hol? Észak-Korea, Egyesült Államok. Miért? Az Interjú betiltása hatalmas botrányt kavart, ugyanis a Sony-t ért hackertámadás hátterében sokan Észak-Koreát sejtették, sőt, egyes bizonyítékok ezt támasztották alá. A stúdió ezt követően, és a mozik tiltakozása miatt nem mutatta be a filmet.
#6

85 A 44. gyermek (2015)

krimi | thriller

A Sztálin korabeli Szovjetunióban egy kegyvesztett KGB ügynök, Leo Dimitrov azt a feladatot kapja, hogy folytasson le sorozatos gyermekgyilkosságokkal kapcsolatos nyomozást. A férfi... több »

Hol? Oroszország. Miért? Az orosz kulturális miniszter indoklása: 'A film úgy tünteti fel az országot, mintha Mordor lenne.'
#5

87 Apokalipszis most (1979)

dráma | háborús

A saigoni CIA azt a parancsot adja Williard kapitánynak, hogy szabaduljon meg egy őrült ezredestől, aki magánháborúba kezdett, miután felállította saját seregét és kiépítette... több »

Hol? Dél-Korea. Miért? A Park Chung-hee rezsim idején a filmet anti-háborús jellege miatt tiltották be.
#4

73 Blue Jasmine (2013)

dráma

Jasmine (Cate Blanchett) a gazdagok gondtalan életét éli, mígnem élete egyik napról a másikra összeomlik. Házzassága tönkremegy, elhagyja gazdag férjét, Hallt (Alec Baldwin),... több »

Hol? India. Miért? A szereplők dohányoztak a filmben.
#3

dráma | Életrajzi | krimi

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég... több »

Hol? Malajzia, Nepál, Zimbabwe, Kenya. Miért? Szex, a drogok és a káromkodások miatt (a fuck szó 596-szor hangzik el a filmben).
#2

90 Brian élete (1979)

vígjáték

Jézussal egy időben, alig egy istállóval arrébb még egy kisded született, Brian. A fiú a sors különös játékaként úgy nő fel és éli az életét – annak minden... több »

Hol? Norvégia, Szingapúr, Írország. Miért? Eretnekség.
#1

családi | sci-fi

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves... több »

Hol? Svédország, Finnország, Norvégia. Miért? Igaz, a filmet csak a tizenkét éven aluli korosztály számára tiltották be, azonban az indoklás meglehetősen érdekes: a skandináv hatóságok úgy vélték, hogy a film a gyerekek ellenségeiként tünteti fel a felnőtteket.