8 híresség, aki nyíltan beszélt az abortuszáról

A következőkben hírességek osztják meg abortusztörténeteiket. Az anyag azzal a céllal született, hogy a sztárok reményt adjanak az amerikai nőknek. A Guttmacher Intézet szerint a teherbe esők közül majdnem minden negyedik ember abortuszon esik át élete során.

A Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade ítéletét követően az USA államainak közel fele készen áll arra, hogy teljes mértékben betiltsa az abortuszt, megfosztva ezzel a nőket és más, teherbe esni képes személyeket attól a lehetőségtől, hogy saját testükkel és életükkel kapcsolatos fontos döntéseket hozzanak.

Az alábbiakban néhány közéleti személyiség szólal fel az abortuszhoz való jog mellett, megosztva az eljárással kapcsolatos személyes tapasztalataikat.

#nonumbers

Chelsea Handler

szül. 1975. 02. 25. (49 éves)
Livingston - New Jerse - Amerikai Egyesült Államok
Chelsea Handler 1975. február 25.-én született, New Jerseyben. 2007 júliusában indult saját fél órás Talk show-ja, Chelsea Lately címmel, melyet sugároztak az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Németországban és Új-Zélandon. Handler négy New York Times bestseller listás könyvet írt, amelyek közül az egyikből... több»
Chelsea Handler komikus és abortuszpárti aktivista a Playboy számára írt személyes esszéjében beszélt 16 éves kori abortuszáról: "Egyszerűen azt gondoltam: 'Miért ne? Lehet gyerekem. Talán ikreket szülök, és rímelő neveket adok nekik!" Visszatekintve azonban Handler, aki 41 éves volt, amikor az esszét írta, elismerte, hogy abszurd volt a gondolat, hogy egyedül neveljen fel egy gyereket abban a fiatal korban - amikor még az utat sem találta haza éjszaka. „A szüleim tisztában voltak ezzel, ezért életemben első alkalommal elvittek a Planned Parenthoodba, és úgy viselkedtek, mintha szülők lennének.”

Keke Palmer

szül. 1993. 08. 26. (30 éves)
Harvey, Illinois, Egyesült Államok
Keke Palmer Harvey-ban született Illonis államban 1993.augusztus 26-án Lauren Keyana Palmer néven. Keresztény neveltetésben részesült. Szülei Sharon és Larry Palmer. Anyja középiskolai tanár egy autista gyermekekkel foglalkozó intézményben, apja egy poliuretán cég dolgozója. Először a templomi kórus tagjaként énekelt. 2007-ben... több»
Miután Alabama kormányzója aláírta a szinte minden abortuszt betiltó törvényt, Keke Palmer színésznő és énekesnő 2019 májusában nyílt meg először az abortusszal kapcsolatos tapasztalatairól. Palmer, aki számos filmben és tévésorozatban, például a Hustlersben és a Scream Queensben szerepelt, a neten több ezer másik nő támogatására tweetelte, hogy korábban azért döntött az abortusz mellett, mert életének azon szakaszában még nem állt készen arra, hogy gyermeket vállaljon. "Aggódtam a karrieremmel kapcsolatos kötelezettségeim miatt, és attól féltem, hogy nem tudnék karrierista nőként és anyaként is létezni." - írta.

Laura Prepon

szül. 1980. 03. 07. (44 éves)
Laura Prepon 1980. március 7-én született a New Jersey állam béli Watchungban, az Egyesült Államokban. Édesapja 1994-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt, így őt és négy testvérét anyja nevelte. Egy bátyja, Brad, és három nővére, Danielle, Jocelyn és Stephanie van. Édesanyja ír és angol, édesapja német és zsidó gyökerekkel... több»
A 42 éves Laura Prepon színésznő, aki leginkább a That 70s Show-ból, Donna szerepéről ismert, a People-nek elárulta, hogy férjével együtt kénytelenek voltak meghozni a nehéz döntést, és véget vetni második terhességéknek, miután az ultrahangvizsgálat kimutatta, hogy a magzat valószínűleg veleszületett fogyatékossággal születne. Prepont tájékoztatták arról, hogy a magzat nem fog normálisan fejlődni, és a terhesség folytatása veszélyezteti a saját életét. Elmondta: "az újszülöttgyógyászunk azt mondta, hogy az agy nem növekszik, és a csontok sem nőnek". Prepon azért döntött úgy, hogy nyilvánosan megosztja tapasztalatait, mert, ahogy ő fogalmazott: "Ahhoz, hogy valódi beszélgetést folytassunk az anyaságról, meg kell osztanunk az igazságokat, és beszélnünk kell arról, hogy mi is történik valójában".
A The Good Place színésznője, a terhességmegszakítást támogató Jameela Jamil az abortuszt tiltó georgiai törvény ellen szólalt fel egy korábbi abortuszának leírásával. Hiába használt két különböző fogamzásgátló módszert is, mindkettő kudarcot vallott, és a 36 éves Jamil nyolc héttel később abortuszra kényszerült - írta az Instagramon. "Az abortusz megmentette az életemet" - mondta Jamil - "Nem volt nehéz nekem, nulla megbánással élek, csak mély megkönnyebbüléssel és hálával" - tette hozzá.

Whoopi Goldberg

szül. 1955. 11. 13. (68 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Whoopi Goldberg, eredeti nevén Caryn Johnson egész fiatalon vonzódott a színészet iránt, és már nyolc évesen a New York-i Helena Rubinstein Children’s Theatre színpadán játszott. A kiváló hangi adottságokkal rendelkező színésznő a ’70-es évek elején már a Broadway színpadán játszott olyan sikeres musicalekben, mint a Hair, a... több»
A 66 éves színésznő és a The View társműsorvezetője a Legfelsőbb Bíróság tervezetéről szóló hírekkel dacolva nemrég lelkes beszédet mondott a testi autonómiáról, és az abortuszhoz való hozzáférést az egészségügyi ellátással tette egyenlővé. Egy korábbi, Angela Bonavogila The Choices We Made című könyvéhez írt esszéjében Goldberg nyíltan beszélt saját, kockázatos abortusszal kapcsolatos tapasztalatairól. "14 évesen tudtam meg, hogy terhes vagyok. Nem jött meg a menstruációm. Senkivel sem beszéltem. Pánikba estem. Forró fürdőkben ültem. Ittam ezeket a furcsa főzeteket, amikről a lányok meséltek. ... Erősen megbetegedtem." - emlékezett vissza.

Milla Jovovich

szül. 1975. 12. 17. (48 éves)
Kiev, Ukrajna
A sokoldalú Milla Jovovich, aki modellként, színésznőként, divattervezőként és énekesként is bizonyított, 1975. december 17-én született Kijevben, Ukrajnában. Édesapja Bogdan Bogdanović Jovović szerb orvos, édesanyja Galina Mikhaylovna Loginova orosz származású színésznő. A család Milla 5 éves korában politikai okok miatt... több»
A georgiai "szívverés-törvényre" reagálva, amely megtiltja az abortuszt, ha a magzatnak érzékelhető a szívverése, Milla Jovovich színésznő és modell arról beszélt, hogy 2016-ban egy kelet-európai külföldi film forgatása közben sürgősségi abortuszra szorult. "Nem szeretek politizálni, és csak akkor próbálom megtenni, ha tényleg muszáj, és ez egy ilyen alkalom" - írta Instagram-fiókján - "Az abortusz elég nehéz a nők számára érzelmi szinten anélkül is, hogy potenciálisan nem biztonságos és egészségtelen körülmények között kellene átesniük rajta" - magyarázta.

Nicki Minaj

szül. 1984. 12. 08. (39 éves)
Port of Spanyolország, Trinidad és Tobago
Nicki Minaj (eredeti nevén:Onika Tanya Maraj) 1982. december 8-án született Port of Spain-ben, Trinidad és Tobago városában. Családja a gyermek öt éves korában New Yorkba költözött. Édesapja drog- és alkohol problémákkal küzdött, egyszer még feleségét is meg akarta ölni. A LaGuardia High Schoolban érettségizett, ahol dráma... több»
A 39 éves rapper, Nicki Minaj 2014-ben a Rolling Stone-nak adott őszinte interjújában magánéleti információkat árult el egy tinédzserként végrehajtott abortuszáról. "Azt hittem, meg fogok halni" - mondta, amikor leírta, milyen érzés volt megtudni, hogy terhes. - Fiatal felnőtt voltam. Az abortusz volt a legnehezebb élményem" - állította. Minaj továbbra is kitartóan támogatja a terhességmegszakítást, annak ellenére, hogy az interjúban elismerte, hogy a beavatkozás után lelki megpróbáltatásokat élt át: "Nem álltam készen. Nem volt semmim, amit felajánlhattam volna egy gyereknek."

Uma Thurman

szül. 1970. 04. 29. (54 éves)
Boston - Massachusetts - Amerikai Egyesült Államok
Tarantino egyik kedvenc színésznője, Uma Karuna Thurman 1970. április 29-én született Bostonban, Massachusetts államban. Neve az indiai mitológiából ered. Édesanyja, Nena Birgitte Caroline von Schlebrügge, volt modell és színésznő, apja, Robert Alexander Farrar Thurman. Uma és három fiútestvére, Ganden, Dechen és Mipam sok időt... több»
2021 szeptemberében Uma Thurman színésznő véleménycikket írt a The Washington Postnak, amelyben a texasi szívverés abortusztörvény ellen emelt szót. "Abban a reményben, hogy a vita lángját elvonom a kiszolgáltatott nőkről, akikre ez a törvény közvetlen hatással lesz" - írta a Kill Bill színésznője, és ezzel indokolta, miért döntött úgy, hogy megnyílik saját abortuszélményeiről. Thurman arról beszélt, hogy 15 éves korában, amikor külföldön élt, "véletlenül teherbe ejtette egy sokkal idősebb férfi". Leírta, hogy kezdetben meg akarta tartani a gyermeket, de végül a szüleivel való beszélgetés után az abortusz mellett döntött.