Húsz éve! Húsz év telt el azóta, hogy először léptünk be Középföldére. És ez a kaland majdnem annyira más lett...

A régmúltban, ha felajánlottak volna neked egy szerepet A Gyűrűk Urában, te is kétszer is meggondoltad volna: hosszú, szabadtéri forgatás a világ másik felén, egy viszonylag tapasztalatlan rendező, (feltehetően) nem túl nagy összegű előleggel, és semmi garancia arra, hogy a végén nem leszel nevetség tárgya, különösen, ha hatalmas orrprotézist kell viselned, és wargokról kell szónokolnod.

Mégis, azok a szereplők, akik végül aláírták a kipontozott vonalat, minden jel szerint remekül érezték magukat, nem is beszélve arról, hogy egy rendkívül sikeres trilógia állt az önéletrajzukban. Néhány esetben a móka még további három filmmel folytatódott, amikor Peter Jackson visszatért A hobbithoz.

De mi most azért vagyunk itt, hogy megnézzük, hogyan is alakulhattak volna a dolgok. Íme, néhány színész, akiknek szerepet ajánlottak A Gyűrűk Urában, de nemet mondtak...

#11
Kevin Conway

Kevin Conway

szül. 1942. 05. 29. (81 éves)
New York, New York, Egyesült Államok
Kevin Conway 1942. május 29-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Helen Margaret Sanders és James John Conway gyermekeként látta meg a napvilágot. Csak huszonnégy éves korában határozta el magát a színészet mellett, korábban az IBM értékesítési elemzőjeként dolgozott. Színjátszást New Yorkban, a híres HB Stúdióban... több»
THÉODEN - "A simbelmyne. Mindig is apáim sírján nőtt..." Bernard Hilléin talán, Kev. De nem a tieiden.
#10
Alison Doody

Alison Doody

szül. 1966. 11. 11. (57 éves)
Dublin, Írország
Az édesanyja Joan szépségterápiás volt, édesapja Patrick az ingatlan üzletágban dolgozott, illetve van még két testvére. Alison a Mount Anville Secondary School-ba járt ,Írországban. A modell világban is jártas Alison 1985-ben debütált a Halálvágta című brit kalandfilmben, amely a tizennegyedik James Bond-film. Roger Moore és... több»
ÉOWYN - "Ki az az Alison Doody?" Ő az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagból lehet ismerős. Az ír színésznő egyébként (legalábbis az Adam & Joe rajongók körében) némi hírnévre tett szert, mivel Pierce Brosnan oldalán játszott a Taffin című ír thrillerben. Felajánlották neki Gondor első számú pajzsleányának szerepét, de visszautasította, mert akkoriban szült, és nem akart távol lenni a gyermekétől. Érthető.
#9
Ethan Hawke

Ethan Hawke

szül. 1970. 11. 06. (53 éves)
Austin, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Ethan Hawke 1970. november 6-án született Austinban, az Egyesült Államokban. Szülei a Texasi Egyetemen ismerkedtek meg, 5 éves korától édesanyja egyedül nevelte, majd újra férjez ment, Ethan ekkor már 10 éves volt. A család előbb New Yorkba, majd New Jersey-be költözött. A középiskolában írónak készült, de a színészet iránt... több»
FARAMIR - Nincs rá bizonyíték, de Hawke neve sokszor felmerült Boromir rossz sorsú testvérével kapcsolatban, mielőtt a filmek forgatása elkezdődött volna. A lehetőséget azonban végül, David Wenham kapta.
#8
Uma Thurman

Uma Thurman

szül. 1970. 04. 29. (53 éves)
Boston - Massachusetts - Amerikai Egyesült Államok
Tarantino egyik kedvenc színésznője, Uma Karuna Thurman 1970. április 29-én született Bostonban, Massachusetts államban. Neve az indiai mitológiából ered. Édesanyja, Nena Birgitte Caroline von Schlebrügge, volt modell és színésznő, apja, Robert Alexander Farrar Thurman. Uma és három fiútestvére, Ganden, Dechen és Mipam sok időt... több»
ARWEN - "Bárcsak én tettem volna" - mondta később Uma -"Akkoriban a gyermekem nagyon kicsi volt, és nem tudtam elmenni egy évre... Ó, őszintén kívánom, bárcsak képes lettem volna belevágni, és talán kellett volna vállalni, de akkoriban egyszerűen nem tudtam." Az ő vesztesége Liv Tyler nyeresége lett.
#7
Liam Neeson

Liam Neeson

szül. 1952. 06. 07. (71 éves)
Ballymena, County Antrim, Northern Írország
Liam Neeson 1952. június 7-én született Észak-Írországban. Három lánytestvére van, Elizabeth, Bernadette és Rosaline. Kilenc éves korában kezdett el boxolni, a középiskola végéig aktívan küzdősportolt. Az érettségi után a Belfasti Queen's Egyetem hallgatója lett, ahol fizikát és számítógép-tudományt tanult, azonban hamar... több»
BOROMIR - Ennek részletei kissé homályosak, úgyhogy iktassuk a "volna, lehetne, kellene" kategóriába. "Vannak bizonyos képességeim... és egy nagy ősi szarvam."- jelentsen ez itt bármit is....
#6
Christopher Plummer

Christopher Plummer

szül. 1929. 12. 13. - elhunyt 2021. 02. 05.
Toronto, Ontario, Kanada
Arthur Christopher Orme Plummer 1929-ben született a kanadai Toronto városában. Színházi és filmszínész. 1946-ban Mr. Darcyt játszotta a Büszkeség és Balítélet című színdarabban, és Herbert Whittaker színházi kritikusnak és rendezőnek rögtön feltűnt tehetsége, így beválasztotta a Montreal Repertory Theatre egyik... több»
GANDALF - Plummer azt mondta Conan O'Briennek, hogy bár valóban felajánlották neki a szerepet, az akkor már 70-es éveiben járó férfi számára a három vagy négy év Új-Zélandon töltött idő gondolata volt a döntő: "Arra gondoltam, hogy vannak más országok is, amelyeket szeretnék meglátogatni, mielőtt elpatkolok". Még mindig velünk van, és még mindig dolgozik, szóval, mint kiderült, belefért volna.
#5
Sean Connery

Sean Connery

szül. 1930. 08. 25. - elhunyt 2020. 10. 31.
Fountainbridge, Edinburgh
Sean Connery 1930. augusztus 25-én született a skóciai Edinburgh-ben. Szülei munkások voltak, Connery apai ágon ír származású. Tejesemberként dolgozott mielőtt a besorozták volna tengerészethez, ekkor készült a „Scotland Forever” tetoválása is, a legutóbbi népszavazáson is Skócia függetlensége mellett kampányolt. 23 évesen... több»
GANDALF - Tudtál erről, ugye? Erről mindenki hallott már. Úgy tűnik, Sean "nem értette a forgatókönyvet", ezért visszautasította a filmenkénti 4 millió fontot, plusz a 15 százalékos profitrészesedést...
#4
Lucy Lawless

Lucy Lawless

szül. 1968. 03. 29. (56 éves)
Mount Albert, Auckland, Új-Zéland
Lucille Frances “Lucy” Lawless Új-Zélandi színésznő. 1968. március 29-én született (születési nevén: Ryan) Mount Albertben, Aucklandben, Új-Zélandon. A színésznő leghíresebb szerepe a nemzetközileg is híres televíziós sorozat, a “Xena: Warrior Princess”, melyben ő játszotta a címszereplőt 1995-től 2001-ig. Számos más... több»
GALADRIEL - A logika érthető: a színésznő új-zélandi, így a repülőjegyen és a szálláson is spórolhattak volna, és a műfaji vonzerő is megvan benne, miután Xena, mindenki kedvenc harcos hercegnőjének alakítója volt. A hírek szerint Lucy volt Peter Jackson első számú választása Galadriel tündekirálynő szerepére, de sajnos nem a megfelelő időpontban esett teherbe, hogy a forgatásokat egymás után végezzék, így aztán ennyi volt számára. Nos, mi azt mondjuk, szomorú, de nem neki: neki ugyanis gyereke született, és a legtöbb embernek az ilyesmi fontoabb, mint egy elszalasztott munka.
#3
Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis

szül. 1957. 04. 29. (66 éves)
Greenwich, London, England, Egyesült Királyság
Sir Daniel Michael Blake Day-Lewis 1957-ben született, brit-ír kettős állampolgár. Szerepeit nagyon megválogatja, a „method acting” szellemében a forgatás ideje alatt még kamerákon kívül is gyakran marad szerepben. Talán ennek is köszönhetően viszonylag kevés filmje ellenére három Oscar-, három BAFTA- és egy Golden Globe-díjat... több»
ARAGORN (igen, még egy) - A method acting színészi játék királya (hogyan is működött volna ez Középföldén?) állítólag háromszor is visszautasította a szerepet. És még ő sem az utolsó volt, aki így tett: Stuart Townsend híres volt arról, hogy öt percig játszotta a szerepet, mielőtt Peter Jackson rájött, hogy hibát követett el, és lecserélte Viggo Mortensenre.
#2
Russell Crowe

Russell Crowe

szül. 1964. 04. 07. (60 éves)
Wellington, Új-Zéland
Russell Crowe 1964. április 7-én született Wellingtonban, Új-Zélandon, azonban a család nem sokkal születése után Ausztráliába költözött. Mivel szülei számos film stábjában munkát vállaltak, Russel már fiatalon megismerkedett a forgatások világával. A színészkedés kezdetben csak játék volt számára, azonban csakhamar... több»
ARAGORN - A producerek felajánlották neki a nyereség 10 százalékát, de Russ előzetes díjat akart. Hát igen, csak 56 millió fontról maradt le. "Ha elvittem volna azt a filmet, most nem lennék itt" - mondta később a Durhami Egyetemenen egy diákközönségnek a színész.
#1
Nicolas Cage

Nicolas Cage

szül. 1964. 01. 07. (60 éves)
Long Beach, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Nicholas Cage (eredeti nevén Nicolas Kim Coppola) 1964. január 7-én született Long Beachen, Kaliforniában. Édesapja, August Coppola, egyetemi tanár, édesanyja, Joy Vogelsang, koreográfus és táncosnő. Apai ágon Francis Ford Coppola unokaöccse. Két testvére van, Christopher és Marc. Gyerekkorában még nem akart színész lenni, inkább... több»
ARAGORN - A Mátrix Neojáról és Aragornról szólva Cage azt mondta: "Valószínűleg hasznomra váltak volna [a szerepek], ha az életem körülményei lehetővé teszik, hogy megcsináljam őket". Első feleségétől, Patricia Arquette-től abban az évben vált el, amikor A gyűrű szövetsége megjelent, ha ez segít könnyebben megérteni, miért utasította vissza a szerepet...