8 sztár, akikről nem tudtad, hogy színvakok

Ahogy a neve is sejteti, a színvakság nem más, mint egy rendellenesség, amely miatt az egyén képtelen bizonyos színeket megkülönböztetni egymástól. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne lennének képesek teljes életet élni, alábbi listánkon pedig nyolc olyan sztárt szeretnénk bemutatni, akik bizony színvakok, ez azonban egy cseppet sem akadályozta őket abban, hogy igazi művészek és alkotók váljon belőlük.

#8
Paul Newman

Paul Newman

szül. 1925. 01. 26. - elhunyt 2008. 09. 26.
Shaker Heights, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Gyerekkorában több sportágban kimagaslóan teljesített. A középiskola után belépett a katonaságba azzal a reménnyel, hogy vadászpilóta legyen. De a sorozás során az orvosi vizsgálat alatt kiderült, hogy színvak, ezért nem lehetett pilóta. Apja halála után átvette annak üzletét, de hirtelen csődbe mentek. Színészetet a Yale-en... több»
Paul Newman jelentkezett a haditengerészetnél, ahol pilóta szeretett volna lenni. A felvételit azonban nem sikerült teljesítenie, miután kiderült, hogy színvak. Helyette azonban rádiós és tüzérségi kiképzést kapott.
#7
Nicolas Winding Refn

Nicolas Winding Refn

szül. 1970. 09. 29. (53 éves)
Copenhagen, Dánia
Nicolas Winding Refn 1970-ben született Koppenhágában, dán filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Szülei is filmezéssel foglalkoznak, féltestvére a zenész Kasper Winding.1981-ben költözött az Egyesült Államokba. Winding Refn a dán bűnügyi krimivel, a Elátkozott városrel (1996) debütált rendezőként. Az alkotást további... több»
A rendező egy interjúban mondta el, hogy valójában színvak, és nem tudja megkülönböztetni a középárnyalatokat, így ezért vannak a filmjeiben mindig olyan erős és intenzív kontrasztok az alapszínek között.
#6
Fred Rogers

Fred Rogers

szül. 1928. 03. 20. - elhunyt 2003. 02. 27.
Latrobe, Pennsylvania, Egyesült Államok
Fred McFeely Rogers 1928. március 20-án szletett Latrobe-ban, Pennsylvaniában. Amerikai televíziós személyiség, zenész, bábjátékos, író, producer és presbitáriánus miniszter. Ismertséget a ''Mister Rogers' Neighborhood'' című televíziós sorozat készítője, zeneszerzője és műsorvezetősége hozta meg neki. Képzett személyként... több»
Mister Rogers ikonikus piros színű kardigánját még édesanyja kötötte. Ezt a színt azonban sosem láthatta, hiszen képtelen volt érzékelni a piros és a zöld színeket. Egy alkalommal egy interjúban humorosan csak annyit jegyzett meg, hogy képtelen megkülönböztetni a paradicsomlevest a borsólevestől.
#5
Meat Loaf

Meat Loaf

szül. 1947. 09. 27. - elhunyt 2022. 01. 20.
Dallas, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Meat Loaf Michael Lee Aday néven született 1947. szeptember 27-én a Texas állambeli Dallasban. Édesanyja Wilma Artiel Hukel tanár, édesapja Orvis Wesley Aday rendőr. 1965-ben végzett a Thomas Jefferson High Schoolban. Már középiskolás évei alatt színházi darabokban szerepelt. Felsőfokú tanulmányokat a Lubbock Christian College-ban és... több»
A legendás rockzenész és színész annak idején mindent elkövetett, hogy elkerülje a katonai sorozást. Igyekezett megbukni a hadsereg alkalmassági tesztjén, amikor egy hónap alatt szándékosan 68 kilót szedett fel, majd azt is elmondta, hogy színvak, bár ennek ellenére sem úszta meg a szolgálatot.
#4
Rutger Hauer

Rutger Hauer

szül. 1944. 01. 23. - elhunyt 2019. 07. 19.
Breukelen, Utrecht, Netherlands
Rutger Hauer 1944. január 23-án született Breukelenben, Hollandiában. Színésztanárok fiaként jött a világra, Amszterdamban nőtt fel. 15 évesen elszökött otthonról, hogy egy hajón dolgozzon, ahol egy évet töltött el, majd visszatérvén villanyszerelő volt és esti iskolába járt. Egy kísérleti társulat tagja lett öt évig. Paul... több»
A színész 15 éves korában tengerész lett, nagyapjához hasonlóan azonban színvakságot diagnosztizáltak nála, így kénytelen volt maga mögött hagyni ezt a pályát. Rutger Hauer a The Late Show with David Letterman egyik műsorában árulta el, hogy színvak.
#3
Christopher Nolan

Christopher Nolan

szül. 1970. 07. 30. (53 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Christopher Nolan 1970. július 30-án született Londonban. Első rövidfilmjeit 7 éves korában készítette édesapja Super 8-as kamerájával. Később angol irodalmat tanult a Londoni Egyetemen, miközben 16 miliméteres filmeket készített, itt tanulta meg azokat a filmes technikákat, melyeket például debütáló filmjében a, Követésban... több»
Ismerve a legendás rendező munkásságát, szinte nehéz elhinni, hogy nem érzékeli a piros és zöld színeket, ezt egyébként “daltonizmusnak” is nevezik.
#2
Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

szül. 1982. 01. 06. (42 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Edward John David „Eddie” Redmayne 1982-ben született Londonban. Angol színész, modell, énekes. Művészettörténetet tanul a Trinity College-ban, Cambridge-ben. 2002-ben volt a színházi debütálása a londoni Shakespeare’s Globe-ban, ahol a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare drámában láthatta őt a nagyközönség. A... több»
A színész csupán a kék színt tudja érzékelni, épp ezért a disszertációját Yves Klein művészetéről írta, a festő ugyanis kizárólag kék színt használt az alkotásaihoz. Redmayne korábban azt is elárulta, hogy barátnője, Hannah Bagshawe segítségére támaszkodik öltözékének megválasztásában.
#1
Keanu Reeves

Keanu Reeves

szül. 1964. 09. 02. (59 éves)
Beirut, Libanon
Keanu Reeves 1964-ben született Bejrút városában, Libanonban. Neve hawaii nyelven azt jelenti: ”szellő a hegyek fölött”. Gyerekkorától vonzódott a színészethez, és már tizenévesként kapott néhány kisebb filmes munkát, az iskolából viszont kibukott, diszlexiával is küzdött. Ügynöke kezdetben K. C. Reeves néven futtatta, mert... több»
A sokak által imádott Keanu Reevesszel kapcsolatban ugyan nem látott napvilágot hivatalos információ, hogy a színész csakugyan színvak lenne, egy 1991-ben lezajlott interjúban azonban rögtönzött egy versikét, amelyben egyesek szerint erre tett utalást: “A feketére gondolok és a kékre. A pirosra gondolok és rád. A sárgára gondolok és a lilára. Nem ismerek több színt.”