A Batman-filmek 10 sztárja, akik már nem lehetnek köztünk

Batman több mint 80 éve tartja izgalomban a képregényolvasókat számos kalandjával, és majdnem ugyanennyi ideje szórakoztatja a film- és tévénézőket is.

Az 1940-es évekbeli pár mozisorozat után Batman és Robin első nagy élőszereplős megjelenését az 1966-os klasszikus Batman című televíziós sorozatban láthattuk, amely egy tudatosan komikus, pop-art hatású vígjáték volt, bolondos kütyükkel, gonosztevő szerepeket játszó vendégszereplőkkel és tucatnyi csatlóssal.

1989-ben a Sötét Lovag visszatért a nagyvászonra Tim Burton Denevérember című filmjében. A megasiker filmre hatással volt a karakter 1970-es és 80-as évekbeli képregényes kalandjainak sötétebb, komolyabb hangvétele, és hatással volt a következő évtizedek szuperhősös blockbustereire. 

Az évtizedeken átívelő örökség miatt sok színész, aki a Batman-filmekben és -sorozatokban tette le a névjegyét, már nincs közöttünk, néhányan hosszú és ünnepelt élet után, mások pedig tragikusan túl korán hunytak el. Íme egy lista a Batman-filmek színészeiről az 1960-as évektől kezdve, akikről talán nem is tudtad, hogy elhunytak.

#10
Rutger Hauer

Rutger Hauer

szül. 1944. 01. 23. - elhunyt 2019. 07. 19.
Breukelen, Utrecht, Netherlands
Rutger Hauer 1944. január 23-án született Breukelenben, Hollandiában. Színésztanárok fiaként jött a világra, Amszterdamban nőtt fel. 15 évesen elszökött otthonról, hogy egy hajón dolgozzon, ahol egy évet töltött el, majd visszatérvén villanyszerelő volt és esti iskolába járt. Egy kísérleti társulat tagja lett öt évig. Paul... több»
A Batman: Kezdődikben a holland színész, Rutger Hauer alakítja William Earle-t, az üzletembert, aki Bruce Wayne (Christian Bale) távollétében (és feltételezett halála után) átvette a Wayne Enterprises irányítását. A cég tőzsdére vitelének terve miatt összetűzésbe kerül néhány alkalmazottal, különösen Lucius Foxszal (Morgan Freeman), aki hamarosan Batman fegyvermestere lesz. Ez a vállalati intrika cselekménye többnyire a háttérben játszódik egészen a film végéig, amikor Bruce elárulja, hogy megvásárolta a vállalat többségi tulajdonrészét, és Luciust ülteti be Earle helyére. Hauer vitathatatlanul a filozofikus android Roy Batty szerepében nyújtotta legemlékezetesebb alakítását Ridley Scott sci-fi noir klasszikusában, a Szárnyas fejvadászban. Hauer a következő évtizedekben a zsánerfilmekre specializálódott, hősöket és gonosztevőket egyaránt játszott. 2019 júliusában, 75 éves korában halt meg.
#9
Jack Palance

Jack Palance

szül. 1919. 02. 18. - elhunyt 2006. 11. 10.
Lattimer Mines, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Jack Palance 1919. február 18-án született Volodymyr Palahniuk néven a Pennsylvania államban található Hazle Township nevű településen, az Amerikai Egyesült Államokban. Szülei ukrán bevándorlók voltak. A harmincas években Jack Brazzo néven bokszolt. A második világháború idején az amerikai légierőnél szolgált, több... több»
A 20. század egyik legnagyobb filmes gonosztevője, Jack Palance talán azon kevés színészek egyike, aki túlszárnyalhatta Jack Nicholson Jokerét. A Batmanben a féltékeny Carl Grissom főnök szerepében azzal indítja el a cselekményt, hogy gengszter beosztottját, Jack Napier-t (Nicholson) egy olyan megbízásra küldi az Axis Chemicals-hoz, ahonnan nem szabad visszatérnie. Jack azonban visszatér, mint a gonosz, eltorzult Joker, aki lelőtte Grissomot az irodájában, és átveszi a bűnözői vállalkozását. Palance mindig őszintén beszélt munkáinak változó minőségéről. 2006-ban, 87 évesen, természetes halállal hunyt el.
#8
Michael Gough

Michael Gough

szül. 1956. 12. 03. - elhunyt 2011. 03. 17.
Kuala Lumpur, Malajzia
Francis Michael Gough egy angol színész volt, aki több mint 150 filmben és televíziós műsorban játszott. Legismertebb szerepei a Hammer Film Productions filmcégnél voltak 1958-tól. Édesapja Francis Berkeley Gough, édesanyja pedig Frances Atkins, mindketten britek voltak. Kuala Lumpurban, Malajziában született 1916. november 23-án. A Rose... több»
Bruce Wayne hűséges komornyikja, Alfred sok minden: a főhős tanácsadója, a munkatársa, a lelkiismerete. Apafigura és kapocs az emberiséghez, állandóság a káoszban. Michael Gough, a nagyszerű brit színész szó szerintivé tette ezt az állandóságot, Alfredot játszotta a Batman modern korszakának első négy filmjében három különböző Batman-sztárral - Michael Keatonnal, Val Kilmerrel és George Clooneyval. Az 1997-es Batman és Robin volt az utolsó látogatása a denevérbarlangban, de Tim Burton rendező kedvence maradt: szerepelt az Álmosvölgy legendájában, és jellegzetes hangját kölcsönözte a Halott menyasszony és a 2010-es Alice Csodaországban című filmekhez. Gough 2011-ben halt meg.
#7
Neil Hamilton

Neil Hamilton

szül. 1899. 09. 09. - elhunyt 1984. 09. 24.
Lynn, Massachusetts, Egyesült Államok
Neil Hamilton 1899. szeptember 9-én született a Massachusetts állambeli Lynnben, az Egyesült Államokban. Karrierjét modellként kezdte, magazinok reklámjaiban szerepelt, ekkor kapott kedvet a színészethez. A filmvásznon 1918-ban debütált a The Beloved Impostor című némafilmben. Szélesebb ismertsége azonban csak öt évvel később, egy... több»
Gordon rendőrfőnökként Neil Hamilton a Batman minden epizódjában szerepelt. Gotham City örökké jóindulatú főzsarujának számos dolog felett szemet kellett hunynia, például a Dinamikus Duó és a milliomos filantróp Bruce Wayne, valamint ifjúkori gyámja, Dick Grayson közötti feltűnő hasonlóságok felett, valamint a tény felett, hogy lánya, Barbara mindig a közelben (de sosem a láthatáron) volt, amikor Batgirl megjelent. Gordon rendőrfőnök szerepe egy illusztris karrier végén érkezett, amely a némafilmes korszakban kezdődött. Hamilton 1899-ben született, és a hangosfilmek megjelenése előtt több tucat filmben szerepelt, köztük A nagy Gatsby első filmadaptációjában, ahol Nick Carrawayt alakította. 1960-ban saját csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Hamilton a Batman után csak néhány filmben szerepelt, és 1984-ben halt meg.  
#6
Cesar Romero

Cesar Romero

szül. 1907. 02. 15. - elhunyt 1994. 01. 01.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Cesar Julio Romero Jr. New York City-ben született 1907. február 15-én. Apja Sr. Cesar Julio Romero, anyja Maria Mantilla. Anyja szerint José Martí nemzeti hős is az ő gyermeke, így Cesarnak a féltestvére. Apja Barcelonaban született és 1888-ban vándorolt az USA-ba, ahol kereskedő lett. Anyja koncerténekesnő. Tanulmányait a Bradley Beach... több»
Ha van valaki, aki kihívhatja Burgess Meredith-t, mint a Batman sztorik legnagyobb gonosztevőjét, az Cesar Romero lenne, mint Joker. A bűnözők bohóchercege több mint 20 epizódban és az 1966-os filmben is feltűnt, kihívta Batmant egy szörfversenyre, és összeállt a Macskanővel, hogy ellopják egy zenei mogul antik hálóingét. Ez a szerep 59 évesen új lendületet adott Romero karrierjének, és rajongók új generációjának mutatta be - mindezt úgy, hogy nem kellett leborotválnia a bajuszát. A Batman előtt a New York-i születésű színész hosszú karrierje egészen az 1930-as évekig nyúlt vissza, ahol gyakran játszott sztereotip "latin szerető" szerepeket. Többször játszott Frank Sinatra ellenfeleként, többek között az eredeti "Ocean's 11"-ben 1960-ban. Mint generációjának sok színésze, ő is a televízió felé fordult, amikor a filmszerepek kezdtek elapadni; miután a Batman 1968-ban véget ért, Romero élete végéig keresett vendégszereplő maradt a televízióban, és 1985-től 1988-ig visszatérő szerepe volt a Falcon Crest című főműsoridős szappanoperában. 1994-ben halt meg.  
#5
Burgess Meredith

Burgess Meredith

szül. 1907. 11. 16. - elhunyt 1997. 09. 09.
Cleveland, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Oliver Burgess Meredith Clevelandben született Ohio államban 1907. november 16-án. Anyja Ida Beth Burgess, apja Dr. William George Meredith, aki angol származású, de kanadai születésű orvos. 1926-ban érettségizett a Hoosac School-ban, ezután 1931-ben szerzett diplomát az Amherst College-ben. Harcolt a második világháborúban a US Army... több»
A legendás filmszínész, Burgess Meredith belopta magát a gyerekek szívébe Pingvinként, a Batman talán legnagyobb gonosztevőjeként. A gügyögő, cilinderes, cigiző, madaras gonosztevő a sorozat harmadik epizódjában tűnt fel, és több mint 20 alkalommal láthattuk mindhárom évadban és az 1966-os játékfilmes spin-offban. Rocky Balboa keménykezű edzőjét, Mickey-t is ő alakította (Burgess még háromszor játszotta újra a szerepet). Meredith 1997-ben halt meg melanómában és Alzheimer-kórban szenvedve.  
#4
Eartha Kitt

Eartha Kitt

szül. 1927. 01. 17. - elhunyt 2008. 12. 25.
South Carolina, Egyesült Államok
Eartha Kitt North-ban született South Carolina államban, 1927.január 17-én Eartha Mae Keith néven. Anyja Annie Mae Keith cherokee és afrikai származású. Egy feltételezés szerint anyja erőszak áldozata lett, így lett várandós Earthaval. Eartha annyit tudott apjáról, hogy Keith volt a családneve és a farm ahol felnőtt volt az... több»
Eartha Kitt, a színpad, a mozivászon és a stílus ikonjától, Julie Newmartól vette át a Macskanő szerepét a Batman 3. évadában, és mindössze három epizódban szerepelt (további két epizódban rövid cameo erejéig). Ennek ellenére azonnal elsajátította a szerepet minden fülledt "purrrr" szójátékkal, amit az írók csak adhattak neki.16 évesen már a Katherine Dunham Group táncosa és énekesnője volt. Kabaréműsoraival Párizs és New York City elismerését vívta ki, és 1953-ban készített felvétele, a "Santa Baby" című karácsonyi dal évtizedek óta az ünnepek egyik alapdarabja. 1958-ban Sidney Poitier és Sammy Davis Jr. mellett szerepelt filmekben, és jellegzetes hangja egész karrierje során keresett szinkronszínésznővé tette. Kitt 2008 karácsonyán, 81 éves korában halt meg.
#3
Yvonne Craig

Yvonne Craig

szül. 1937. 05. 16. - elhunyt 2015. 08. 17.
Taylorville, Illinois, Amerikai Egyesült Államok - Pacific Palisades, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Yvonne Joyce Craig Taylorville-ben született Illionis államban, 1937. május 16-án. Columbusban nőtt fel. 1951-ben családjával Oak Cliffbe költözött, ahol a WH Adamson High School-ban, majd a Sunset High School-ban tanult. Utóbbiban érettségizett le. Alexandra Danilova ismert balettoktató felfedezte, majd Craig csatlakozott a Ballet Russe de... több»
Yvonne Craig színésznő és táncosnő a 3. évadban csatlakozott a Batman szereplőihez, mint Gordon rendőrfőnök lánya, Barbara, aki titokban Batgirlként harcol a dinamikus duó oldalán. A csillogó lila ruhájáról, vörös parókájáról és motorkerékpárjáról ismert Batgirl ezen változata egyszerre debütált a televízióban és a képregényben, és továbbra is hatással van a karakterre mind a lapokon, mind a képernyőn. Karrierje a "Batman" előtt és után is kisebb televíziós szerepekből állt, a későbbi években pedig ingatlanokkal foglalkozott, és a nővérével közösen prepaid telefonkártya-üzletet vezetett. 2009 és 2011 között visszatérő szerepe volt az "Olivia" című Nick Jr. animációs sorozatban, mint nagymama. Craig 2015-ben halt meg mellrákban.
#2
Adam West

Adam West

szül. 1928. 09. 19. - elhunyt 2017. 06. 09.
Walla Walla, Washington, U.S.
Adam West Walla Walla-ban született Washington államban, 1928. szeptember 19-én William West Anderson néven. Apja, Otto West Anderson farmer, anyja, Audrey V. Speer operaénekes és zongorista. Apai nagyszülei svédek voltak. 15 éves korában szülei elváltak anyja karrierje miatt. A Walla Walla High School-ban tanult, majd a Lakeside School-ban... több»
Adam West volt a televíziózás első "kapucnis keresztes lovagja", és példát mutatott a későbbi Batman-színészek számára, akár követendő, akár elkerülendő stílusban. Az 1966-os sorozat Batmanjeként azonban a holtpontos ostobaság tökéletes keverékét hozta a szerepbe, akár egy bombától próbált megszabadulni, akár egy új táncot talált fel. West 2017-ben halt meg a leukémiával folytatott rövid küzdelem után; 88 éves volt.
#1
Kevin Conroy

Kevin Conroy

szül. 1955. 11. 30. - elhunyt 2022. 11. 10.
Westbury, New York, Egyesült Államok
Kevin Conroy Westbury-ban született New York államban 1955. november 30-án. 11 éves korában Westport-ba költözött családjával, majd a középiskola után New Yorkba ment teljes ösztöndíjjal a Juilliard School dráma szakára, ahol osztálytára, Kelsey Grammer, szobatársa pedig Robin Williams volt. 1978-ban végezte el az iskolát. Filmes... több»
Halálát az őt képviselő Gary Miereanu és a Warner Bros. Discovery közölte a nyilvánossággal, mint kiderült, a színész rövid lefolyású rákos megbetegedésben szenvedett. Kevin Conroy a legtöbbek számára a Batman animációs sorozat kapcsán lehet ismerős, hiszen közel három évtizeden keresztül kölcsönözte a hangját Batmannek, azaz Bruce Wayne-nek. “Kevin tökéletes volt. Ő volt az egyik kedvenc emberem a világon, és úgy szerettem őt, mintha a testvérem lenne. Őszintén törődött a körülötte lévő emberekkel - a tisztességes viselkedése minden cselekedetéből sugárzott. Minden alkalommal, amikor láttam őt, vagy beszéltem vele, felemelkedett a lelkem” - mondta Mark Hamill, akivel Joker szinkronhangjaként számos alkalommal dolgoztak együtt.