Hollywood aranykorának 11 ikonja, akik máig velünk vannak

Igazi legendák előtt szeretnénk tisztelegni, akik nem csupán mai klasszikusoknak mondható alkotásokban vállaltak korábban szerepet. Sokan köztük ugyanis a mai napig fáradthatatlanul dolgoznak, így némelyikük a legfiatalabb generáció számára is ismerős lehet.

#nonumbers

Clint Eastwood

szül. 1930. 05. 31. (93 éves)
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Clinton Eastwood Jr. 1930. május 31-én született San Franciscóban. Tizenévesen költöztek a kaliforniai Oaklandbe, ahol a középiskolai tanulmányait befejezve bevonult a hadseregbe. Leszerelése után kezdődött a filmes pályája. Először B-kategóriás filmekben kapott szerepet, majd az USA-ban sorozatszínészként lett ismert... több»
Clinton Eastwood Jr. amerikai színész, filmrendező és producer, egy élő legenda, számos kultikus western főszereplője, Harry Callahan, antihős zsaru megformálója a Piszkos Harry-filmekben, egy kulturális ikon, aki ráadásul két évig a kaliforniai Carmel-by-the-Sea polgármestere volt. A 4 Oscar-díjas Eastwood a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó díjat is elnyerte a Nincs bocsánat (1992) című westernfilmért és a Millió dolláros bébi (2004) című sportdrámáért. Újabb filmjei közé tartozik a Gran Torino (2008), A csempész (2018) és a Cry Macho - A hazaút (2021). 1967 óta Eastwood Malpaso Productions nevű cége négy kivételével az összes amerikai filmjét gyártotta.

Eva Marie Saint

szül. 1924. 07. 04. (99 éves)
Newark, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
Eva Marie Saint 1924. július 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban, az Egyesült Államokban. Eva Marie Rice és John Merle Saint gyermekeként látta meg a napvilágot. Felsőfokú tanulmányait a Bowling Green Állami Egyetemen folytatta. Hivatásos színészkarrierje a negyvenes évek végén indult tévészerepekkel. A filmvásznon... több»
Eva Marie Saint színésznő és producer 1924. július 4-én született Newarkban, New Jersey államban. Ismert Elia Kazan A rakparton (1954) című filmjének főszerepéről, amelyért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, de játszott Alfred Hitchcock Észak-északnyugat (1959) című filmjében is. További ismert munkái közé tartozik a Superman visszatér és a Téli mese.

Dick Van Dyke

szül. 1925. 12. 13. (98 éves)
West Plains, Missouri, Egyesült Államok
Dick Van Dyke West Plainsban született Missouri államban 1925.december 13-án Richard Wayne Van Dyke néven. Anyja Hazel Victoria McCord stenográfus, apja Loren Wayne Van Dyke. Egy testvére van, Jerry, aki szintén színész. Danville-ben nőtt fel. Angol, ír, holland és skót felmenőkkel rendelkezik. A középiskolát otthagyta 1944-ben és a... több»
A Mary Poppins és a nevéhez is köthető kultikus Dick Van Dyke Show legendás alakja, aki több tucat produkció színvonalát emelte a játékával. Négy alkalommal nyert Emmy-díjat. Szerepelt a 2018-as Mary Poppins visszatérben is.

Tippi Hedren

szül. 1930. 01. 19. (94 éves)
New Ulm, Minnesota, Egyesült Államok
Tippi Hedren (teljes nevén Nathalie Kay Hedren) a minnesotai New Ulm városában született, Dorothea Henrietta és Bernard Carl Hedren lányaként. A karrierje során többször úgy nyilatkozott, hogy 1935-ben született, pedig a valódi születési dátuma 1930. január 19. Becenevét, a Tippit, édesapjától kapta, aki egy kisboltban dolgozott.... több»
A skandináv származású minnesotai színésznő rendkívül változatos karriert futott be. Kétségtelenül a legendás Madarakban vált igazán ismertté, újabb filmes szerepei között viszont ott van a Nevelésből elégséges és a Született szinglik.

Vera Miles

szül. 1929. 08. 23. (94 éves)
Boise City, Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
Vera Miles Boise City-ben született Oklahoma államban 1929. augusztus 23-án Vera June Ralston néven. Apja Thomas Ralston, anyja Bernice Wyrick. Három idősebb testvére van. Prattben nőtt fel, majd Wichitaba költözött, ahol a Western Union irodájában dolgozott, majd 1947-ben érettségizett a Wichita North High School-ban.1948-ban Miss Kansas... több»
Számos alkalommal dolgozott együtt Alfred Hitchcockkal, legismertebb szerepe a Psychóban látható. 150-nél is több produkció fűződik a nevéhez, igaz, a kilencvenes évek második felétől gyakorlatilag visszavonult a színészkedéstől.

Robert Duvall

szül. 1931. 01. 05. (93 éves)
San Diego - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Robert Selden Duvall 1931-ben született San Diego városában, Kalifornia államban. New Yorkban tanult színészetet az ötvenes években a Neighborhood Playhouse School of Theaterben, osztálytársai voltak például Gene Hackman és Dustin Hoffman. Színházi színészként kezdett, majd bevonult katonai szolgálatra, s mikor visszatért a... több»
Az Úr kegyelméből Oscar-díjas legendája, aki a mai napig rendkívül aktív. A legemlékezetesebb alakítását A keresztapában hozta, további ikonikus szerepeit viszont végeláthatatlanul lehetne sorolni. Legutóbbi filmje a 2021-es A győztes lelenc csapat.

Angie Dickinson

szül. 1931. 09. 30. (92 éves)
Kulm, Észak-Dakota, Amerikai Egyesült Államok
Angeline "Angie" Dickinson ( 1931. szeptember 30.) egy amerikai színésznő volt. Karrierjét a televízióban kezdte, az akkor megjelenő számos antológia-sorozatokban az 1950-es években mielőtt igazán befutott volna 1956-ban a Gun the Man Down című filmben James Arness-el, valamint az 1959-es westernben, a Rio Bravo-ban, amiért megkapta a... több»
A hírnevet az 1959-es Rio Bravóval szerezte, Angie Dickinson azonban idős kora ellenére sokáig vállalt kisebb-nagyobb szerepeket. Pályafutása során négyszer is Emmy-díjra jelölték, egy kisebb mellékszerep erejéig az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmiben is láthattuk, bár a kétezres évek végétől visszavonult.

Leslie Caron

szül. 1931. 07. 01. (92 éves)
Boulogne-Billancourt, Franciaország
Leslie Claire Margaret Caron Boulogne-sur-Seine-ben született Párizsban Franciaországban 1931.július 1-én. Anyja Margaret Petit Broadway táncos, apja Claude Caron gyógyszerész. Amerikai és francia felmenőkkel rendelkezik. Egy testvére van Aimery, aki apja, míg Leslie anyja hívatását követte. 1951-ben összeházasodott Geordie Hormel-el,... több»
A fiatalabb generáció a Csokoládéból ismerheti, ugyanakkor olyan emlékezetes produkciókban láthattuk őt, mint a Kiadó szoba és Az egy amerikai Párizsban. A színésznőt kétszer jelölték Oscar-díjra (Lili - 1953, Kiadó szoba - 1964), a hazai nézők a Durrellék című szériában láthatták legutóbb.

Kim Novak

szül. 1933. 02. 13. (91 éves)
Chicago, Illinois, Egyesült Államok
Marilyn Pauline "Kim" Novak egy ma már nyugdíjas amerikai film és televíziós színésznő. Filmes karrierje 1954-ben kezdődött, miután a Columbia Pictureshöz szerződött le. Ott lett sikeres színésznő, több film főszerepért megkapta, köztük a nagy sikerű Piknik (1955) főszerepét is. Később olyan sikeres alkotásokban szerepelt,... több»
Kim Novak 1933. február 13-án született az Illinois állambeli Chicagóban, születési neve Marilyn Pauline Novak. Piknik, Szédülés, Nap nélkül és még hosszan sorolhatnánk a legendás alkotásokat, amelyben szerepet vállalt. A kilencvenes évek elején vonult vissza.

Shirley MacLaine

szül. 1934. 04. 24. (90 éves)
Richmond, Virginia, Amerikai Egyesült Államok
Shirley MacLaine Beatty 1934. április 24-én született  Virginiában, USA-ban. Édesapja Ira Owens Beatty és édesanyja Kathlyn MacLean. Három évesen már balettozott, 1938-ban pedig már önálló tánc produkcióval mulattatta a közönséget. Ezután a színházi élet felé fordította érdeklődését. Az iskola után a Broadway-en dolgozott... több»
Shirley MacLaine a virginiai Richmondban született Shirley MacLean Beaty néven. Testvére az Oscar-díjas Warren Beatty. Alfred Hitchcock felfedezettje, aki a Bajok Harryvel című filmben alakított emlékezeteset, de az Oscar-díjat a Becéző szavakkal nyerte el. A mai napig aktív.

George Chakiris

szül. 1934. 09. 16. (89 éves)
Norwood, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
George Chakiris Norwoodban született, Ohio államban, 1934. szeptember 16-án. Anyja Zoe Anastasiadou, apja Steven Chakiris; görög felmenőkkel rendelkezik. Költözés miatt Tucsonban és Long Beachen végezte a középiskolát. Egy évig járt főiskolára, de táncos akart lenni és Hollywoodba költözött, ahol nappal reklámügynök, éjszaka... több»
George Chakiris 12 évesen debütált a filmvásznon, a Szerelmi dal című filmben. A színészlegenda az 1961-es West Side Story-val vált igazán ismertté, mely meghozta számára az Oscar-díjat. Több, mint 20 év után a 2021-es Not to Forget című filmmel tért vissza.