10 hollywoodi 'sztár', akiket a tékás filmek tettek halhatatlanokká

Mind ismerjük a „bűnös élvezet” kifejezést. Olyasmikre szokás használni, amik annyira rosszak, hogy már jók, az ember pedig valamiért imádja őket, de ezt soha semmilyen körülmények között nem vallaná be senkinek. Nos, a ZS-kategóriás csodamozik általában pontosan ilyen bűnös élvezetet jelentettek mindig is. Főleg a videotéka-korszakban. És e kategóriának is éppúgy megvoltak a maga „sztárjai”, mint a blockbuster moziknak. Csak míg egy Drágán add az életed!-ben Bruce Willis feszített, addig egy Amerikai nindzsa 4: Az új küldetés-ben Michael Dudikoff. Most hozzá hasonló Zs-sztárokat mutatunk nektek. Ti pedig tuti, hogy találtok olyat köztük, akinek legrosszabb esetben is gyerekként faltátok az egyébként atomgagyi filmjeit.

#10
Michael Dudikoff

Michael Dudikoff

szül. 1954. 10. 08. (69 éves)
Redondo Beach, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Michael Dudikoff 1954. október 8-án született Redondo Beach-en, az Egyesült Államokban. Édesapja orosz, édesanyja kanadai francia származású. A család a ’70-es években költözött Kaliforniába, öt gyermekük született. A középiskola után gyermekpszichológiát tanult a Harbor College-en, itt fedezte fel az Esquire magazin... több»
Az élő amerikai ninja. Ha ZS-kategóriás filmekről van szó, akkor garantáltan az elsők közt lesz a neve, ami az eszünkbe jut. Az Amerikai ninja még a jobban sikerült filmjei közé tartozik, de megszámolni is nehéz, hány "tucatjával olcsóbb" szintű akciócsodát tett le az asztalra. De igazából, ha a szívünkre tesszük a kezünket, egyszerűen képtelenek lennénk elképzelni őt bármilyen komolyan vehető filmben. Így szerettük mindig is.
A harcművészetekben is jártas színésznő a példája, hogy egy ilyen listán a nők is simán helyet kaphatnak. A Sanghaj expresszel úgy tűnt, hogy akár egy nagy karrier is lehet ebből, de aztán inkább a ZS-kategóriánál is gagyibb verekedős filmek jöttek.
#8
Dolph Lundgren

Dolph Lundgren

szül. 1957. 11. 03. (66 éves)
Stockholm, Svédország
Dolph (eredeti nevén Hans) Lundgren 1957. november 3-án született Stockholmban. Sokoldalú, művelt  ember, elismert sportoló és színész. Egyetemi tanulmányait Sydney-ben végezte vegyészmérnöki karon. Akadémiai fokozatot szerzett matematikából, fizikából és kémiából. Hat nyelven beszél: svédül, angolul, franciául, spanyolul,... több»
Igen-igen, a '90-es évek egyik nagy kedvence volt ő. A szőke izomkolosszusért rajongtak a nők, a pasik pedig imádták az olyan filmjeit mint a Rocky IV, a Vörös skorpió, a Tökéletes katona vagy a Sivatagi lavina. Később aztán jött egy igazi mélyrepülés, amikor akár egy aranyérkenőcs-reklámot is simán elvállalt volna. Ebből talán a Feláldozhatók filmek rángatták ki végül.
#7
Clu Gulager

Clu Gulager

szül. 1928. 11. 16. - elhunyt 2022. 08. 06.
Holdenville, Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
Clu Gulager William Martin Gulager néven született Holdenville-ben, Hughes megyében, Oklahoma államban. Becenevét apja adta neki a Gulager-házban fészkelő cluclu-madarak miatt. Nagybátyja farmján nőtt fel tehenészként, és amikor elég idős lett, 1946-1948 között csatlakozott az Egyesült Államok tengerészgyalogságához. A hadseregben... több»
Clu Gulager alig néhány hete, élete 94. évében hagyott itt minket. Örökségében pedig ott figyel Az élőholtak visszatérnek (ami többször is szerepel e listán referenciaként), illetve a Rémálom az Elm utcában 2 is. Emellett a 2000-es években a méltán gusztustalan Dög-trilógia állandó szereplője is volt.
#6
Bolo Yeung

Bolo Yeung

szül. 1946. 07. 03. (77 éves)
Canton, Kína
Bolo Yeung, születési nevén Jőng Szí kínai színész, harcművész. Kantonban született 1946.07.03-án, de mar a 60as években Hongkongba menekült a kommunizmus elől, ahol testépítéssel kezdett foglalkozni, később a Mr Hong Kong címet is elnyerte. TV-s karrierjét kisebb reklámszerepekben kezdte, itt figyelt fel rá Bruce Lee es ajánlott... több»
A karakterszínész, azon belül is az ügyeletes izmos gonosz karakter tipikus megtestesítője. Ki ne tudná felidézni leghíresebb filmje, a Véres játék küzdelmét Jean-Claude Van Damme ellen? És tudsz mondani másik filmjét is? Oké, Dupla dinamit, megint csak Van Damme-mal...
#5
Carl Weathers

Carl Weathers

szül. 1948. 01. 14. - elhunyt 2024. 02. 01.
New Orleans, Louisiana, Egyesült Államok
Carl Weathers 1948. január 14-én született New Orleansban. Még fiatal korában a családja Kaliforniába költözött, a Long Beach Polytechnic High Schoolban érettségizet 1966-ban. A középiskola után a Long Beach City College-ben tanult, ahol tehetséges amerikai futballistának számított, majd átiratkozott a San Diego State Universityre. A... több»
Talán meglepő lehet őt egy ilyen listán látni, de ha belegondolunk, a Rocky filmeken és a Predatoron kívül máris elég nehéz további filmjeit sorolni. Annyiból mindenképpen védhető, hogy elég sok komolyan vehető filmben láthattuk (még ha nem is feltétlenül emlékszünk ezekre), de melléjük csak-csak befigyeltek ilyen Ördögök szigete 1-2, A Föld ostroma vagy Amerikai hadihajók szintű csodák is. Bár volt rá lehetősége, igazán sosem tudott belépni a legnagyobb sztárok táborába.
Sosem volt egy igazán termékeny színész, de néhány nagy klasszikus így is fűződik a nevéhez - mindkét értelemben. Szerepelt például a Kémek a sasfészekben című háborús klasszikusban. Illetve a '80-as évek legelején három olyan zombis horrorban, ami örökre összekötötte a nevét a horror műfajával. Ezek voltak a Zombi, a Zombie holocaust és A rémület ivadékai.
A most 66 éves színésznő karrierjében megszámolni is nehéz a rossz filmeket. Mégis az ember kifejezetten egy film miatt emlékszik rá. Ez pedig az 1985-ös Az élőholtak visszatérnek című klasszikus, amelyben egy huligánokból álló banda egyik extravagáns tagját alakította. A rövidre nyírt tűzvörös hajánál csak az a sztriptíz emlékezetesebb, amit a temetőben lejtett. Hogy aztán végül ő is sima zombiként végezze be.
#2
Fred Williamson

Fred Williamson

szül. 1938. 03. 05. (86 éves)
Gary, Indiana, Amerikai Egyesült Államok
Fred Williamson Garyben, Indiana államban született 1938. március 5-én Frederick Robert Williamson néven. Szülei Lydia és Frank Williamson. Apja hegesztő. A Froebel High Schoolban érettségizett 1956-ban, és remekül focizott. A Northwestern Universityre ment futball ösztöndíjjal. Később az Amerikai Labdarúgó Ligában is bemutatkozott... több»
A '70-es években kezdett filmezni és amolyan sehova se tehető epizodista volt mindig is. Többnyire bődületesen rossz filmekben kapott kisebb-nagyobb szerepeket (Blind Rage, Warrior of the Lost World, Lopakodó vadász, Tengeri kommandó, A ninja árnyéka), de olykor belenyúlt olyan filmekbe is, mint az Alkonyattól pirkadatig, a Taxi Killer vagy az új Starsky és Hutch.
#1
Michael Biehn

Michael Biehn

szül. 1956. 07. 31. (67 éves)
Anniston, Alabama, Amerikai Egyesült Államok
Michael Conell Biehn 1956. július 31-én született Alabamában, az Egyesült Államokban. Nebraskában nőtt fel, 14 éves korában családjával Arizonába költöztek, ahol később színházi ösztöndíjat kapott az Arizónai Egyetemre. Az egyetemet két évvel később otthagyta, és Hollywoodba ment, hogy elkezdje karrierjét. Első komolyabb... több»
Oké, kétségtelen, hogy a ZS-kategória egyik koronázatlan királya. Már csak azért is, mert ő azért bele-belekóstolt a nagyok világába is, elég csak a Terminátorra és A bolygó neve: Halálra gondolni. De karrierjét így is sokkal inkább az olyan filmek határozták meg, mint a Timebomb, a Zuhanás a halálba, a Nukleáris kapcsoló, a Sárkány osztag, A vér utcái, a Csikorgó acél vagy A Skorpiókirály 4...