Brutális szexszekta: 12 hollywoodi sztár, akiket beszerveztek az NXIVM-be

Miután az NXIVM, a Keith Raniere által alapított "személyiségfejlesztő" cég lelepleződött, mint piramisjáték és szekta, amely szexuális rabszolgaságra kényszerítette női újoncait, hamarosan kiderült, hogy számos prominens, rendkívül befolyásos tag volt az üzleti élet, a politika és Hollywood világából, akik legitimitást és hírnevet adtak a szervezetnek.

Bár a legtöbben nem vettek részt közvetlenül a szervezet aljasabb aspektusaiban, különösen a szexszektában, amelyet nők egy csoportja hozott létre az NXIVM-en belül, az egyik legmegdöbbentőbb és legnevesebb szereplő Allison Mack, a Smallville egykori színésznője volt, aki a szervezet egyik vezető tagja volt, és végül bűnösnek vallotta magát zsarolás vádjában. 

A New York Times 2017-es leleplezése óta eltelt években kiderült, hogy a Star Wars, a Csillagközi romboló és a Dinasztia szereplői is keresztezték a szervezet útját. "Sok fiatal, aki a film- és televíziós iparban dolgozott, rengeteg színész [volt érintett]" - mondja Sarah Edmondson egykori tag és kanadai színésznő az HBO Beavatási eskü című doku-sorozatában, amely az ő és más tagok Raniere és az NXIVM karmai közül való menekülésének krónikáját mutatja be. 

A Starz doku-sorozatában, a Seduced: Inside the NXIVM Cult, az egyik egykori tag felidézi, hogy olyan nagynevű hírességeket, mint Jennifer Aniston és Rosario Dawson, látott az ESP bevezető találkozókon, amelyekkel az újonnan toborzottakat csábították. "Voltak vállalkozók és erős, erős, erős nők, mint Rosario Dawson, akikkel csak úgy beszélgetésbe elegyedtem. Le voltam nyűgözve" - emlékszik vissza Oxenberg -"Azt mondták, hogy olyanok is részt vettek a tanfolyamokon, mint Gerard Butler vagy Jennifer Aniston". (Egyikük sem lett azonban megerősített vagy aktív tagja az NXIVM-nek). 

"Néhánnyal közülük valóban találkoztam és láttam, hogy tanfolyamokat vesznek" - mondta később Oxenberg az ET-nek -"És az igazán ismert embereket arra használták, hogy toborozzanak, hogy legitimálják a csoportot. És ez mind stratégiai szempontból történt."

"Valahogy mindannyian ugyanabban a csónakban voltunk, küzdöttünk az önbecsülésünkkel, a testünkkel, az értelmünkkel és a célunkkal" - folytatja Edmondson a Beavatási esküben, megmagyarázva, hogy miért vonzódhattak vagy miért lehettek fogékonyak az NXIVM számos, a wellness és az önsegítés körüli ígéretére. 

#12
Sarah Edmondson

Sarah Edmondson

szül. 1977. 06. 22. (46 éves)
Vancouver - British Columbia - Kanada
A Vancouverben született és nevelkedett színésznő először az Edgemont című tini szappanoperában tűnt fel a képernyőn. Végül számos sci-fi projektben szerepelt, mint például az Andromeda, a Continuum és a Csillagkapu SG-1. Legjelentősebb szerepe az NXIVM-ből való kilépése előtt a Psych című sorozatban volt. Miután az NXIVM-be került, Edmondson a ranglétrán az egyik legjobb toborzóvá vált, és több ezer embert vont be, köztük az itt felsorolt többi színészt is. Nippyvel (Anthony Ames) is megismerkedett és feleségül ment hozzá, és amikor kettőjüknek gyerekük született, Lauren Salzmant kérték fel keresztanyjának. Salzman volt az, aki beszervezte őt a DOS-ba, ahol a rabszolgája lett, és Raniere monogramjával bélyegezték meg. Az NXIVM-ből való kilépése óta Edmondson visszatért a színészethez, és szerepelt a rövid életű Salvation című sorozat 2. évadában.  
Miután Macket eredetileg letartóztatták, A hatodik érzék és a La Femme Nikita színésznője elárulta Megyn Kellynek, hogy Mack megkereste őt, hogy csatlakozzon az NXIM-hez, miután 2013-ban egy meghallgatáson találkoztak. Nem sokkal később Mack megpróbálta rávenni Shoaibot, hogy csatlakozzon egy "önvizsgálati iskolához"."Nagyon gyorsan közel kerültünk egymáshoz, és visszatekintve, ez egy nagyon mesterkélt próbálkozás volt, de akkoriban annyira őszintének tűnt" - mondta akkor Shoaib. Bár a színésznő soha nem került be a szektába, ő volt az egyik a sok közül, akit Mack megpróbált beszervezni az évek során. A többiek közé tartozik Emma Watson, Kelly Clarkson és Beverly Mitchell. 
"Úgy érzem, a legnagyobb korlát az, hogy mi ítélkezünk magunk felett" - halljuk Clyne-től, akit állítólag Edmondson toborzott 2006-ban, amint azt mondja egy NXIVM-találkozón a Beavatási eskü című műsor felvételén. A színésznő, aki a Syfy sorozatban Cally Hendersont alakította, közel állt más vancouveri újoncokhoz, köztük Mackhez és Parkhoz. 2018-ban a szövetségi ügyészek azt állították, hogy Mack és Clyne házasok voltak, a People által megszerzett bírósági átiratok szerint. Arról is szólnak beszámolók, hogy "az egyesülés az NXIVM társalapítójának, Keith Raniere-nek a parancsára történt". A szekta egykori publicistája azt mondta: "Nicki 12 évig volt a szektában. Kilépett a Battlestarban betöltött állandó szerepéből, hogy követhesse Raniere-t".
Hildreth a Tudoroktól kezdve a Feltámadáson át mindenben feltűnt. De úgy tűnik, a legkiemelkedőbb szerepe az, hogy állítólag ő volt az, aki Kreukot beszervezte az NXIVM-be. A Vice szerint a színész "meggyőzte őt, hogy vegyen részt az első ülésén", ami fordulópontnak bizonyult a szervezet számára, amely most már elmondhatta magáról, hogy egy "híres színésznő" is a tagjai között van. 
#8
Grace Park

Grace Park

szül. 1974. 03. 14. (50 éves)
Los Angeles, Kalifornia, U.S.
Grace Park Los Angeles-ben született, Kalifornia államban, 1974. március 14-én. 22 éves korában költözött családjával Kerrisdale-be, Kanadába. Koreai felmenőkkel rendelkezik. 1992-ben érettségizett a Magee Secondary Schoolban, ezután a University of British Columbian szerzett pszichológia diplomát. 2004-ben összeházasodott Phil... több»
"Hogyan járulunk hozzá mi, mint társadalom a celebség mítoszához? Mert úgy tűnik, hogy sok embert eléggé megfogott ez a dolog" - látható Park, aki a Battlestar Galactica-ban Sharon "Boomer" Valerii-t alakította, mielőtt a CBS Hawaii Five-0 rebootjában szerepelt volna, amint azt kérdezi Raniere-től egy promóciós videóban, amelyet eredetileg az NXIVM honlapjára és YouTube-oldalára tettek fel. Ahogy a Beavatási eskü című film felvételein látható, a színésznő ott volt a násznépben Edmondson esküvőjén, amelyen a menyasszony elmondása szerint többnyire az NXIVM tagjai vettek részt. A Vice szerint Park "csendben távozott" a New York Times robbanásveszélyes cikke után, amely a szexszekta gyakorlatairól szóló leleplezéseket tartalmazta. 
#7
Kristin Kreuk

Kristin Kreuk

szül. 1982. 12. 30. (41 éves)
Vancouver, British Columbia, Kanada
Kristin Laura Kreuk született 1982. december 30-án a kanadai kikötővárosban Vancouver-ben. Apja Peter Kreuk holland származású, míg anya Deanna Che mind a ketten kertépítő mérnökök. Van egy nála négy évvel fiatalabb lány testvére Justine. Vancouver-ben az Eric Hamber Secondary School-ba járt gimnáziumba. Kristin már fiatal kora... több»
Bár Mack magas rangú tag lett, állítólag nem ő volt a Smallville első újonca. Kreuk volt az, aki Lana Langot alakította. A The Hollywood Reporter szerint nem sokkal azután, hogy 2006-ban csatlakozott a csoporthoz, ő hozta magával Macket. "Izgatottan várom, hogy veletek dolgozhassak. Nem is tudom, mi mást mondhatnék" - mondja Kreuk a Beavatási esküben látható felvételeken, amelyeken Edmondson mellett látható egy megbeszélésen. Bár Kreuknak köze volt az NXIVM-hez, azt állítja, hogy kilépett, mielőtt bármi "illegális vagy aljas" dolog történt volna. "Mélységesen zavar és szégyellem, hogy kapcsolatba kerültem az NXIVM-mel" - posztolta a színésznő 2018-ban a Twitteren - "A vádak, miszerint a 'belső körhöz' tartoztam, vagy nőket toboroztam 'szexrabszolgának', szemenszedettek és hamisak".
Kezdetben Edmondson szervezte be, de az akkori barátnője, Mack volt az, aki meggyőzte, hogy vegyen részt egy ötnapos tanfolyamon. A Vice szerint "Mack és Krowchuk körülbelül három éve éltek együtt, amikor az NXIVM 'dologgá vált' a baráti körükben", és Macket hamar lenyűgözte a szervezet. "Ez volt az a rész, ami a legjobban megrémített" - mondta Krowchuk - "Azelőtt beszélgettünk róla, és mindketten úgy gondoltuk, hogy elég furcsának és hátborzongatónak tűnik. Nem feltétlenül tudom, hogy ő is hátborzongatónak tartotta-e, de abban egyetértettünk, hogy egy kicsit zűrösnek tűnik."
#5
Catherine Oxenberg

Catherine Oxenberg

szül. 1961. 09. 22. (62 éves)
New York, New York, Egyesült Államok
Mivel családja születése után nem sokkal Londonba költözött, ezért a gyermekkorát itt töltötte. A jugoszláv Elizabeth hercegnő az édesanyja, így arisztokrata származású is egyben. Édesapja Howard Oxenberg pedig ruhakészítő. Iskolai tanulmányait a St. Paul's School, Harvard University és Columbia University intézmények falai... több»
Oxenberg, a Dinasztia egykori színésznője és Erzsébet jugoszláv hercegnő lánya ki tudott szabadulni - de nem elég gyorsan ahhoz, hogy megmentse lányát, Indiát Raniere karmai közül. "Nem én szerződtettem a lányomat egy szexszektába" - mondta Oxenberg az ET-nek, és kifejtette, hogy magát tartja felelősnek azért, ami végül Indiával történt. Azzal a szándékkal, hogy segítsen a lányának a felnőtté válás útján, véletlenül bevezette az akkor 19 éves Indiát az NXIVM-be 2011-ben. "Az igazság az, hogy amire elmentünk, az egy vezetői program bemutatkozása volt" - magyarázta Oxenberg - "Bármilyen önsegítő program lehetett volna, és ez az igazság. Senki sem azért jelentkezik, hogy csatlakozzon egy szektához. Ezeknek a szektáknak nagyon gyakran vannak fogyasztóbarát cégeik, amelyek valódi és életképes forrásokat és eszközöket kínálnak. És ez az volt... Úgy gondoltam, hogy hasznát vehetné néhány vezetői készségnek, mivel az üzleti világba készül". Oxenberg azóta elmesélte a történetét a Lifetime filmjében, az Escaping the NXIVM Cult: A Mother's Fight to Save Her Daughter, amely a 2018-as, Captive című memoárján alapul: A Mother's Crusade to Save Her Daughter From a Terrifying Cult. India kiszabadítására tett kísérleteiről Beavatási eskü című filmben is beszámol.
#4
Callum Blue

Callum Blue

szül. 1977. 08. 19. (46 éves)
London, Egyesült Királyság
Callum Blue 1977. augusztus 19-én született Anglia fővárosában, Londonban. Jelenleg Los Angelesben él. Három lánytestvére van. Fiatal kora óta érdekelte a színház világa, s a későbbiekben ilyen irányban folytatta tanulmányait is. Színházi képesítését a Mountview Színház stúdiósaként szerezte meg. Első filmes debütálása... több»
Blue, aki a Smallville kilencedik és tizedik évadában Zod tábornokot alakította, 2011-ben egy személyes tragédia után fordult a szervezethez. "A népszerűségem csúcsán egy traumán mentem keresztül. Az apám öngyilkos lett, én pedig tovább dolgoztam, és belekerültem ebbe a káoszspirálba, mert Hollywood kaotikus és zajos hely tud lenni. És ez tényleg megnyitotta bennem a lehetőséget, hogy a külvilágban keressem a válaszokat" - mondta az E! True Hollywood Story-nak adott interjújában. Raniere és a tapasztalatai elbizonytalanították Blue-t, aki gyorsan otthagyta az NXIVM-et. "Öt napig voltam benne, és ugyanazt hallottam újra és újra és újra" - emlékezett vissza. 
Piesse ausztrál színésznő és énekes-dalszerző, aki leginkább a Star Wars-filmekből ismert. Piesse a második két előzményfilmben Beru Lars, Luke Skywalker nagynénjének és pótmamájának fiatal változataként tűnt fel. Megismerkedett Mark Vicente rendezővel, aki már az NXIVM tagja volt, és a szervezethez fordult, amikor zenei és színészi karrierje megtorpant. Végül ők ketten összeházasodtak, és ők lettek a poszterpár, akiket mások is követni fognak. Míg Vicente továbbra is Raniere elkötelezettje maradt, sőt, szorosan együtt dolgozott vele egy dokumentumfilm és egy forgatókönyv készítésén a történetéről, Piesse végül gyanút fogott az NXIVM gyakorlatával kapcsolatban, és ki akart lépni. Annak ellenére, hogy megpróbált jó feltételek mellett távozni, különösen mivel Vicente továbbra is aktív tag maradt, feketelistára került. A házaspár házassága ennek következtében megromlott. De miután Vicente úgy döntött, hogy kilép, újra összejöttek, és összefogtak Edmondsonnal és Catherine Oxenberggel, hogy másokat is kiszabadítsanak. 
A modell és színész, Ames legismertebb szerepe Quincannon ügynök volt a 2011-es Zack Butterfield elrablása című filmben, amelyet a New York Times úgy jellemzett, mint "egy borzongatóan kínos történetet a szexuális ragadozásról és a női őrületről". Az inkább Nippy néven ismert színész hosszú ideig tagja volt az NXIVM-nek, ahol Edmondsonnal is találkozott és beleszeretett. Amikor ők ketten összeházasodtak, az esküvői vendégeik és a násznép nagy része az NXIVM követője volt. Míg felesége tovább fejlődött a szervezeten belül, Nippy kiábrándult a tapasztalatokból, és nem tudott a DOS-szal való kapcsolatáról. 
#1
Allison Mack

Allison Mack

szül. 1982. 07. 29. (41 éves)
Preetz, Nyugat-Németország
Allison Mack Preetz-ben született Németországban 1982.július 29-én. Szülei Mindy és Jonathan Mack amerikai származásúak. Apja operaénekesként dolgozott Németországban. Két éves korában visszaköltöztek az Egyesült Államokba. Két testvére van Shannon és Robyn. Filmes karrierjét 1989-ben kezdte az Eltűnt egy kisfiú két... több»
Ahogy az NXIVM terjeszkedett Észak-Amerikában, végül a kanadai Vancouverben is nyitott egy központot, ahol a CW szuperhősös sorozatát forgatták. A volt tag Barbara Bouchey az E! True Hollywood Story-nak adott interjújában elmondta, hogy Edmondsonnal "több éven át dolgozott együtt a vancouveri központ fejlesztésén, és ez vezetett végül Allison Mackhez". A színésznő, aki akkor még csak 23 éves volt, a New York Timesnak azt mondta, hogy "akkor került az NXIVM-hez, amikor elégedetlen volt a tévés színészi karrierjével". Állítólag arra kérte Raniere-t, hogy "tegye őt újra nagyszerű színésznővé".