DiCaprio, Spielberg...: 7 sztár, akik történelmet írt a 2022-es Oscar-jelölésekkel

Kedden bejelentették a kilencvennegyedik Oscar-gála jelöltjeinek listáját. Az összeállítás ennél izgalmasabb már nem is lehetne, hiszen a jelöltek közül néhány alkotónak már most sikerült rekordot döntenie a jelöléssel.

#7
Ariana DeBose

Ariana DeBose

szül. 1991. 01. 25. (33 éves)
Raleigh, Észak-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
Ariana DeBose amerikai színésznő, táncos és énekesnő. Színpadi és filmes alakításairól ismert, számos elismerést kapott, többek között Oscar-díjat, Golden Globe-díjat és a Brit Filmakadémia díját. A Time magazin 2022-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. DeBose 2009-ben debütált a televízióban a So You... több»
Ariana DeBose, a West Side Story sztárja lett az első afro-latin színésznő, aki eljátszotta Anita szerepét a kultikus musical adaptációjában. De Oscar-jelölése révén azon kevés ismert, nyíltan LMBTQ művészek közé került, akiket színész kategóriában jelölt az Akadémia.
#6
Kenneth Branagh

Kenneth Branagh

szül. 1960. 12. 10. (63 éves)
Belfast, Northern Írország, Egyesült Királyság
Kenneth Charles Branagh 1960. december 10-én született Észak-Írországban, Belfastban. 23 éves korában lett a Royal Shakespeare Company tagja, ahol az V. Henrikben és a Rómeó és Júliában is főszerepet kapott. Az RSC-t hamar túl személytelennek találta, így megalapította saját társaságát, a Renaissance Theatre Companyt. 1989-ben, 29... több»
Miután a Belfast című filmjéért a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is jelölést kapott, valamint a legjobb rendezői díjra is jelölték, Kenneth Branagh lett az első, akit pályafutása során összesen hét különböző Oscar-kategóriában jelöltek.
#5
Steven Spielberg

Steven Spielberg

szül. 1946. 12. 18. (77 éves)
Cincinnati - Ohio - Amerikai Egyesült Államok
Steven Spileberg 1946. december 18-án született Cincinattiben, Ohióban. A Kaliforniai Egyetem rendező szakára járt, de tanulmányait nem fejezte be. 22 évesen televíziós rendezőként indult pályája, dolgozott többek közt a Columbo sorozat (1969-1973) néhány részén is. Karrierje kezdetén olyan rövidfilmeket készített, mint a The last... több»
Steven Spielberg a saját maga által tartott rekordot döntötte meg a legjobb film jelölések tekintetében. Miután a West Side Story-t jelölték a legjobb film kategóriában, Steven Spielberg lett az egyetlen filmes, akinek a rendezéseit összesen 11 alkalommal jelölték a legjobb filmek között.
#4
Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

szül. 1974. 11. 11. (49 éves)
Los Angeles, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
1974-ben született Los Angelesben, Kaliforniában. Édesapja underground képregényrajzoló, anyja titkárnő. Keresztnevét Da Vinci után kapta: édesanyja elmondása szerint Leo rúgott egyet, mikor várandósan a művész egyik festménye előtt állt. Egy éves volt, mikor szülei elváltak, ezután anyjával élt, iskoláit Los Angelesben... több»
 Leonardo DiCaprio az idei Oscar-jelölésekkel beérte Jack Nicholsont, ugyanis a Ne nézz fel! a színésze 10. olyan filmje, melyet Oscar-díjra jelöltek. Már csak egy film hiányzik, hogy befogja az abszolút rekordert, Robert De Nirót.
#3
Will Smith

Will Smith

szül. 1968. 09. 25. (55 éves)
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Willard Christopher Smith Jr. 1968. szeptember 25- én született a pennsylvaniai Philadelphia városában. Édesanyja, Caroline Bright iskolaigazgató volt, apja, id. Willard Carroll Smith pedig mérnök. Megnyerő és ravasz viselkedésével nyerte el a "Prince" becenevet - ebből lett később a Fresh Prince művésznév, Smith ugyanis gyerekkorában... több»
Will Smith idén kétszeres Oscar-jelölt. Amellett, hogy Smith a Richard király főszereplőjeként is jelölést kapott, producerként Tim White és Trevor White producerekkel együtt osztozhat a legjobb film kategória dicsőségén is.
#2
Cate Blanchett

Cate Blanchett

szül. 1969. 05. 14. (54 éves)
Melbourne, Victoria, Ausztrália
Catherine Élise Blanchett 1969. május 14-én született Melbourne-ben, Ausztráliában. Édesanyja, June ausztrál származású tanárnő volt, édesapja, Robert DeWitt Blanchett Jr. texasi születésű tengerész, aki az Egyesült Államok USS Arneb nevű hajóján szolgált, később pedig a reklámszakmában helyezkedett el. Cate-nek egy bátyja... több»
Cate Blanchett megdöntötte az Elfújta a szél színésznőjének, Olivia de Havilland által felállított rekordot. A Rémálmok sikátora és a Ne nézz fel! című filmekben játszott szerepeinek köszönhetően ő lett az a színésznő, akinek legtöbb alakítása köthető a legjobb filmre jelölt filmekhez.
#1
Denzel Washington

Denzel Washington

szül. 1954. 12. 28. (69 éves)
Mount Vernon, New York, Amerikai Egyesült Államok
Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel... több»
 Denzel Washington a Macbeth tragédiájában nyújtott alakításának köszönhetően továbbra is a legtöbb Oscar-jelölést kapott afroamerikai színész. A Joel Coen által rendezett és írt Shakespeare-adaptáció Washingtonnak a legjobb színész kategória jelölést hozta, ami összességében a 10. jelölése az Oscar-gálán.