Az ezredfordulót követő horror, misztikum, thriller alkotásokból szerettem volna egy jól összeszedett, átgondolt listát a kezeim közül kiadni. Igazából arra gondolok, hogy más műfaj a horror és a thriller, de mégis közel állnak egymáshoz és, ha jól átérezzük az adott filmet, már-már ugyanazt az érzést próbáljuk meg feldolgozni, és vehetjük már egy kalap alá, amiért ugyebár imádjuk ezeket a műfajokat. Félelemkeltő, nyomasztó, és természetesen jól hat pszichológiailag a nézőre.

Sokat agyaltam, milyen jellegű legyen, mihez is tudnám kötni, aztán rájöttem, hogy mindenki készített már külön a horroron belül (zombi, démon, vámpír, slasher) kategorizált felsorolást. Az egész adatbankot tekintve a kezdetektől, amikbe a legnagyobb jól ismert kultfilmek vannak (Alien, Ragyogás, Halloween, Az ördögűző stb.), már mindenki ismeri és látta is jó párszor. Ekkor jutott eszembe, miért ne lehetne úgymond a „mi” generációink horrorfilmjeiről, a 2000-es évektől összeállítani egy listát. Bár sokak szidják a mostani felhozatalt, mégis akadt jó néhány alkotás, amitől frászt kaptunk, és sikerült megállnia a helyét a műfajban. Különböző oldalakat, hazai és külföldi filmeswebeket néztem át ennek tükrében, illetve még egy kis saját véleménnyel megfűszereztem.

A listám 50 filmet mutat be, melyeket jó ideig elemeztem, a pozitív és negatív oldalaikat. Rengeteget agyaltam, hogy olyan alkotásokat is beletegyek, amiket nem vett meg a hazai mozi, és csak feliratosan lehetett megnézni, vagy nagy kutatás után volt adandó alkalom megtekinteni egy adott művet valamilyen oldalon. Úgy döntöttem, pár filmet mégis beleteszek, mert olyan mély nyomot hagytak bennem, hogy helyet kellett kapniuk a listán, és ezek mind olyanok, amik elérthetők a nézők számára (akár felirattal). Olyan filmeket vettem szemügyre, amik végig izgalmakat tápláltak, illetve látványban nem szenvedtek hiányt, és persze eszméletlen nyomasztók voltak, legyen szó újfajta horrorfilmekről vagy épp a jó öreg slasher, zombi alkotásokról. A lényeg maga a félelem, izgalom, borzongás, gyomorforgató jelenetek, amikor a néző meredten üli végig az adott filmet, amiről szólnia kell ennek az egésznek: HORROR, THRILLER, MISZTIKUS alkotások.

#50

68 A látogatás  (2015)

(37) (7)

horror | misztikus | thriller

A látogatás című horrorban két tinédzser meglátogatja sosem látott nagyszüleit. Az idős házaspárnak édesanyjuk 19 évesen fordított hátat. Már első éjszaka fura... több»

M. Night Shyamalan visszatért ezzel az alkotásával és hellyel, közzel jól is sikerült. Elég lassan indul be és nem mondanám egy klasszikus horrorfilmnek, inkább egy erős misztikus thriller. Voltak benne elég nyomasztó jelenetek és sokszor a frászt tudta hozni a nézőre a két idős karakter. Jó pár részlet volt, ami tetszett és volt is benne fantázia, de több nem volt ebben az műben. Persze ez nem von mit sem, hogy jó színészi játékot láttam részemről és a rájuk szabott karakterek is egészen jók voltak. A végén pedig teljesen meglepődtem, hogy nem a nagyszülőkről van szó, az szép kis csavar volt a rendező részéről.
#49

73 Motel  (2005)

(21) (17)

horror

HBO Max

Paxton (Jay Hernandez) és Josh (Derek Richardson) amerikai egyetemisták, akik hátizsákkal járják az öreg kontinenst. Összetalálkoznak egy izlandi sráccal, és együtt folytatják... több»

A film, ami a saját kategóriájában újat mutatott 2005-ben, hiszen ilyen brutalitást nem igen mutattak még annak idején. Természetesen, aki többre vágyik egyfajta darabolós filmre, aminek van némi története és el lehet rajta gondolkodni annak nem ajánlatos, de ez a film a maga módján ütősre sikeredett. Valamilyen szinten van némi valóságalapja, hisz nem tudhatjuk, milyen társaságok, szekták működnek és miként „szórakoznak”. Összességében egy elég elmebeteg, kegyetlen horrorfilmről van szó.
#48

73 Halálos kitérő  (2003)

(14) (13)

horror | thriller

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Chris állásinterjúra indul, mikor bekerül egy dugóba. Hogy elkerülje a késést, úgy dönt, átvág a hegyeken a járatlan kerülőúton. Az úton haladva karambolozik egy másik... több»

Jól összerakott slasher film, emberevő megfertőződött, mutáns jellegű emberekről és a túlélni próbáló áldozataikról. Impozáns, jó nagy erdőben játszódó film, ami sok bevezetéssel nem szolgál, de nem is kell. Elég gyors tempójú, néhol nyomasztó alkotás. Nem kell sokat bele képzelni, itt a menekülés az egyetlen cél, valamint leköti az ember figyelmét, mert fokozatos néhol és jól sikerült a rendezése. Szerintem a maszkok egészen jól sikerültek a színészek játéka, helyenként érdekes volt, de ez mit sem von le az egészből.
#47

78 Hideg préda  (2006)

(6) (2)

horror | thriller

Jannicke és Eirik a barátaikkal, Mikallal és annak barátnõjével, Ingunn-nal, valamint Morten Tobiasszal snowboardozni mennek Jotunheimen hegyei közé. Morten Tobias balestet szenved,... több»

Ritka, ha egy európai slasher filmmel találkozunk, de szerencsénkre van egy pár jó alkotás a mi kontinensünkről is. Ez a norvég horror, ugyan nem mutat sok újat, de a norvég Roar Uthaug rendező jól helyt állt a horror világában. Jól felépített történet után, különféle karakterek megalkotása és egy elhagyatottnak hitt ház a semmi közepén. Ezt követően már csak várnunk kellett, mi fog kisülni az egészből és szerencsére elég pozitív benyomást keltett a film. Nem volt eltúlozva semmi, voltak benne nyomasztó pillanatok és feszült légkör. Remek kis norvég horror, jó pár idegőrlő jelenetekkel.
#46

72 Sziklák szeme  (2006)

(26) (13)

horror | thriller

Egy átlagos amerikai család kirándulni indul a természetbe. A családi idillt azonban horrorisztikus események zavarják meg. A környékbeli hegyekből valakik figyelik őket, akik... több»

Egy újabb Remake a listán. Leszámítva, hogy eléggé lassan akaródzik beindulni, utána már a fejünket kell kapkodni az eseményeket látván. Sok értelmet nem kell keresni a filmben, ugyanis eléggé alap történettel rukkolnak elő, természetesen mivel ez egy remake, de a maga slasher kategóriájában elég erős, már-már gusztustalan jelenetsorokkal. Élvezetes, látványban gazdag és, ha egyszer beindul, akkor csak úgy megy a játékidő. A film 2. felében pedig a „mutánsok városában” feszült légkör vár ránk, élvezetes részletekkel fűszerezve.
#45

69 Gonosz halott  (2013)

(36) (20)

fantasy | horror | thriller

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

David (Shiloh Fernandez), drogfüggő húga, Mia (Jane Levy), valamint barátaik, Eric (Lou Taylor Pucci), Olivia (Jessica Lucas) és Natalie (Elizabeth Blackmore) kirándulni mennek egy... több»

Megint csak egy remake, de szerintem sikerült olyan jól, hogy élvezhessük és helyenként a frászt hozza ránk. Jól sikerült atmoszférát alkottak meg és voltak benne fokozó nyomások, amikkel jól bántak a rendezők és felemelték, nézhetővé tették ezt a feldolgozást.
#44

72 Hush  (2016)

(20) (8)

horror | thriller

Maddie Young, miután gyerekként elvesztette hallását elszigetelten éli életét. Visszavonult a társadalomtól, hogy magányosan éljen néma világában. Azonban amikor egy maszkos... több»

Egy unalmas némafilm, egy átlagos gyilkossal és egy elhagyatott házban egy magányos nővel? Nem! Ahhoz képest, hogy az előbb említett dolgok, alapnak számítanak sokszor, még sem tekinthető annak. Egy süketnéma nőről van szó, aki csak saját magára támaszkodhat és már óriási hátrányból indul. A stáb nagyon okosan oldotta meg és keltette fel így az érdeklődést, hiszen alig hangzik el pár mondat a filmben még is végig izgalmakat tudott generálni. Jól tudtak dolgozni a süketnéma helyzettel és ez volt a fő mozgatórúgója az egész filmnek. Hogy kerülhet ki „győztesként” az áldozat egy nagy hátrányból indulva. Nagyon jól megoldották ezt a feladatot és tették élvezetessé, helyenként feszültté a pillanatokat. Jó kis film, szűken, de felfért a listára. Persze ehhez kellett ez a fajta karakter, amit jól kezeltek és tették vászonra.
#43

80 Madarak a dobozban  (2018)

(36) (3)

dráma | horror | sci-fi

Netflix

Egy nőnek és két gyermekének egy veszélyekkel teli világban kell két nap alatt biztonságos helyre jutnia - bekötött szemmel.  több»

Ez a posztapokaliptikus thriller, kicsit hajaz a Hang nélkül című filmre, csak itt éppen nem hangkibocsátással van probléma, hanem a látással. Nem túlzás, azt kijelenti, hogy Sandra Bullock a hátán vitte a filmet, de erősen hozzájárult a sikeréhez. Néhol kesze-kuszának éreztem, de voltak benne elég jó megoldások és látványos jelenetekkel tudtak operálni. Az elején pedig sikerült magasra tenni a lécet, aztán jött a szokásosnak mondható lassítás. Inkább izgalmas, mint félelmetes, de helyenként kaptunk ijesztő részeket a filmtől. Ezért csak erre a helyre fért fel.
#42

78 Pandorum  (2009)

(22) (13)

akció | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A Föld hamarosan végleg elpusztul. Hogy mentsék a menthetőt, az emberek egy űrhajót indítanak útnak a távoli Tanisz bolygó felé. A modern kori Noé bárkája nem más, mint a... több»

Dennis Quaid és Ben Foster jó választás voltak és vitték is a hátukon ezt a sci-fi horrort. Szépen, ésszerűen indult be a film, jól haladt a cselekmény és nem voltak benne üres, értelmetlen jelenetek. Tán a különleges lények mozgása volt, ami kissé érdekesnek bizonyult, de ezt leszámítva elég izgalmas film lett belőle. Ben Foster karakterével jól lehetett azonosulni és a megoldásokat, helyes döntéseket leszűrni. Volt benne egy két csavar, ami segített a film színvonalán és jó pár akció jelenet ment élményszámba, amiből jól jöttek ki a rendezők.
#41

75 A meghívás  (2015)

(24) (1)

dráma | horror | misztikus | thriller

Will és Eden egykoron boldog párt alkottak. Miután egy tragédia elragadta tőlük fiukat, Eden eltűnt. Két évvel később a nő felbukkan a semmiből új férjével. De mintha már... több»

Nem igazán tudtam mire is számítsak, se az előzetes alapján, sem a film elejénél. Amint megkapjuk a karaktereket és elkezdődik a cselekmény és megtudunk egy két dolgot a történetről, valamint a személyekről, lehetett érezni a feszültséget a levegőben, de még sem tudjuk, hogy mi lesz. A játékidő haladtával lesz egyre nyomasztóbb, érezni lehet az egyre fojtogatóbb légkört és ezt remekül átadták a nézőnek. A fokozatos nyomáskísérlet remekül sikerült, a vendégeknél pedig jól mutatkozott meg, hogy mennyire próbálnak egymásra hatni, valamint az állandó bizalmatlanság. Sokszor nem tudtam eldönteni, hogy a főszereplő képzeli be a dolgokat vagy igaza van a film lényegé kérdésével. A végén pedig „robban” az a bizonyos bomba. Nagyon jó kis misztikus, nyomasztó film lett.
#40

78 Magasfeszültség  (2003)

(18) (5)

horror

Marie (Cécile De France) és barátnője, Alex (Ma?wenn Le Besco) egyetemisták. Két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház a semmi... több»

Újabb francia alkotás, mely a szokásos bevezető után, nem hagy „pihenni”. Állandóan nyomás alá helyezi a nézőt és már a játékidő elején elkezdődik a lényeg. Egy elég élvezetes macska egér harc zajlik le és elég impozáns, élvezetes jeleneteknek lehettünk a szemtanúi. Mikor már azt hinnénk, hogy túl vagyunk az egészen és egy sima gyilkos kategorizált filmet kaptunk, jön egy eléggé nem várt csattanó. Látványos, élvezetes, akció dús francia horrorfilm.
#39

74 Az utolsó ház balra  (2009)

(14) (2)

horror | thriller

Netflix

Aznap este, hogy megérkeznek az elhagyatott helyen fekvő tóparti házba, Marit és barátait elrabolja egy szökött rab és a bandája. Az ezt követő borzalmak után a rémült és... több»

Nagyon sokat agyaltam még is ezt az alkotást, vagy a Köpök a sírodra című hasonló kaliberű horrort tegyem be. Végül Az utolsó ház balra című filmre esett a választásom, most nem mennék bele, hogy miért, de azt leszögezném, hogy mind a kettő film elég brutálisra sikeredett, mivel sajnálatos módon eléggé a valóságot tükrözi. Nagyon erőszakos, nyomasztó és a színészi játékra egy panasz nem lehet. Természetesen vannak benne hibák, de melyik filmbe nincsen. Végig a valóság talaján halad és szinte egy lélegzetnyi levegőt nem enged a szokásos bevezető után. Élménydús és roppanásig feszült hangulatot képes generálni.
#38

72 A boszorkány  (2015)

(40) (7)

horror | misztikus

HBO Max | SkyShowtime

New England, 1630: William és Katherine keresztény értékrend szerint neveli öt gyermekét a vadon szélén. Amikor újszülött fiuk rejtélyes körülmények között eltűnik, a... több»

Természetesen jó páran másra számítottunk a nagy beharangozás után, de lényegében egy elég jó atmoszférát tudtak generálni és az egész filmet ez tudta hajtani, valamint az állandó rémületet és stressz fokozó hangulat. Jó ideig semmi nem történik, maga a story nagyszerű, bár amint történhetne valami, újra belassul. Persze a boszorkány végig az elemi erőkre és a babonákra hat, ezért a legvégén találkozhattunk vele, amivel „robbantotta a bombát” és a helyenként nyomasztó thrillerből, átment egy kis horrorfilmre. Többet is ki lehetett volna hozni belőle, de szerintem egy elég erős misztikus thrillert kaptunk. Egy baj volt vele igazság szerint, hogy sokszor volt olyan unalmas, semmilyen, bár ezt néha tudták operálni szerencsére.
#37

75 A texasi láncfűrészes  (2003)

(19) (18)

horror

Texas egy Isten háta mögötti vidékén öt fiatal felvesz egy stoppoló lányt, aki a furgonban végez magával. A fiatalokat megrázza a haláleset, úgy döntenek, hogy a helyiektől... több»

Mivel az ezredforduló után filmek, ennek a listának az alapja, ezáltal a 74-es alapművet nem tehettem be, de után a 2003-as Marcus Nispel féle slasher horror volt az egyetlen, amibe volt valami fantázia Jessica Biel főszereplésével. Sok újat persze nem mutatott, de az új technikáknak köszönhetően egy elég élvezetes vérfürdőt kaptunk, elég sok izgalmakkal és látványokkal tálalva. Élménydús, helyenként nyomasztó jelenetekkel és persze R. Lee Ermey olyan jól öltötte magára a „Sheriff” karakterét, hogy sokszor félelmetesebb volt, mint maga Bőrpofa. Az atmoszférára sem lehetett panasz és a maszkmesterek is jó munkát végeztek Bőrpofával.
#36

75 Csontok és skalpok  (2015)

(30) (8)

dráma | horror | western

Miután egy törvényenkívüli véletlenül a békés vadnyugati városkába vezet egy csapat kannibál barlanglakót, a szörnyek elrabolnak több telepest és egy helyi farmer... több»

Ritkán jönnek ki jól a rendezők egy western-horror kettősből és persze nincs is belőlük eget rengetően sok, de ennél az alkotásnál sikerült eltalálni szinte mindent. Már akkor felkeltetheti az érdeklődést, ha csak a stábot elolvassuk és látjuk, hogy Kurt Russell és Patrick Wilson vannak a főszerepben. Jól felépített már az elejétől fogva és szép apránként mutatta be a rendező, minden fontosabb karaktert. Jól megrendezett, a háttér és a kellékek jól átadták a film minden egyes lényeges részének hangulatát. Bár a horror része lényegesen kevés volt és inkább a western-kaland kettős dominált a film túlnyomó részénél, de így is végig feszült és izgalmas volt a hangulat, amit jól átadott, legfőképp Kurt Russell. A vége egy igazi véres, gyomorforgató képkockákkal teli rész volt, ami igazán jól meg lett csinálva és tette fel az i-re a pontot.
#35

70 A barlang  (2005)

(27) (21)

horror | kaland | thriller

Hat barátnő, hogy társukat felvidítsák egy tragikus baleset után, amelyben elvesztette családját, vakációra indul a hegyekbe. A kalandtúra során egy barlangban ragadnak, amiről... több»

Nem sok ilyen filmhez volt szerencsém, aminek a helyszíne egy barlang mindvégig és nem is emlékszem olyan sok ehhez hasonló kaliberű filmre. Pont ezért voltam ilyen kíváncsi erre, még is mit hoznak ki belőle és, hogy oldják meg a fényviszonyokat, hogy tudjanak hatni a nézőre, de sokunk szerencséjére elég jól oldották meg ezt a kérdést. Mivel jó pár jelentnél elég fontos volt, hogy jön át a nézőnek az adott cselekmény. Lényegében egy tipikus slasher horrorfilmről van szó, mivel egy jó nagy létszámú női társaság van a főszerepben és a még fel nem fedezett barlang ott élő lényeivel kell szembenézniük és ez a pár sor felkelti az ember figyelmét, már csak az a kérdés maradt milyen történetet tálalnak elénk. Azért éreztem, hogy könnyedén fér fel a listára, mivel nem kell túlgondolni ezt a horror-kaland kettőst. Ugyan is adott egy jó helyszín, kalandra éhes több személyiségből álló női csapat és természetesen a furcsa húsra éhes lények, akiknek egy hátrányuk van, hogy nem látnak. Élvezetes, akció dús, látványos és egy jó befejezéssel „záruló” film.
#34

76 Parajelenségek  (2007)

(18) (23)

horror | misztikus | thriller

Netflix

A fiatal pár, Katie és Micah beköltöznek új San Diegó-i otthonukba. Katie, aki hisz a természetfeletti jelenségekben, szokatlan eseményekre lesz figyelmes, de Micah ostobaságnak... több»

Ez a film egészen más megközelítésből mutatja be a horror megnevezést és egy új szögből teszi láthatóvá a cselekményt. Először is olyan alkotásról van szó, ami az első kézi kamerás alkotások között mozog és egy olyan démonról, „gonoszról” amit soha nem látunk, de tudjuk, hogy van. Eléggé megosztott film, mivel nem egy szokványos horror, bár itt jön az elő, hogy kinek milyen a horror. A lényeg, hogy újdonságnak számított, voltak benne rémisztő, idegőrlő jelenetek és jó kis jump scare megoldások, amik egyértelműen a film koncepcióját helyezték előnybe. Most jön az elő, hogy maga a story, a cselekmény nem lett eléggé kidolgozva és a karakterek is eléggé laposak voltak, de ez csak az én véleményem. Leszámítva minden negatívumot, azért ellehet vele csemegézni, mert nem mindennapi megközelítésből teszi láthatóvá a nézőnek, hogyan pörög le egy misztikus horror.
#33

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Egy médiumot meggyilkolnak. A tett elkövetésével egy fiatalembert vádolnak, akinek felesége azonban hisz férje ártatlanságában. Annál is inkább, mert otthonában mind... több»

Ritkán mondható el, hogy jól sikerült folytatás, de méltó az elődjéhez. Kicsivel gyengébb lett és sok újat nem mutatott, még is azt kell írnom, hogy megállta a helyét és sikerült megint csak egy ütős filmet letenni az asztalra. Félelmetes, a történet megint csak jól haladt, valamint a jump scare jelenetek a frászt tudták hozni szerintem a nézőre. Az egyenes folytatás és a másik világba való „új” helyszín megadta ennek a résznek az alaphangulatát.
#32

69 Valami követ  (2014)

(63) (15)

horror | misztikus | thriller

Egy tizenkilenc éves lány számára az ősznek az iskoláról, a fiúkról és a hétvégi szórakozásról kéne szólnia, de Jayt egy látszólag ártatlan szexuális aktus után... több»

Egy újszerű horrorfilm, amit jól eltaláltak és nem pedig a süllyesztőben végezte. Főleg egy olyan lélektani dologról van szó, ami sok ember „fóbiája”’ lehet, hiszen nem véletlenül a Valami követ a film címe. Olyan helyzetben van az adott áldozat, ami elől nem lehet elmenekülni, elrejtőzni, csupán egy kis idő van, míg fel nem bukkan és ez eléggé frusztráló. Mi lehet annál rosszabb, ami egyfolytában üldöz. Ezt remekül mutatták be és oldották meg, hiszen együtt lehetett élni a filmmel és egy új dolgot láthattunk a horror világában. Egyre nyomasztóbb, pedig „csak” sétál az adott illető felé, de akkor is az a feszengő érzés, hogy nem tud elbújni. Menekülés közben rájönni a megoldásra, keresni a megfejtést, elég jó kis kombináció és elég jó kis film lett belőle.
#31

74 Halloween  (2018)

(31) (16)

horror | thriller

Négy évtizeddel a borzalmas halloweeni mészárlás után a könyörtelen álarcos gyilkos, Mike Myers visszatér, hogy ismét farkasszemet nézzen Laurie Strode-dal, aki akkor sikeresen... több»

Az első jó öreg Slasher kategóriájú horrorfilm, ami helyet kapott a listámon. 1978 utáni berobbanó John Carpenter remekmű folytatása, aminek két lehetősége volt 40 év után, vagy nagyot robban, vagy megy a süllyesztőbe. Szerencsénkre robusztus folytatás lett és egy ízig, vérig vérrel teli horrorfilm, amely ugyebár nem a mi generációnk szülötte, de megmutatta feltudja venni a versenyt „jump scare” démon járta házak alkotásaival. Természetesen úgy már nem tud ijesztgetni, de még is sikerült olyan rendezői véres, látványos megoldásokat a vászonra vinni, amiért érdemes volt megvárni és megnézni ezt a művet. The Shape visszatért és egy egészen hangulatos jól felépített történettel és kaszabolással mutatkozott be 2018-ban.
#30

80 28 nappal később  (2002)

(35) (10)

dráma | horror | sci-fi | thriller

Disney+

28 napi kóma után Jim (Cillian Murphy) egy üres kórházban ébred. A kongó folyosókról kiérve egy néptelen, kihalt városban találja magát. Az utcákon sehol senki. A rémült és... több»

Lényegében egy tipikus zombisfilm, de még sem. Természetesen az alap kompozíció egyezik, miszerint jött egy fertőzés és a túlélés veszi át a mindennapokat. 2002-es alkotás, szóval nem a legerősebb megoldásoknak lehettünk a szemtanúi, de összességében az erős, gyors cselekmények és a jól összevágott jelenetek, az emberi gondolkodás, amit belevittek a filmbe, ezek mind-mind felfelé emelték Danny Boyle horrorját. A főszereplő Cillian Murphy karaktere, pluszban jó ötlet volt, mivel könnyedén lehetett azonosulni az ő karakterével és átérezni, mihez is kezdene egy átlagember egy ilyesfajta szituációval, egyedül egy nagy városban 28 nap kóma után.
#29

87 A harag  (2002)

(5) (1)

horror

A harag történetének helyszíne egy ház, ami átlagosnak tűnik, de mégsincs minden rendben körülötte, valami titokzatosság öleli át. Valamikor régen történt itt valami...... több»

Ez az a film, ami már kötelező darabnak számít a horror kedvelők számára, hiszen egy igazán erős darabról van szó, ami mára egy ázsiai rémtörténetté vált. Természetesen az amerikai ipar, ebből is csinált egy „másolatot” Átok címmel, de nem is ez a lényeg, hanem a film felépítése, ahogyan a japánok megalkották. Annyi lenne az egész, hogy egy házat megint meg kell tisztítani a gonosztól? Nem… Nagyon erős atmoszférát alkottak „japán” módra és a fehér gyerek rémisztő szemekkel, érdekes hangkibocsátással, egy igazán rémisztő filmet tudtak kiadni a készítők a kezeik közül. Elképesztő, milyen hidegrázós jelenetekkel tudtak operálni a készítők és a rendezést milyen jól oldották meg és tudták kivitelezni a minél színvonalasabb látvány és ijesztő képkockák érdekében. Rendkívül nyomasztó, jól felépített karakterek, garantálják a „jó” szórakozást.
#28

84 Széttörve  (2016)

(80) (23)

horror | thriller

Netflix | SkyShowtime | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Élt egy férfi, William Stanley Milligan, közismert nevén Billy Milligan, akinek 24 különböző személyisége volt. Csak a saját személyiségét, Billy-t tudta befolyásolni, a... több»

Nem szeretnék nagyon belemenni, hogy M. Night Shyamalan, mennyire ment bele a pszichológia, az elmék széttöredezett kicsiny területére, de azt le kell szögezni, hogy James McAvoy elképesztő módon hozta le a karakterét, ami finoman szólva sem volt olyan egyszerű. Nyilvánvalóan nincs olyan film, hogy tökéletes és itt is azt történt, de egy elég mozgalmas és élménydús horror-thriller alkotást volt részünk szemügyre venni. Lehet azért vártam, vártunk többet, mivel nagy volt a beharangozás és a cselekmény is helyenként küszködött, de ezeket leszámítva voltak azért elég okos és érdekfeszítő mozzanatok. James McAvoy a hátán vitte a filmet ez tagadhatatlan, de pont ezek a plusz apró dolgok, amiért valamire való filmet láthattunk.
#27

78 Cloverfield Lane 10.  (2016)

(67) (12)

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime

A 10 Cloverfield Lane című sci-fiben egy fiatal lány egy nap egy idegen férfi lakásában tér magához, egy autóbalesetet követően. A férfi azt állítja, hogy megmentette az... több»

Egy újabb ékes példa, hogy vannak még folytatások, amik jobbak az elődjüknél. Természetesen nem szeretném leszólni a 2008-as első részt, de a 2. része minden pillanatánál szinte ott volt az a bizonytalan, feszült légkör, amit nagyon jól átadtak a nézőnek. Horrornak nem nevezném, inkább egy jó erős thriller az első 2/3-a, a vége pedig hajaz az elődjére és lép át a sci-fi műfajába. John Goodman játékát emelném ki, mert elképesztő milyen jól hozta a rászabott kiszámíthatatlan, már-már pszichopata karaktert. Végig azt lehet érezni, mikor robban az a bizonyos bomba és persze kinél, épp ettől olyan élvezetes, hogy kinek mik a tervei és ki mond természetesen igazat. Egyértelmű helye van eme alkotásnak, bár azért van, ott ahol van, mert helyenként olyan érzésem volt, mintha a játékidő miatt kellene a felesleges jelenetekkel játszani, amiből szerencsére nagyon kevés volt.
#26

75 Mártírok  (2008)

(31) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Ez az a film, amely a kínzó brutalitásra ment rá és ezt a fajta horrort vagy kedveli a néző vagy nem. Felkavaró, idegőrlő, eléggé kemény filmet tett le az asztalra Pascal Laugier rendező. Itt nincs maszkos gyilkos vagy éppen természetfeletti eset, csak a puszta erőszak ember és ember között, vagy írhatnám úgy is, hogy egy szerencsétlen lány és fogva tartói közt. Nagyon érdekes hatást tud kiváltani a nézőnél. Valahol pedig, több mint ez egy átlagos brutalitással rendelkező film, jól felépített eléggé érdekes jelenetsorokkal és a befejezésről nem is beszélve.
#25

79 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Mondhatni egy újabb átlagos film, ami igazság szerint nem mutat sok újat, de még sem. Hiszen alacsonyköltségvetésből, egy rendkívül jól összerakott alkotásról van szó, ami élvezetes kikapcsolódást nyújt. Ethan Hawke remekül helyt állt ebben az igencsak idegrendszerrel játszó misztikus horrorban, főleg a filmben látható kisvideós jeleneteknél, amik meghatározói voltak és egyben a szívbajt hozták a nézőre. Persze kissé klisé mondhatni, mivel egy régi házba beköltözik az új család, ami elvan átkozva, annyira nem eredeti, de amint elkezd kutatni a múltban a családfő, úgy változik meg minden és lesznek baljósak a mindennapok. A videók megnézése és a szerint jól megrendezett jelenetsorok élményszámba mennek. Eléggé nyomasztó atmoszférát tudtak kreálni és bár sok újat nem tudott mutatni, még is egy robosztus kis alkotás lett belőle.
#24

71 Ház az erdő mélyén  (2012)

(50) (11)

horror | szatíra

Cinego

Öt egyetemista srác úgy dönt, hogy egy vidéki házikóban tombolják ki magukat egy hétvége erejéig. Az éjszaka azonban egy rémálommá válik, amikor félelmetes természetfeletti... több»

Nagyon érdekesen induló, már-már zavarosnak tűnő film, még is a játékidő haladtával megmagyarázza a lényeget. Pont ezért lett egy változatos alkotás, amely megpróbált újat mutatni egy eldugott házról, amikor azt híhettük, hogy egy sablonos filmről lesz szó, pedig nem. Persze sikeresen merít a múltból, de jól tették és egy elég élvezetes filmet kaptunk, és mikor már azt gondolnánk, tudjuk mi lesz a végkimenetele, akkor is jön egy váratlan fordulat. Nem is szeretném túlgondolni, csak a föld alatt lévő kísérleti laboratóriumra gondolok, még is egy remek húzásnak bizonyult és így kaptunk egy élvezetes horrorfilmet, amiben nem a storyt kell keresni és élvezni, hanem a jelenetsorokat és a jól összerakott lényeket.
#23

81 Engedj be!  (2008)

(33) (8)

dráma | horror | romantikus

A 12 éves Oskar Eriksson (Kåre Hedebrant) magányos gyerek, aki Stockholm külvárosában tengeti napjait valamikor az 1980-as évek elején. Élete csendes, igyekszik elkerülni az... több»

Nagyon sokat morfondíroztam, hogy van e helye a listán, mivel egy olyan svéd alkotásról van szó, ami inkább hajaz egy elég nyomasztó romantikus drámára. Mivel egy eléggé jó atmoszférát teremtettek és tele volt rémkeltő véres jelenetekkel, valamint a zenei aláfestés nagyon jól passzolt az adott részekhez, utána már sokkal pozitívabban álltam ehhez a különleges cselekménnyel bíró romantikus horrorfilmhez. Nem egy tipikus megközelítése a horror vagy thriller műfajához, így ezért is különleges ez a svéd mű, valamint a vámpír kategóriájának „újítása”, hisz nem sok hasonló filmhez volt példa. Összességében látványos, nyomasztó és valamilyen szinten aranyosnak tekinthető, hogy köt két magányos gyerek barátságot és teszik boldoggá egymás mindennapjait, leküzdve a saját gondjaikat.
#22

76 A köd  (2007)

(55) (17)

horror | sci-fi

Netflix

David Crayton (Thomas Jane) és családja egy átlagos amerikai kisvárosban lakik, ahol egyik éjszaka egy hatalmas vihar kicsavarja a kert fáit, betöri a ház galériáját, és... több»

Egy újabb King adaptáció, ami jól sikerült. Egy igen erős horror sci-fi, amit nem volt vétek Frank Darabont rendezőre bízni. Maga a látvány és a reményt vesztett emberek mellett jól mutatja be, milyen gyorsan egymás ellen fordulnak, és külön klikkek alakulnak ki, ha nincs egyetértés. Valaki a vallásában bízik, mások pedig konkrétumok után kutatnak és próbálják megoldani a nehéz feladatokat. Nagyon jól sikerült a vászonra vinni ezt a művet és egy percig nem unatkozik az ember. Látványos, akció-dús, ha kell, akkor emberek közti nem értésre helyezik a hangsúlyt.
#21

80 Shutter  (2004)

(6)

horror | misztikus | thriller

Egy fiatal fotós, Thun és barátnője titokzatos árnyakat fedeznek fel azokon a fényképeken, melyeket egy baleset helyszínén készítettek. Miközben megpróbálnak a jelenség okára... több»

Egy elég hullámvasút jellegű thai alkotás, mivel a film közepéig sokszor vontatott volt, bár a történetet egészen jól dolgozták ki és haladt is a cselekmény e tekintetben. Mondhatni, most nem kazetta volt a reflektorfényben, hanem egy fényképezőgép, amivel egészen jól tudtak operálni. A végén pedig egy igazi akciódús, feszült hangulatú menekülésnek lehettünk a szemtanúi, ezzel balanszolták a film első felét. Írnám, hogy egy tipikus ázsiai horror, de még sem. Voltak benne feszült jelenetek és lehetett átlehetett érezni a karakterek reményvesztett mindennapjait. A legvégén pedig rettentő hidegrázós képkockákkal lettünk gazdagabbak, amikor kiderül a végső igazság és juthat eszünkbe a film közbeni elejtett morzsák igazsága. Elég érdekes alkotás, melynek helye van a listán, ha nem is az előkelő helyeken.
#20

79 Az  (2017)

(105) (54)

horror

Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Csupán megcsonkított testrészek és szervek maradnak utánuk. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek... több»

Nagyon sok feldolgozásnak lehettünk mostanság szemtanúi és ezek közül jó pár silányra sikeredett, de a Mama című horrorfilm rendezője, Andrés Muschietti gondoskodott arról, hogy Stephen King egyik legjobban sikerült regénye ne kerüljön a süllyesztőbe. Persze sok újat nem mutat és miért is tenné, „hisz hű maradt a regényhez” valamint a 90-es alkotáshoz, de az új technológiáknak hála, eléggé ütőképes és látványban gazdag természetfelletti horrort láthattunk és nagyszerű színészi játékkal. Összeségében nem volt okunk a panaszra és megérte várni. A bohóc, vagyis Bill Skarsgård játékát külön kiemelném, mert elképesztő mennyire tudott élni és átadnia magát eme különleges karakternek.
#19

84 Az árva  (2009)

(37) (16)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Kate (Vera Farmiga) és John (Peter Sarsgaard) két gyermek boldog szülei. Vágytak egy harmadikra is, de sajnos a babájuk halva született. A családi tragédia megviselte... több»

Szépen lassan beinduló misztikus thriller, amely egy eléggé hátborzongató mindennapokat csinál egy „átlagos” család számára. Ha már átlagos, akkor kapunk a filmtől egy kisebb mellékletet, miszerint azon kívül, hogy nem tudják az árvaházból örökbefogadott iskolás kislányról szóló igazságot, még az egyik főszereplő Kate „Vera Farmiga” múltjáról is kapunk egy két információt. Jól összerakott, szépen lassan kibontakozó műről van szó. A játékidő haladtával mutatja meg Esther „Isabelle Fuhrman” valódi arcát, mellesleg remek színészi játékot hozott le az akkor 10 éves színésznő. Ahogy telik a játékidő, úgy történnek egyre érdekesebb dolgok és úgy válik egyre nyomasztóbbá a család mindennapja. Egymás ellen fordulás a szülők részéről, illetve remek sakkjáték a 10 éves örökbefogadott leánytól, akiről a végén tudjuk meg a szörnyű igazságot, ami egy elég merész és okos csavar volt a rendezőtől. Remek misztikus thriller, helyenként látványos horror jelenetekkel.
#18

77 Z világháború  (2013)

(92) (10)

akció | horror | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Max Brooks World War Z: A zombi világháború története című könyvének adaptációjában egy ENSZ alkalmazott küzd a világban terjedő zombi fertőzéssel. Senki nem tudja, hogyan... több»

Brad Pitt mutatkozott be 2013-ban egy nagyon várt látványos akció-horror keverékkel. Nem az a tipikus horror, még is voltak benne „tátott szájjal” végig nézett jelenetek, melyek élményszámba mentek és öröm volt nézni a jól megrendezett, ki ötletelt akciókat, melyek horror részletekkel operáltak. Ebben a filmben erősen a vírussal megfertőzött emberekre összpontosult a történet lényege, miszerint országról országra a vírus megoldását keresték és annak előzményeit. Természetesen ez nem is ment döccenő mentesen és ezt nagyon látványosra, izgalmasra tudták megoldani. Jó pár részletet kilehetne emelni, de maradnék az alapoknál és egy dolognál, hogy a vége fele járva az alkotásnak, a járványügyi központban a harapás elleni védelem érdekében, a túlélők karjaira ötletes módon sikerült összetákolni egy kisebb fajta „páncélt” és ezt nem sok zombis filmben volt szerencsénk látni. Összeségében élvezetes, látványban gazdag akció-kalandfilmet kaptunk, némi horror beszúrásokkal.
#17

80 Holtak hajnala  (2004)

(32) (15)

horror

HBO Max

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

Egy zombis remake, ami jól sikerült és ez ritka az újra feldolgozásokban. Egy mozgalmas, túlélő horror, ami igazság szerint sok újat nem tud mutatni, még is elégedetten kelünk fel utána. Ha magát a story-t vesszük figyelembe, nem kecsegtet sok mindennel, itt inkább az emberek viselkedését vehetjük szemügyre, ki kiért és mire hajlandó, a bizalmatlanság, valamint jó pár akciódús jelenetet kaptunk, ami izgalmakkal teli és rendezés szempontjából jól összerakott látványos részletekkel zárult, sokszor kimondottan gyomorforgató látvánnyal. Persze mivel remake, ez sok újat nem ad, de az „új” technológiának köszönhetően, egy elég dinamikus zombisfilmet készített Zack Snyder. Azért került hátrébb, mint a 28 nappal később című zombis horrorfilm, mert abban több különlegességet vittek bele.
#16

82 A kör  (2002)

(72) (20)

horror | misztikus

Rachel Keller (Naomi Watts) oknyomozó újságíró olyan történetről hall, amire elsőre csak legyint, és egyszerű kamasztréfának tartja. A gyilkos videokazetta története viszont... több»

Nehéz mit írni a mi generációink kazettás amerikai nyomasztó horrorjára. Mivel a listámon 2000-es évektől tekintettem át a filmeket és annak függvényében néztem meg és vettem szemügyre melyik fog beférni, ezért nem volt vitás, hogy a 98-as japán „eredeti” verzió nincs talonban. Lényegében már nem bír olyan hatást kiváltani, mint anno, de így is egy elég robosztus alkotást kaptunk, melyhez Naomi Watts alakítása is mély nyomokat hagyott véleményem szerint. Ahhoz képes, hogy kazettáról és telefonhívásról van szó, eléggé sikerült hellyel, közzel rámenni a pszichológiai hadviselésre a filmnek, pláne a végén. Elég nyomasztó ötletes és az információnak sincsen hiánya, ezáltal még a történet is elég szépen haladt és ejtett el morzsákat. Mára már kötelező darabnak számít a horror rajongóknak és még mindig ellehet vele csemegézni.
#15

70 Örökség  (2018)

(44) (8)

dráma | horror | misztikus | thriller

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony... több»

Egy elég nyomasztó atmoszférát sikerült kreálni és a film lényege az egyre nyomasztóbb sötét, lélektörő érzéskeltő alkotás, mely egészen jól hatott a nézőre. A két kategória: misztikum és horror nagyon jól váltották egymást ebben a műben és ez elég jól átjöhetett, aki élvezte ezt az igen csak nyomasztó filmet. A színészi játék eszméletlenül hátborzongató volt, nem tudok jobb szót, amit Toni Collette vagy Milly Shapiro leműveltek. Nagyon jó és a misztikus műfajt teljes mértékben betudta mutatni, ugyan is sokszor egészen váratlan, értetlen fordulatok történtek a szegény sorsú családról.
#14

77 Annabelle 2: A teremtés  (2017)

(45) (17)

horror | misztikus | thriller

A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a... több»

Ritka az olyan film, ami legyűri az elődjét, de ennél a horrorfilmnél, pont ez történ. Nem mondom, hogy az 1. része végig unalmas lett volna, de a folytatása sokkal színvonalasabb lett, majdhogynem minden téren. David F. Sandberg rendezőnek hála nagyon élvezetes volt ez a rész, ami az egész történetet nézve (idővonalat) az első volt, ahogyan megszületett az új gonosz. Természetesen rengeteg ilyen kaliberű filmhez volt már mindenkinek szerencséje, de mind a story felépítése és azon jelenetek, melyek a frászt hozta ránk, kiemelkedik a mezőnyből azt gondolom. Nem szeretném ecsetelni azon részeket, amiktől libabőrt kaptam, mert pont ez a lényege, hogy szinte már-már 3 percenként kaptunk az ijesztgetésből. Mellesleg volt egy jelenet, ami tapsot érdemel, mivel 2 másodperc erejéig belevonták az Apáca című horrorfilm gonoszát is ebbe az alkotásba. Élménydús alkotás, melytől frászt kaptam és pluszban voltak azért olyan jelenetek, melyek nem voltak teljesen kiszámíthatók. Maga a baba pedig ijesztő és még is csak egy babáról van szó, de pont ez benne a jó, hogy mennyire frászt lehet kapni, ha jól meg van rendezve egy film.
#13

82 Gyilkos kilátások  (2008)

(42) (3)

horror | thriller

Egy fiatal pár, Jenny (Kelly Reilly) és Steve (Michael Fassbender) elhatározzák, hogy a hétvégét mindentől távol, kettesben töltik az Eden-tónál. Steve szeretné megkérni Jenny... több»

Eléggé felkavaró és roppant erős filmet kaphattunk James Watkins rendezőtől. Van benne dráma, akció, kaland és persze jó sok thriller és horror kettőse. Ezt a filmet tényleg nem szeretném túlragozni, hiszen van benne, reménytelenség, feszültség, akció, izgalom, hol gyors tempó és hol pedig elgondolkodtató szituáció. Azért is adja át a helyzetet és támad rá a „lelkünkre”, mivel szinte bármikor előfordulhat egy ilyen helyzet. Ezért is adja át a nézőnek ezt az egészet, mivel van valóságalapja és persze a két főszereplő remek játékot hozott le. Végig feszült az egész légkör és még a kisváros lakói sem azok a barátságos emberek, akik segítenek.
#12

82 Vaksötét  (2016)

(101) (18)

horror | krimi | thriller

HBO Max

A történet szerint tinédzserek egy csoportja abban a hiszemben tör be egy vak háborús veterán házába, hogy véghezvihetik a tökéletes, jó anyagi kilátásokkal kecsegtető... több»

Azért válogattam bele a listába, mivel nem sok hasonló filmhez volt szerencsém és engem személy szerint nagyon lekötött és ámulatba ejtett a film, még, hanem is nevezhető horrornak, de annál inkább egy erős akció-thriller kombináció. Cselekmény alapján egy egyszerű betörésnek tűnhet, mivel az „ártatlannak” tűnő veterán vakember az áldozat, de olyan szinten fordul a kocka, hogy a végén még a betörőket kezdhetjük el sajnálni. Így is lett és kaptunk egy erős túlélő thrillert, némi jump scare jelenetekkel operálva, ami erősen felnyomta a film érdemi szintjét. A története nagyon egyszerű és nem kell sokat gondolni a filmről, de pont ettől lesz egy egészen élvezetes alkotás, amely egy házban fut végig, egészen ötletes megoldásokkal.
#11

79 Árvaház  (2007)

(26) (12)

dráma | horror | misztikus | thriller

Laura harminc év múltán tér vissza az árvaházba, ahol egykor nevelkedett. Azzal a céllal érkezik meg családjával együtt, hogy felújítsa a régi, elhanyagolt épületet, amely a... több»

Érdekes lett eme spanyol alkotás, hiszen mindvégig egy egészen jól elkapott és egyben összetett, csavarokkal teli misztikus horrort kaptunk. Keveselltem az igazán rémkeltő jeleneteket, ha már egy jól berendezett hangulatos, erős háttértörténettel lett felépítve az adott ház, de kárpótolta valamelyest a story és a végére hagyott befejezés, ami valamilyen szinten magával ragadott. Egy alap szituáció, mivel egy gyerekjátékra helyezik a hangsúlyt, ami már önmagában megadja a lehetőséget egy ötletes horrorfilmre, ami helyenként erősre sikeredett és ilyenkor beszélhetünk arról, hogy szülői szemmel még elszomorítóbb. A végére hagyott csattanók és lezárások, feltették az i-re a pontot, főleg, hogy a kevés horrorhoz hasonlóan, ennél a műnél egészen jó kis történetet kaptunk, ami szépen fellett építve és le is lett zárva. Ezért került előkelő helyre Juan Antonio Bayona misztikus drámája.
#10

77 Insidious  (2010)

(36) (8)

horror | misztikus | thriller

Renai és Josh kisfiukkal együtt új otthonba költöznek. Nem sokkal később a fiú balesetet szenved, és kómába esik. Kiderül, hogy démoni erők dolgoznak a háttérben, aki lelkét... több»

Szerencsére James Wan érti a dolgát és a maláj rendezőt nem is kell bemutatni, hiszen az ő nevéhez fűződik többek között a Démonok között és a Fűrész. A már-már horrorkirály Patrick Wilson színészt pedig erőszeretettel foglalkoztatja és ebben a misztikus horrorban is helyt állt. Mondhatni egy tipikus Wan ijesztgetéssel teli démonos film és ez így is van, de soha nem mindegy a kivitelezés. Nagyon nyomasztó, erős atmoszférával és elég jó kis történettel rukkolt elő a maláj úriember. A fokozatosan jól felépített, egyre borongósabb hangulat pedig jól sikerült és ez is vezetett ennek a misztikus idegőrlő film sikeréhez.
#9

83 Démonok között 2.  (2016)

(57) (23)

horror | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

A paranormális jelenségek feltárásával foglalkozó Ed és Lorraine Warren ezúttal Angliában próbál pontot tenni egy megmagyarázhatatlannak tűnő ügy végére. Egy egyedülálló... több»

A folytatások olyan ritkán sikerülnek jól, mint egy Remake, de szerencsére akad jó néhány film, amely nem ad okot a panaszra, e tekintetben. A démonok között első része, hosszú idő után volt egy olyan misztikus démon kategóriájú horrorfilm, amely tényleg feltette az i-re a pontot és úgy jöttünk ki a moziból vagy álltunk fel a fotelból, hogy nem maradt bennünk hiányérzet. Azt nehéz eldönteni, hogy jobb lett e az elődjénél a 2. rész, az viszont fix, hogy James Wan ért ahhoz amit csinál. A főszereplők ugyanazok, a félelem garantál, rémület, démonokkal megszállt házak és még lehetne sorolni. Patrick Wilson és Vera Farmiga ismét megmutatta mennyire jól tudnák játszani egy jól összerakott horrorfilmben. Persze nézhetjük onnan is, hogy ugyanaz a felépítése, mint szinte minden démon kategorizál horrorfilmnél, de ehhez kellenek a jó színészek és a cselekmény felépítése és persze a látvány. Ezek adottak voltak és ebben a filmben tudják, hogy hozzák rá a frászt a nézőre.
#8

80 [Rec]  (2007)

(38) (10)

horror | katasztrófafilm | misztikus | thriller

Egy merész riporter (Manuela Velasco), és hasonlóan bátor operatőre a legújabb valóságshow elkészítésén dolgozik. Feladatuk, hogy kövessék a tűzoltókat, és filmre vegyék... több»

Az első kézikamerás film volt, amit láttam és nekem nagyon bejött ez a fajta megoldás. Bár kellett hozzá ez a stílusú film és persze a helyszín, valamint maga a története is, hogy pozitív benyomás keltsen. Bár a stáb nagy fába vágta a fejszéjét, mert vagy nagyot robbanthatnak vele, vagy elkaszálják, ám a spanyoloknak ez bejötté és egy elég izgalmas jó erős horrort kaptunk. Az eleje elég lassan indul be és darabos is volt, helyenként feleslegesnek éreztem egy két jelenetet a tűzoltóságon, de amint bementek a lépcsőházba, már dörzsölhettük a tenyerünket. Jól fellett építve, egyre jobban érezni lehetett, ahogyan kikerül a szervek kezeik közül az irányítás és egyre jobban átveszi a helyét a pánik és a félelem. Arról nem beszélve, amit a legvégén kaptunk az utolsó 10 percben, szerintem nem kell ecsetelnem azt a nyomást, amit a színészek is jól játszottak és ennek hála a nézőnek is átjött a maradék remény elhalványulása. Nagyrészt izgalmas, eléggé nyomasztó, pláne a film felénél kb. mihelyt kialakul a fejetlenség az ott lakóknál és kezdetét veszi az üldözés. Kerülhetett volna előrébb is, de az elején nagyon elrontották szerintem a bevezetését a filmnek, bár azt leszámítva izgalmas, mozgalmas cselekménye volt és ezt a fajta megoldást (kézikamera), vagy befogadja a néző vagy nem.
#7

88 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

Elképesztően „fura” egy film, de ezt jó értelemben írtam és Nicole Kidman színésznővel az élen, egy egészen jó szellem kategóriájú misztikus thriller, kisebb horrorral meghintve. Jól ábrázolja, egy csöpp vér nem kell, ha még is egy jól összerakott „elegáns” filmet szeretnénk látni, amelyben végig ott érezhetjük azt a különös nyomasztó érzést és kérdezzük meg a film alatt, még is mikor fog bekövetkezni az a valami, amiről semmit nem tudunk, csak, hogy egyre jobban jelen van és várjuk azt a valamit, ami körbe veszi a légkört. Ezt nagyon is jól megtudták oldani és ehhez külön köszönet a színészeknek, akik nagyon jól lehozták a rájuk szabott karaktert. Nagyon sok filmhez írtam már, milyen csavarokat láttam, de ez benne van a legnagyobb fordulatokban, hiszen bátran írthatom, velem együtt sokak csodálkoztak, mit miért csináltak és milyen vége lett, pláne, hogyan derült ki a valódi igazság. Remek alkotás lett, egy igazán érdekes misztikus, elgondolkodtató mű.
#6

75 Hang nélkül  (2018)

(84) (36)

dráma | horror | sci-fi

SkyShowtime | TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

Ismert világunkat rejtélyes és vérszomjas idegen lények szállták meg, amelyek a legkisebb neszre is felfigyelnek, így csapva le áldozatukra. Egy leleményes családnak azonban úgy... több»

Sokat morfondíroztam rajta, hányadik helyre fér fel a listára, de John Krasinski-nek sikerült megmutatni, milyen a rendezőiszékben és főszerepben is egyben. Nagyon látványos horror, sci-fi alkotást tette le az asztalra feleségével Emily Blunt-al. Kicsit hajaz az Alien filmekre, mivel egy minimális szinten hasonló lényről van szó ebben a filmben is, de ezt leszámítva teljesen más a két horror közti történet és maga a felépítése is. A hang nélkül című műben az volt más, mint a többi hasonló ilyen jellegű cselekményekben, hogy semmi féle zajt nem csinálhatnak a szereplők és ez személy szerint óriási plusz pont volt, amilyen megoldásokat vittek a vászonra, mint például a homokkal szór úton való mászkálás mezítláb, a saláta levélen való étkezés, vagy az újszülött zajmentes okos módon való elszigetelése. Nincsenek benne felesleges jump scare jelenetek, hanem hagyják az egész film cselekményét látványosan mozogni, helyenként kaptunk családi drámát, vagy épp egy remek némafilmet. A másik plusz pont, hogy nincs a játékidőbe felesleges elhúzott jelenet és a legelején már a fotelbe szögezi a nézőt, a legkisebb gyermek elvesztésével. Remek alkotás lett és nagyszerű színészi játék, nem csak a két felnőttől, hanem a gyerekektől is egyaránt.
#5

83 Kokszongi sirató  (2016)

(11) (2)

horror | misztikus | thriller

Egy idegen érkezése után nem sokkal rejtélyes betegség söpör át a kis falu lakóin. Egy rendőrnek hamarosan személyes üggyé válik a dolog, mikor a kislánya is megbetegedik, és... több»

Az elég hosszú játékidő ellenére is, ütős dél-koreai alkotás került fel a listámra. Kicsit zavaró, hogy sokszor olyan volt, mint ha maga a rendező sem tudta volna, hogyan tovább, de pont ez volt benne, ami magával ragadott és élvezetessé tette ezt a felettébb érdekes filmet. Nagyon „újszerűnek” tűnő misztikus horror, ami tud újat mutatni és a végére minden a helyére kerül. Tele van érzelemdús jelenetekkel, amit a színészek nagyon jól megoldottak. Valamint a játékidő haladtával egyre kilátástalanabb a dolog a családfő részéről és ezt nagyon jól visszakaptuk szerintem. Tele csavarokkal, a vége fele már azt sem tudni kiben lehet megbízni és ki az, aki ártani akar. Nagyon izgalmas, egyre nyomasztóbb és csak győzzük kivárni az igazságot, amit a dél-koreaiak bemutattak. A legvégén pedig, úgy mond a záróakkordban, elképesztő a szálak helyükre kerülését követően.
#4

akció | horror | katasztrófafilm | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Seok-Woo nem egy mintaapa. Elhanyagolja a lányát, csak a munkájával foglalkozik, és ügyet sem vet szeretteire. Többek között ezért is vált el tőle a felesége. Hogy legalább... több»

Mikor utánanéztem ennek a dél-koreai filmnek, arra gondoltam, hogy egy tipikus zombis horrorfilmről van szó, amivel megpróbálkoznak a koreaiak is, de szerencsére nagyot tévedtem. Igazság szerint nem is igazán tudtam, hogy mi fog kisülni belőle, hiszen leírták drámának, katasztrófafilmnek és mellé horrornak. Minden töltelékből kaptunk egy igazán jól megrendezett zombis túlélőfilmről van szó, aminek igaz, hogy nem előtörténete van és a játékidő folyamán sem az volt a kérdés, hogy miért, hanem arra volt helyezve a hangsúly, csak a túlélésre és olyan helyre tudjanak menekülni, amit nem leptek el a fertőzött emberek. De ezt viszont nagyon jól összerakták és szerintem ritka látványosra sikeredett. Gondolok itt a vonatbalestre a végén, vagy éppen a film közepefelén a „zombik” romahozására, amikor a vonat megállt a biztonságosra vélt állomáson, de már ott is káoszba torkollott a biztonság. A rendezésre nem lehetett panasz, mozgalmas volt, és ami a lényeg, hogy megmutatta a film miképp viselkedik az ember egy katasztrófa helyzetén, amikor a szeretteiről van szó, vagy épp, ha csak magát akarja védeni és nem számít a másik. Élménydús alkotás, ami megérdemli az előkelő helyezést véleményem szerint.
#3

81 Tűnj el!  (2017)

(61) (23)

horror | misztikus | szatíra | thriller

SkyShowtime

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

Végig olyan érzésem volt, hogy mikor robban az a bizonyos bomba, mivel végig ott volt a filmben az a misztikus érzés, amivel hatni tudott és nagyon jól is csinálta Jordan Peele rendező. Ahogyan haladtunk előre a történettel, úgy lett minden egyre zavarosabb és egyre nyomasztóbb és ezzel nagyon jól lehetett azonosulni a film főszereplőjével, Daniel Kaluuya-val aki mellesleg nagyon jól hozta le a rászabott karaktert. Ez az alkotás inkább egy jó erős misztikus, pszichológiai thriller, ami az agyunkat teszi próbára és azt nagyon jól is oldotta meg. A saját műfajában ez egy elképesztő alkotásra sikeredett, végig hátborzongató érzést keltett bennem, valamint azt vártam mikor bújik ki a szög a zsákból és derül fény, mi is folyik abban a bizonyos házban és mi a lényege annak a megrendezett összejövetelnek. Egy elég érdekes, jól összetett természetfeletti filmről van szó, ami nagyon jó elgondoláson alapszik és ezt jól összerakott rendezéssel vitték a vászonra.
#2

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Ez a klasszikus, James Wan nevéhez fűződik és 2004-ben sikerült is letennie a névjegyét. Egy elég erős misztikus horror filmről van szó, ami egy kis krimivel lett meghintve. Ugyan nem egy tipikus horrorfilmről, de itt jön elő az is, hogy sikerült egy újszabású horrort letenni az asztalra, amiből kilehet indulni és lehetett is ráépíteni, ami üdeszínfoltja lett a horror műfajának. Épp ettől volt élvezetes, hiszen egy jól megkomponált, csavarokkal teli, idegtépő alkotást hozott össze a maláj úriember. Ahogyan haladt a történet és rövid részletekkel fedték fel a múltat, úgy állt össze a kép a legvégére és ez mindent vitt nálam. Elképesztően ötletes, izgalmakkal teli jeleneteknek voltunk a szemtanúi és ezt az operatőri munkának is köszönhető, mivel teljesen áttudta adni a film atmoszféráját, hangulatát. Érdekes volt azt megfigyelni, miszerint Tobin Bell, aki mellesleg remekül alakította a „Kirakós” John Kramer karakterét, hogy ő volt az úgymond megnevezett gonosz, de mégsem. Ugyebár olyan pitiáner bűnözőket, tolvajokat, drog problémákkal küzdő embereket rabolt és adott nekik egy esélyt. Bár ezt úgy tette a sajátos módján, hogy elég látványos játékkal tette próbára az adott illetőket. Jól összetett izgalmas újszerű akció-horrorfilmet kaptunk, ami tele van nagyobbnál nagyobb dobásoknál.
#1

86 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

Nagyon nehéz volt eldönteni melyik film legyen az első helyen, mert az igaz, hogy nem a horrorfilmek műfaja van a porondon, mert messze volt már a 70, 80-as évek, amikor a horror világát éltük, de azért a 2000-es évek után is sikerült felmutatni elég robosztus alkotásokat. A régi nagy rendezőkhöz hasonlóan, mint például John Carpenter vagy éppen Alfred Hitchcock és még lehetne sorolni, most egy illetőt tudnék kiemelni, az nem más, mint James Wan maláj származású rendező, aki érti dolgát és decensen végzi a munkáját. Sok alkotása közül még is a Démonok között című filmre esett a választásom. Hogy miért? Mert igaz, hogy semmi újat nem mutat, miszerint megint csak egy kísértetjárta ház, egy démon, aki megszállja az ártatlanokat és valamelyest hajaz a 73-as Az ördögűző című jól ismert horrorra, még is az elmúlt évtizedek legerősebb és legjobban összerakott filmjét hozta össze. Látványban gazdag, jó erős története van és persze a lényeg, hogy ijesztgetésben sem utolsó. Nagyon erős atmoszférát sikerült generálni a Perron ház és területe köré és egy elég erős, jól időzített jelenetekkel megspékelt rendezést láthattunk. A színészi játékra sem lehetett panasz, hiszen Patrick Wilson a mai generációs horrorfilmekhez, már-már egybe forrt a neve, mivel jó pár alkotás főszereplője volt és itt is jó játékkal hozta le a rászabott Ed warren karakterét. Jól időzített, zenei aláfestéssel megfűszerezett, helyenként kiszámíthatatlan atmoszférát sikerült összehozni, és ami a lényeg, hogy nem volt benne az a tipikus unalmas bevezetés, ami megtudja „ölni” az egyes horrorfilmeket. Egy percig nem unatkoztam, mindig volt, amiért izgulni lehetett és elég jól felépített démont kaptunk, aki a történet haladtával fedte fel önmagát. Itt jön az elő, ami sok démonfajta film bukása is volt már, hogy nem volt megfelelő múltja az adott jellemnek, de itt a gonosz karakterét is sikerült szépen felépíteni, ahogyan haladtunk a storyval. Persze, lehet benne hibát vélni, mert melyikbe filmbe nem, de, ha mindig csak a filmek negatívumát figyelnék, nem élveznék egy percet sem belőle. Véleményem szerint ez nagyon erős alkotásról van szó, amikor az első helyen agyaltam nem igazán volt kérdés a részemről, hogy a Démonok között lesz a befutó.