Legendás komikusok, akik már nem lehetnek velünk

Alábbi összeállításunkban tíz olyan legendás humoristának szeretnénk emléket állítani, akik már nem lehetnek köztünk. Pályafutásuk során egytől-egyig lenyűgöző és kiemelkedő színészi, írói és rendezői teljesítményt nyújtottak, így a filmes szakma nélkülük egész biztosan nem lenne ugyanolyan. Nyugodjanak békében!

#nonumbers

Norm Macdonald

szül. 1963. 10. 17. - elhunyt 2021. 09. 14.
Québec, Kanada
Kanadai stand-up komikus, író, producer, és színész. Öt évig tagja volt a Saturday Night Live-nak. Karrierjének korai szakaszában ő írta a “Roseanne” szitkomot és olyan műsorokban jelent meg, mint a “The Drew Carey Show” és a “NewsRadio”. 1999-től 2001-ig szerepelt a “The Norm Show”-ban. Van egy testvére, Neil Macdonald,... több»
Norm Macdonald számos televíziós sorozatban vállalt szerepet, majd az ikonikus Saturday Night Live társulatát erősítette. A humorista közel egy évtizeden keresztül küszködött rákos megbetegedésben, egészségügyi állapotát azonban végig titokban tartotta a nyilvánosság előtt. 1999-től 2001-ig saját sorozatán dolgozott, amely The Norm Show címmel jelent meg, a későbbiekben pedig Norm Macdonald Has a Show címmel futott műsora a Netflixen. További ismert szerepei a Tök állat, A nevem Earl, a Jack és Jill, a Nevetséges hatos és a Nagyfiúk című produkciókhoz köthetők.

Robin Williams

szül. 1951. 07. 21. - elhunyt 2014. 08. 11.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Robin Williams 1952-ben született Chicagóban. Édesanyja, Laura McLaurin egykori modell, édesapja, Robert Fitzgerald Williams a Ford Motor Company vezető munkatársa volt. A michigani Bloomfield Hillsben nőtt fel. Félénkségét a színészettel és a humorral ellensúlyozta. Az 1973-ban bejutott a Julliardra, és dialektológiai tanulmányai alatt... több»
Miután stand-up komikusként kifejlesztette improvizatív stílusát, Robin Williams saját televíziós műsort kapott, ez volt a Mork és Mindy, majd Robert Altman Popeye című filmjében karrierje első főszerepét alakította. Számos emlékezetes filmszerepet játszott, komikus és drámai alakításokat egyaránt, és három korábbi jelölés után a Good Will Hunting című filmért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A színészt 2014. augusztus 11-én, 63 éves korában öngyilkosságot követett el.

Gilda Radner

szül. 1946. 06. 28. - elhunyt 1989. 05. 20.
Detroit, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
Gilda Susan Radner (1946. június 28. - 1989. május 20.) amerikai komikus, színésznő és az NBC Saturday Night Live (SNL) műsorának egyik állandó szereplője volt. Detroitban, Michiganben született . Édesanyja Henrietta jogi titkárnő, édesapja Herman Radner üzletember volt. Anyai ágon Radner másodunokatestvére volt Steve Ballmer... több»
Gilda Radner közeli barátja, John Belushi mellett a Saturday Night Live-ban vált igazi sztárrá. Karrierje során négy alkalommal jelölték Emmy-díjra. amelyet egy alkalommal meg is nyert. Későbbi férjét, Gene Wildert a Ki kém, ki nem kém című film forgatásán ismerte meg. 2018 szeptemberében jelent meg a Love, Gilda című dokumentumfilm, amely Radner gyermekkorát, karrierjét és a rákkal folytatott küzdelmét tárja fel. Gilda Radner petefészekrákban halt meg 1989-ben.

John Belushi

szül. 1949. 01. 24. - elhunyt 1982. 03. 05.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
John Belushi albán bevándorlók gyermekeként született Chicagóban, de Wheatonben nőtt fel. Öccse az ismert színész, James Belushi. Fiatalon versenyszintet focizott, és edző szeretett volna lenni, azonban mégis a színészet mellett döntött. Elsősorban színpadi komikusként vált ismertté, népszerűségét a Saturday Night Live című... több»
John Belushi színész és komikus volt, a Saturday Night Live című músor egyik első előadója, majd a legendás a Blues Brothers duó egyik fele. A Saturday Night Live legendás karaktereiről és szkeccseiről ismert Belushi olyan mániákus, féktelen energiával töltötte meg briliáns előadásait, amilyet sem előtte, sem azóta nem láttunk. Belushi kábítószer-túladagolás következtében halt meg 1982. március 5-én a Los Angeles-i Chateau Marmontban.

Betty White

szül. 1922. 01. 17. - elhunyt 2021. 12. 30.
Oak Park, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Betty White Marion Ludden 1922. január 17-én született az Illinois állambeli Oak Parkban. Édesapja révén dán, míg édesanyja révén görög, angol és walesi felmenőkkel rendelkezik. A család gyermekük kétéves korában Los Angelesbe költözött, így Betty Beverly Hillsben végezte tanulmányait. Színészi karrierje egy televíziós... több»
Betty White az 1930-as évek végén kezdte a televíziós karrierjét. Az 1950-es években a Life with Elizabeth című sorozatban szerepelt, de népszerűségét televíziós személyiségként a talkshow-kban, játék- és varietéműsorokban való szerepléseivel folyamatosan növelte. Az 1970-es években a Mary Tyler Moore Show-ban eltöltött hosszú idő után White a következő évtizedben egy másik népszerű sitcomban, az Öreglányok című sorozatban játszott. Sikere a 80-as, majd a 90-es éveiben is kitartott, 2010-ben pedig csatlakozott a Hot in Cleveland című sorozat szereplőihez, és még abban az évben ő lett a Saturday Night Live legidősebb műsorvezetője.

Bob Saget

szül. 1956. 05. 17. - elhunyt 2022. 01. 09.
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Bob Saget 1956. május 17-én született a Pennsylvania állambeli Philadelphiában, az Egyesült Államokban. Benjamin Saget és Rosalyn Saget gyermekeként látta meg a napvilágot, zsidó családban nőtt fel. Édesapja egy szupermarket igazgatója volt, édesanyja kórházi adminisztrátorként kereste a kenyerét. Saget fiatalkorában orvos... több»
Bob Saget szitkomsztárként, tévés műsorvezetőként és stand-up komikusként is dolgozott. 1987-től kezdve a The Morning Programban való rövid szereplés után Saget a Full House című sitcomban a tévé egyik legikonikusabb apukáját alakította. Saget 1990-ben egy másik műsort is elvállalt, az America's Funniest Home Videos házigazdája lett, a két műsor pedig megszilárdította televíziós karrierjét. Készített egy rövid dokumentumfilmet Through Adam's Eyes címmel, amely egy fiúról szól, aki egy genetikai hiba kijavítása érdekében műtéten esik át. A film pozitív kritikai fogadtatásban részesült, Saget Oscar-díjat is nyert. 2022. január 9-én hunyt el életének 65. évében.

Richard Pryor

szül. 1940. 12. 01. - elhunyt 2005. 12. 10.
Peoria, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III, 1940. december 1-én látta meg a napvilágot az Illinois államban található Peoriában. Apja háborús veterán volt és ökölvívóként, valamint pincérként kereste kenyerét. Anyja a nagyanyja által üzemeltetett bordélyházban űzte a legősibb mesterséget. A kis Richardot az utca nevelte fel és az... több»
Richard Pryor egy úttörő afroamerikai humorista volt, az 1970-es és 1980-as évek egyik legjelentősebb előadóművésze. Richard Pryor már tizenévesen színházi színész volt, majd sikeres stand-up komikus, televíziós író és filmszínész lett. Olyan filmekben játszott, mint a Dutyi dili és a Greased Lightning. Pryornál 1986-ban szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, de még több évig folytatta a fellépéseket. Szívrohamban hunyt el 2005-ben.

Bernie Mac

szül. 1957. 10. 05. - elhunyt 2008. 08. 09.
Chicago - Illinois - Amerikai Egyesült Államok
Bernard Jeffrey McCollough 1957-ben született Chicagoban. Chicago legkeményebb városrészében nőtt fel nagy családban, ami jellemző eleme a komikusi karrierjének. A Regal Theaterben dolgozott és a chicagói parkokban lépett fel fiatalkorában, hivatásos komikussá 1977-ben vált. A 80-as években nem tett szert nagy ismertségre, 1992-ben... több»
Bernie Mac stand-up komikus, film- és televíziós színész volt, a The Bernie Mac Show sztárja. Mac első standup műsorát 8 éves korában adta egy templomi gyülekezetnek. Varietéműsort hozott létre a chicagói Regal Színházban, fellépett az HBO Def Comedy Jam című műsorában, de játszott Steven Soderbergh nagysikerű Ocean's Eleven című filmjében Julia Roberts, Brad Pitt és George Clooney oldalán. 2008. augusztus 9-én tüdőgyulladásban halt meg.

Madeline Kahn

szül. 1942. 09. 29. - elhunyt 1999. 12. 03.
New York City , New York, Egyesült Államok
Madeline Kahn Bostonban született New York-ban 1942.szeptember 29-én Madeline Gail Wolfson néven. Apja Bernard B. Wolfson ruhagyártó, anyja Freda Goldberg. Vallásos zsidócsaládban nevelkedett. 2 éves korában szülei elváltak. Anyja New York City-be költözött és 1953-ban összeházasodott Hiller Kahn-nal, aki a nevére vette. Végül... több»
Madeline Kahn filmes pályafutását az 1968-ban megjelent De Düva: The Dove-ban kezdte. Karrierje során közel ötven produkción dolgozott. Legismertebb alakítása a kultikus Cosby show-ban látható, a sorozatban Pauline Fox karakterét formálta meg. A színésznő 1993. december 3-án hunyt el rákos megbetegedés következtében. Emlékének egy padot is állítottak a New Yorkban található Central Parkban.

John Candy

szül. 1950. 10. 30. - elhunyt 1994. 03. 03.
Toronto, Ontario, Kanada
John Candy 1950. október 31-én született Newmarketben, Kanadában. Szülei Sidney James Candy és Evangeline Aker vallásos nevelésben részesítették, ezért a helyi katolikus középiskolában végezte tanulmányait, ahol a labdarúgó csapat tagja is volt. Első szerepét 1973-ban kapta, egy annyira kis szerepben, hogy még a stáblistán sem... több»
John Candy színész és komikus volt, legismertebb filmjei közé tartozik a Csobbanás, a Belevaló papapótló és a Jég veled! John Candy pályafutásában akkor következett be az áttörés, amikor az 1970-es években felajánlották neki, hogy csatlakozzon a Second City komédia-társulathoz. 1984-ben Tom Hanks oldalán játszott a Csobbanás című filmben, melynek köszönhetően egy csapásra széleskörű ismertségre tett szert. A közönség imádta Candy-t a fanyar humoráért, aki több, mint 40 filmben tűnt fel. 1994-ben szívrohamban halt meg egy mexikói forgatáson.