Hihetetlen, de ez a 10 rendező még mindig nem kapott Oscart!

A filmiparban dolgozók egyik álma, hogy legalább egyszer karrierjük során elhangozzon a nevük az Oscar-gálán és ha lehet, akkor a győztesek kihirdetésénél. Persze vannak olyan színészek, forgatókönyvírók és rendezők, akik valósággal halmozzák a jelöléseket és a díjakat is. De vannak olyanok is, akik hatalmas névnek számítanak a szakmában, ám valahogy a sors úgy hozta, hogy eddig sosem kapták meg a legrangosabb elismerést. A rendezők közül most álljon itt tíz, akik szerintünk igazán megérdemelték volna, és némelyikük szinte már karnyújtásnyira is került tőle, de eddig még sosem örülhettek.

Christopher Nolan – Az ő neve kapcsán olyan filmeket hozhatunk fel, mint a Mementó, A sötét lovag, az Eredet, a Csillagok között vagy épp a Dunkirk. Utóbbiért jelölték is, de nem nyert, pedig bármelyikért megkaphatta volna.

Ridley Scott – Az ő esetében megszámolni is nehéz, hány filmet köszönhetünk neki. De annak ellenére, hogy ő rendezte A nyolcadik utas: a Halált, a Szárnyas fejvadászt, a Thelma és Louise-t vagy épp a Gladiátort, még ő sem kapott Oscart. Igaz, utóbbi kettőért legalább jelölték.

David Lynch – Az egészen fura stílusáról ismert rendező háromszor is szinte a kezében érezhette a díjat, de sem Az elefántember, sem a Kék bársony, sem pedig a Mulholland Drive - A sötétség útja nem hozta meg neki a sikert.

Denis Villeneuve – Ő még talán nincs túl karrierje csúcsán, de esélye volt már az Oscarra. Az Érkezés azonban csak a jelölésig jutott. De nála valahogy érezzük, hogy csak idő kérdése…

David Fincher – Őt is többször jelölték már, például a Benjamin Button különös élete rendezéséért. Eddig őt is elkerülte a szerencse, de nála is igaz, hogy ami késik, nem múlik.

Tim Burton – Az első két nagy Batman-mozi rendezője, Ollókezű Edward, Ed Wood, Charlie és a csokigyár. Mind nagyszerű filmek, de még csak jelölést sem értek. Pedig nagyon megérdemelné.

Brian De Palma – Ő is igazi rendezőlegendának számít, elég csak A sebhelyesarcúra, az első Mission: Impossible-re vagy a Carlito útja mozira gondolnunk. Mégis, eddig egyetlen jelölést sem kapott soha.

David Cronenberg – A főleg sci-fi és horror filmjeiről ismert rendezőnek többek között A légy is köszönhető. Oké, az ő műfaja ritkán ér Oscart, viszont a munkássága miatt azért szerintünk megérdemelné.

Spike Lee – A főleg színesbőrűekről szóló filmeket készítő rendező egyszer került az Oscar közelébe, a Csuklyások – BlacKkKlansmann azonban csak jelölésig jutott.

Quentin Tarantino – a listán talán neki van a legtöbb Oscar-jelölt és nyert filmje. Ponyvaregény, Becstelen brigantyk vagy épp legutóbb a Volt egyszer egy Hollywood. Mind jelölést ért neki, ám mégis, eddig egyszer sem nyerte meg a legjobb rendezőnek járó díjat.

#10
Quentin Tarantino

Quentin Tarantino

szül. 1963. 03. 27. (61 éves)
Knoxville, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Quentin Jerome Tarantino 1963. március 27-én született a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Los Angelesben kezdett színészetet tanulni, miközben kidobóként dolgozott egy pornómoziban. Félbehagyva tanulmányait színészkedésből próbált megélni, majd 22 évesen egy videotékába (Video Archives) állt dolgozni Manhattan Beachen. Itt... több»
#9
Spike Lee

Spike Lee

szül. 1957. 03. 20. (67 éves)
Atlanta, Grúzia, Amerikai Egyesült Államok
Shelton Jackson Lee 1957. március 20-án született a Georgia állam béli Atlantában, majd fiatal korában szüleivel Brooklynba költöztek. Clark az Atlanta Egyetemen tanult filmezést, majd a Tish School of Arts egyetemen diplomázott. Még tanulmányai alatt forgatta le első filmjét, a Last Hustle in New Yorkot (1977), majd a Joe's Bed-Stuy... több»
#8
David Cronenberg

David Cronenberg

szül. 1943. 03. 15. (81 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
David Cronenberg 1943. március 15-én született Torontóban, Kanadában. Egyetemi tanulmányai alatt kezdett érdeklődni a filmek iránt. A diploma megszerzése után forgatta első 35 milliméteres filmjeit Stereo(1969) és A jövő bűnei (Crimes of the Future, 1970) címmel. A Stereo (1969) című filmben ötvözte a művészfilmek és a... több»
#7
Brian De Palma

Brian De Palma

szül. 1940. 09. 11. (83 éves)
Newark, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
Brian De Palma (teljes nevén Brian Russell De Palma) 1940. szeptember 11-én született New Jerseyben. Apja sebész volt, akinek munkája teljesen elbűvölte a fiatal De Palmát. Rengeteg időt töltött apja munkahelyén, és a műtétek látványa később rányomta bélyegét filmjei képi világára. A Columbia egyetem fizika szakára járt, amikor... több»
#6
Tim Burton

Tim Burton

szül. 1958. 08. 25. (65 éves)
Burbank, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Timothy William Burton 1958. augusztus 25-én született a kaliforniai Burbankben, gyermekkora nagy részét itt töltötte. Már fiatal korában is megmutatkozott művészeti érzéke, majd az érettségi után a California Instutite of the Art falai között folytatta tanulmányait. Ezek után a Disney-nél lett animátor, majd a hírnév az 1985-ös... több»
#5
David Fincher

David Fincher

szül. 1962. 08. 28. (61 éves)
Denver, Colorado, Amerikai Egyesült Államok
David Fincher 1962. augusztus 28-án született a Colorado béli Denverben, majd a kaloforniai Marin Countyban nevelkedett. Tizennyolc évesen kezdett el dolgozni John Kortynak Mill Valley-ben, ezt követően pedig az ILM-nél (Industrial Light and Magic) vállalt munkát. Az ILM-et azonban csakhamar otthagyta, hogy tévés reklámokat és klippeket... több»
#4
Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

szül. 1967. 10. 03. (56 éves)
Trois-Rivières - Québec - Kanada
Denis Villeneuve 1967 október 3-án született Gentilly városában, Quebec,Canadában. .Francia-kanadai származású rendező és forgatókönyvíró. Eleinte a tudomány érdekelte ,de később ezen tanulmányait felhagyta a filmművészetért . A Quebec-i Egyetemen tanult filmművészetet, Montreálban. Öccse Martin Villenueve szintén rendező... több»

Filmek: The Oscars
#3
David Lynch

David Lynch

szül. 1946. 01. 20. (78 éves)
Missoula, Montana, Amerikai Egyesült Államok
David Lynch napjaink egyik legnagyobb amerikai rendezője. Már fiatalon élénk érdeklődést mutatott a filmezés után, így kétség sem férhetett ahhoz, hogy a középiskola után milyen irányba képezze magát tovább. Pennsylvania Szépművészeti Akadémián készült első animációs filmje, a Város határok nélkül (1967), de szintén... több»
#2
Ridley Scott

Ridley Scott

szül. 1937. 11. 30. (86 éves)
South Shields, County Durham, England, Egyesült Királyság
Ridley Scott 1937. november 30-án született South Shieldsben, Angliában. Bátyja példáját követve katonának akart állni, de apja bátorításának hatására a művészeti pálya mellett döntött. Először a West Hartepool College of Art, majd a London´s Royal College of Art falai között, filmművészet szakon folytatta tanulmányait.... több»
#1
Christopher Nolan

Christopher Nolan

szül. 1970. 07. 30. (53 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Christopher Nolan 1970. július 30-án született Londonban. Első rövidfilmjeit 7 éves korában készítette édesapja Super 8-as kamerájával. Később angol irodalmat tanult a Londoni Egyetemen, miközben 16 miliméteres filmeket készített, itt tanulta meg azokat a filmes technikákat, melyeket például debütáló filmjében a, Követésban... több»