A világ tele van színészekkel, de valljuk be, gyakorta olyanok kapnak filmes szerepeket, filmes díjakat, akikben nincs különösebb tehetség, ellenben valakinek a valakijei, jó az ügynökük, vagy éppen csinos a pofi, és a jónép ráharap a formás seggre, csak hogy láthassa... A tehetség gyakorta tényleg csak századlagos dolog Hollywoodban. Épp ezért úgy gondolom, hogy igenis szót kell emelnünk az olyan színészek mellett, akik bámulatos tehetséggel rendelkeznek, de valahogyan Hollywood és az amúgy bárgyú amerikai ízlés gátat szabott kiemelkedésüknek. És, mint mindig, most is kihangsúlyoznám, hogy a sorszámozásnak jelentősége nincs. Nos, nézzük!

#10
Tom Welling

Tom Welling

szül. 1977. 04. 26. (46 éves)
Putnam Valley, New York, Egyesült Államok
1995-ben érettségizett az okemos-i középiskolában. Ezután úgy dönt tanulmányait nem folytatja tovább, és szerencsét próbál építőmunkásként. 1998-ban egy modell ügynökség fedezte fel és olyan neves cégek termékeit mutatta be, mint aTommy Hilfiger, Abercrombie & Fitch, illetve Calvin Klein. Színészi karrierjét elősegítette,... több»
A szexi, jóképű, bugyiledobós mosolyú Tom Welling, aki Superman szerepével lett híres. Hiszen ki ne emlékezne a Smallville sorozatra, melyben Clark Kentet alakította! Nem szerepelt sok filmben, de olyan színészekkel, filmesekkel dolgozhatott együtt, mint Steve Martin (Tucatjával olcsóbb 1 és 2.), vagy John Carpenterrel. A Lucifer egyik évadában is feltűnt és meg kell hagyni, hogy az évekkel a pasi ugyanolyan szexi és nyam-nyam maradt. Hogy önszántából nem lett a női szívek megdobbantója romantikus férfi szerepekben? Talán. Welling egyébként nemcsak színész, hanem rendező és producer is. Filmes berkekben egyébként azt pletykálják, hogyha Welling úgy akarná, nagy sztárrá válhatna Hollywoodban. Ám a színész odafigyelve vállalja el a szerepeket, és nem adja nevét mindenhez.
#9
Mark Hamill

Mark Hamill

szül. 1951. 09. 25. (72 éves)
Concord, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Mark Hamill 1951. szeptember 25-én született Concordban. Hat testvére van. Mivel édesapja, William Thomas Hamill a U.S. Navy parancsnoka volt, a család rengeteget költözött. Éltek Kaliforniában, Virginia államban, New Yorkban és Japánban is. A középiskola elvégzése után Los Angelesbe költözött, ahol színjátszást kezdett tanulni.... több»
A született Luke Skywalker, aki mindörökre az is maradt. Hiába volt tehestéges, a figura vele együtt lett ikon, legenda. És ez beárnyékolta későbbi filmes pályáját. Olyannyira egybenőtt a figurával, hogy színházi előadásán voltak nézők, akik fénykardokkal a kezükben nézték a színészt és a darabot. Erről később így mesélt Hamill: "Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok, és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán." Azonban a beskatulyázott színész érdekes módon gonoszok hangát kölcsönözte sok animációban, rajzfilmben, de videójátékokban is hangot kölcsönöz karaktereknek. Például a Wing Commanderben ő volt a hangja Blair ezredesnek. Filmjeinek nagy részében nem használt dublőrt, sem kaszkadőrt, hanem ő maga végezte el a mutatványokat. Ilyen film volt például: Csillagok háborúja IV., V., VI., VII., VIII., IX.
#8
Rick Moranis

Rick Moranis

szül. 1953. 04. 18. (71 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
Frederick Alan Moranis 1953. április 18-án született Torontóban, Kanadában. Tizenhét éves korában már a helyi rádiónál dolgozott DJ-ként, később pedig rádiós humoristaként. A nyolcvanas évek elején csatlakozott a Second City című kanadai televíziós sorozathoz, és Dave Thomas-szal karöltve sikeres komikus párost alkotott.... több»
Ez igazán cuki arcú komikus, aki már csak fizimiskája miatt is szerethető. Olyan filmekben szerepelt, mint a Szellemírtók, Rémségek kicsiny boltja, Drágám, a kölykök összementek, Flintstone család, Űrgolyhók, Mackótestvér. A felesége halála után nehezen tudta összeegyeztetni a gyermeknevelést a filmes munkával, így egyre ritkábban vállalt szerepeket. Voltak egyéb projektei az évek alatt. Többek között dalokat írt. Nézd meg a filmjeit, de ha másban nem is, az eredeti Szellemírtókban és az Űrgolyhókban tutira láttad már.
#7
Kabos Gyula

Kabos Gyula

Kabos Gyula (szül. Kann Gyula)1887. március 19-én született Budapesten, zsidó családban. Édesapja, Kann Zsigmond ügynök (korábban újságíró és bokszoló), édesanyja Meister Róza háztartásbeli. Nagybátyja, Leopold Meister színész volt. Hatan voltak testvérek: három fiú, három lány. Szülei nyomására könyvelőnek tanult.... több»
Muszáj szót emelni a magyar Charlie Chaplin mellett, aki beragyogta a magyar filmek és színházak egét. Karrierjének disszidálása vetett véget. Noha Amerikában nagyon várták Kabos Gyuát, mégsem sikerült befutnia. Pedig ha az amerikaiak megismerhették volna, ma már Kabos Gyula neve is fogalom lenne a világban. De sajnos nem így lett. Hozzá képest tehetségtelen színészek befutottak Hollywoodban, míg ő nélkülözésben hunyt el. Emersonban helyezték örök nyugalomra a magyar komédiást. Akiből lehetett volna valóban a magyar Charlie Chaplin, vagy a pannon Jerry Lewis. De legalább, mi magyarok emlékezhetünk édes poénjaira és feledhetetlenül remek játékára.
#6
Sam Rockwell

Sam Rockwell

szül. 1968. 11. 05. (55 éves)
Daly City, Kalifornia
Sam Rockwell 1968-ban született San Mateo városában, Kalifornia államban. Nem érdekelte az iskola, „csak a flörtölés a csajokkal, a partizás meg a fű”. Mikor szülei beíratták egy alternatív középiskolába, nagy nehezen megszerezte az érettségijét, és New Yorkba ment, hogy színész lehessen. Az első filmszerepe a Halálosztó... több»
Szinte ő az örök fő mellékszereplő. Az ügyeletes rosszfiú. Vagy éppen a vicces gyerek a háttérben. Igazi drámai színész és remek komikus egy testben. Az a színész, aki egyensúlyt képes tartani. Csinál egy olyan filmet, aminek van értelme, majd egy olyat is, amivel pénzt is keres. Bámulatosan hiteles. Színészi játéka teszi arcát szimpatikussá vagy éppen ellenszenvessé, mint Anthony Hopkinsnál. De hogy megismerd talán nézd meg a Hold című filmet. Vagy az Egy veszedelmes elme vallomásait. De megnézheted még ezeket is: Trükkös fiúk, Galaxis útikalauz stopposoknak, Meggyőződés, A hét pszichopata és a si-cu, Későnérők, Vasember egyik része stb.
#5
Michael Keaton

Michael Keaton

szül. 1951. 09. 05. (72 éves)
Coraopolis, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Michael Keaton (eredeti nevén Michael John Douglas) 1951. szeptember 5-én született a Pennsylvania állambeli Coraopolisban, hat testvére van. Népes családját igazi showmanként szórakoztatta már kisgyermek korában. Korán bebizonyította, hogy inkább a tettek, mint a szavak embere, hiszen idő előtt abbahagyta tanulmányait a Ken State... több»
Egy igazi őstehetség, akinek a nagy kiugrása lett a veszte. Hiába volt remek az alakítása a Batman című (akkor szuperprodukciónak számított filmben), Jack Nickolson Joker-alakítása annyira ütősre sikerült, hogy akaratlanul is elnyomta a tehetséges színész játékát. Viszont szerencsénkre számtalan filmben láthattuk megcsillanni zsenijét. Sok hűhó semmiért, Beetlejuice, Gyilkos donor, Mint a kámfor stb.
#4
Mickey Rourke

Mickey Rourke

szül. 1952. 09. 16. (71 éves)
Schenectady, New York, U.S.
Philip Andre Rourke Jr. 1956. szeptember 16-án született a New York állam béli Schenectadyben. Tanulmányait a Lee Strasberg Intézetben folytatta. Színész karrierje 1979-ben kezdődött, amikor szerepet kapott Steven Spielberg Meztelenek és bolondok című háborús komédiájában. Nagyon hamar világszintű ismertségre tett szert,... több»
A test melege című filmben egy rövid jelenetben volt először látható, és alakítása olyannyira jól sikerült, hogy beírta magát a rendezői fejekbe. Azon színészek egyike, aki remekül játszott csábítót, jófiút és kegyetlen pszichopata gyilkost is. Egy boxmeccs azonban véget vetett a szépfiús éveknek. A plasztikai sebészek az arcát újra rakták, de az addig szexi pofi, nos, már nem volt szexi. Mégis Rourke rendszeresen megjelenik filmekben, ahol remek rászabott szerepekben brillírozhat. Nézd meg a 9 és fél hét filmet. Vagy a Vasember egyik részét. Netán a Feláldozhatók valamelyikét. Sin City, Get Carter, Domino, A 13-as mind olyan filmek, melyeket érdemes már csak miatta is megnézni.
#3
Brendan Fraser

Brendan Fraser

szül. 1968. 12. 03. (55 éves)
Indianapolis, Indiana, Amerikai Egyesült Államok
Brendan Fraser egy indianapolisi származású színész. Teljes nevén Brendan James Fraser. Brendan 1968. december 3-án látta meg a napvilágot Indiana államban, Indianapolisban. Édesanyja értékesítési tanácsadó. Édesapja a kanadai kormány turisztikai osztályának hivatalnoka és újságíró. Van három testvére: Regan 5 évvel, Sean 6... több»
Ő az a színész, aki az elején abszolúte a kinézetének köszönhette sikereit. Ki ne emlékezne Az őserdő hőse komédiára , melyben az izmos és jóképű színész egy imádnivaló de felettébb balfék "Tarzant" játszott? De ott van még a Kőbunkó, a Csapás a múltból, A múmia és hasonló szórakoztató filmek is. Ő az a színész, akinek gyorsan bicsaklott ki a karrierje, noha színészi tehetsége vitathatatlan, főleg ami a színpadi munkáit illeti. Pár éve azonban újra megtalálták a jobb filmszerepek, így eljátszhatott egy 300 kilós férfit is. Igaz, a múltban állati szexi fazon mára pocakot eresztett, de ennek is oka van. Önmagáról így nyilatkozott: "Azt mondták, „fegyelmezetlen” vagyok, amit ma már büszkén viselek. Azt mondták, ne az erősségeimre támaszkodjak, hanem fedezzem fel és dolgozzak a gyengéimen."
#2
Gabriel Byrne

Gabriel Byrne

szül. 1950. 05. 12. (73 éves)
Dublin, Írország
Gabriel James Byrne 1950. május 12-én született Dublinban, elsőként a hat gyermek közül. Édesapja katona volt, míg édesanyja kórházi nővérként dolgozott. Ír katolikus családból származik. Papi szemináriumi tanulmányait félbehagyta, majd felvételt nyert a University College Dublinra, ahol régészetből és nyelvészetből... több»
Hiába tehetséges, hiába az, aki, nosm ez a színész sem tört be úgy a filmek világában, ahogyan azt tehetsége megérdemelte volna. Noha számtalan filmben szerepelt, gyakorta inkább hosszabb /főbb mellékszerepeket kapott. Pedig bármit is formál meg az hihető. Játszott már ördögöt, muskétást, bérgyilkost kiképző szemétládát, gentlemant.
#1
Sean Bean

Sean Bean

szül. 1959. 04. 17. (65 éves)
Sheffield, South Yorkshire, England, Egyesült Királyság
Sean Bean 1959. április 17-én született Sheffield-ben, Angliában. Színészi pályafutása előtt édesapja hegesztő üzemében dolgozott, de többre vágyott, így Londonba ment szerencsét próbálni. A nyolcvanas évek elején már kisebb szerepeket kapott a West End színpadán, de számos televíziós produkcióban is feltűnt. 1986-ban végül... több»
Egy termékeny színész, aki tehetsége vitathatatlan, mégsem tudott ragyogó üstökösként berobbanni a köztudatba. Pedig érdekes karaktere bármit képes eljátszani, a manipulátor nőcsábásztól kezdve a harcias mitológiai alakon át egészen a gyűrű vonzásában élő lovagig. Valahogy mindig rá osztották a főbb mellékszerepeket. Hogy megértsd, hogy milyen színész is Sean Bean, nézd meg az Anna Kareninát, a Silent Hillt, a Gyűrűk urát, a Férfias játékokat, a Ronint, a Trónok harcát (ez utóbbit csak miatta kezdtem el megnézni), a Lady Chatterley szeretőjét stb.