Hírességek, akikről nem tudtad, hogy tiszteletbeli doktori címet kaptak

Doktori címet szerezni az egyik legnehezebb dolog, ami rengeteg időt, tanulást és áldozatot követel. Éppen ezért övezi nagy tisztelet is világszerte az ilyen címmel rendelkező embereket. Persze vannak olyan esetek, amikor valakit tiszteletbeli doktori címmel tüntet ki valamelyik egyetem. Ilyenkor bár papíron a címhez szükséges tanulmányokkal nem feltétlenül rendelkezik az illető, pályája során olyan eredményeket ért el, amiért e módon tüntetik ki.

A színészvilágban is sok példát lehet találni erre, mi pedig nem is gondolnánk, hogy egyik-másik kedvencünk is rendelkezik tiszteletbeli doktori címmel. Most mutatunk tíz olyan színészt, zenészt és műsorvezetőt, akik valamely intézménytől munkásságuk elismeréseként megkapták e címet.

#10
Ed Sheeran

Ed Sheeran

szül. 1991. 02. 17. (33 éves)
Halifax, west Yorkshire
Ed Sheeran 1991. február 17-én született Halifaxban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, John Sheeran művészeti kurátor, édesanyja, Imogen Lock ékszertervező és készítő. Gyermekkorát Framlingham városában töltötte. Már négyéves korában kiderült, hogy van érzéke a zenéléshez, kezdetben a helyi templom gyermekkórusában... több»
A zenéhez való kiemelkedő hozzájárulása elismeréseként 2015-ben kapta meg a tiszteletbeli doktori címet a University Campus Suffolktól.
#9
Justin Timberlake

Justin Timberlake

szül. 1981. 01. 31. (43 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Justin Timberlake 1981-ben született Tennessee állam béli Memphisben. Már gyerekkorában élénk érdeklődést mutatott a zene és a tánc iránt, egészen fiatalon pedig a Dance Like New Kids On The Block néven meghirdetett táncverseny győztese lett. A televízióban először 11 évesen a Star Search című műsorban jelent meg, ahol country... több»
Az énekes a Berklee College of Music tiszteletbeli doktora nem meglepő módon zenéből, a címet 2019-ben kapta meg. Érdekesség, hogy köszönőbeszédét feleségének, Jessica Bielnek címezte.
#8
Jennifer Garner

Jennifer Garner

szül. 1972. 04. 17. (52 éves)
Houston - Texas - Amerikai Egyesült Államok
Jennifer Anne Garner 1972. április 17-én született Houstonban. Édesanyja angoltanár, édesapja vegyész. Egy nővére és egy húga van. Már fiatalkorában vonzotta a színpad, kilenc évig balettozott, egyetemi tanulmányait mégis a Denison University kémia szakán kezdte meg. Hamar rájött azonban, a tudomány világa helyett inkább a... több»
A színésznő a Denison egyetem végzőse volt 1994-ben, de a tiszteletbeli doktori címet csak 2019-ben kapta meg alma materétől. 
#7
Kanye West

Kanye West

szül. 1977. 06. 08. (46 éves)
Atlanta, Grúzia, Egyesült Államok
Kanye West egy Grammy-díjas amerikai származású rapper,producer, filmrendező és divattervező. Teljes nevén Kanye Omari West 1977. június 8.-án látta meg a napvilágot Atlantában. Hároméves korában, miután a szülei elváltak, az édesanyjával Chicagóba költöztek, ahol elkezdte tanulmányait. Tízéves korában az édesanyjával... több»
Bár a zenei pályafutása miatt húsz éves korában abbahagyta az egyetemet, végül 2015-ben a School of the Art Institute of Chicago tiszteletbeli doktorrá avatta.
#6
Kerry Washington

Kerry Washington

szül. 1977. 01. 31. (47 éves)
Bronx, New York, Amerikai Egyesült Államok
Kerry Washington 1977. január 31-én született Bronx-ban. 1994-ben tűnt fel először az Afterschool Specials című tévésorozatban. Ezt követően rengeteg szerepet kapott, számos mozifilmben mutatta meg tehetségét, többek között: Szívem érted rapes, Mr. és Mrs. Smith, a Fantasztikus négyes és A nőmre hajtok című filmekben... több»
A színésznő 1998-ban diplomázott a George Washington egyetemen, ahol a tiszteletbeli doktori címet 2013-ban kapta meg.
#5
Ben Affleck

Ben Affleck

szül. 1972. 08. 15. (51 éves)
Berkeley, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Benjamin Geza Affleck 1972. augusztus 15-én született a Kalifornia állambeli Berkeley-ben, Massachusettsben nőtt fel, Cambridge-ben. Első szerepét egy Burger King reklámban kapta. A mozivásznon a The Dark End of the Street (1981) című filmben debütált, majd főszerepet kapott a The Voyage of the Mimi (1984) című sorozatban. Első komolyabb... több»
2013-ban kapta meg a képzőművészetek tiszteletbeli doktori címét a Brown egyetemen.
#4
Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

szül. 1954. 01. 29. (70 éves)
Kosciusko, Mississippi
Oprah Winfrey 1954. január 29-én született Kosciuskóban, az Egyesült Államokban. A világ egyik legbefolyásosabb nője a vidéki Mississippiben jött a világra leányanya gyerekeként. Nemi erőszak áldozata volt, 14 évesen pedig fia született, akit nemsokára elveszített. Gyerekkorát szegénység, sok költözés, és az anyja távolléte... több»
Talán a világ leghíresebb TV-s személyisége és műsorvezetője, de emellett a tiszteletbeli doktori cím tulajdonosa a Princetone, a Duke és a Hardvard egyetemeken, de a dél-afrikai University of Free State is adományozott neki ilyen címet.
A legendás énekesnő több egyetemtől is megkapta a tiszteletbeli doktori címet munkásságáért. Így a Princeton University, a Yale, a Berklee College of Music, valamint a Harvard doktora is volt.
#2
Denzel Washington

Denzel Washington

szül. 1954. 12. 28. (69 éves)
Mount Vernon, New York, Amerikai Egyesült Államok
Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel... több»
2011-ben kapta meg a University of Pennsylvania tiszteletbeli doktori címét. A színész tartotta a diplomaosztó nyitóbeszédét is.
#1
Meryl Streep

Meryl Streep

szül. 1949. 06. 22. (74 éves)
Summit - New Jersey - Amerikai Egyesült Államok
Meryl Streep 1949. június 22-én született Summitben, New Jersey-ben. Számos kritikus szerint korunk legjobb színésznője, huszonegyszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is kapott. Kezdetben az opera műfaja felé kacsingatott, majd úgy döntött, hogy beiratkozik a Yale egyetem dráma tagozatára. Első komolyabb szerepéért máris... több»
A színésznő igazi doktori-halmozó! 1975-ben diplomázott a Yale-en, de tiszteletbeli doktori címét csak 1983-ban kapta meg az intézménytől képzőművészeti szakból. 2009-ben a Dartmouth University, a Princeton University, 2010-ben a Harvard, 2014-ben pedig az Indiana University adományozott neki tiszteletbeli doktorit.