Hihetetlen, de ez a 10 sztár több, mint 100 filmben játszott

Filmet készíteni nem kis feladat. Nemcsak jelentős erőfeszítést igényel szinte minden résztvevő részéről, hanem a legtöbb esetben hatalmas időbefektetést is. Már a film tényleges forgatása is - nem számolva az elő- vagy utómunkálatokat, sajtóturnékat stb. - általában egy-négy hónapot vesz igénybe, néha többet is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb film legalább némi utazást igényel az érintettek számára, gyakran teljesen más országokba és/vagy jelentős napi ingázással a forgatásra és vissza.

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a legtöbb színész évente legfeljebb egy filmet forgat, sőt egyesek egy-két évet is kihagynak a projektek között. Ha tehát belegondolunk, hogy vannak olyan színészek, akik pályafutásuk során több mint 100 filmben szerepeltek, ez valóban lenyűgöző tény. Ami még figyelemre méltóbb, hogy közülük sokan már a 60. születésnapjuk előtt elérték ezt a mérföldkövet. 

Talán magától értetődő, hogy sok kisebb volumenű vagy karakterszínész több száz filmet forgatott pályafutása során - de mi a helyzet a nagymenő, ismert filmsztárokkal? Közülük, csak néhány kiválasztott van, aki átlépte a 100 filmes küszöböt!

#10
Danny Trejo

Danny Trejo

szül. 1944. 05. 16. (79 éves)
Echo Park - Los Angeles - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Dan „Danny” Trejo 1944-ben született Los Angelesben. Elég kemény oldalát ismerte meg az életnek, már kamaszkorában drogproblémái voltak és fiatalkorú bűnözőnek számított, később is ki-be járkált a börtönbe. Viszont történetesen épp ez hozta meg neki a szerencsét. Épp mentorálással foglalkozott – a... több»
Több mint 200 filmben szerepelni figyelemre méltó teljesítmény minden színész számára. De hogy Danny Trejo ezt annak ellenére érte el, hogy 40 éves koráig nem is kezdett el színészkedni, az még inkább megdöbbentő. Miután számos börtönbüntetése során úgy döntött, hogy végre változtat az életén, Trejo úgy döntött, hogy megpróbálkozik a színészettel, és rájött, hogy durva külseje és jellegzetes hangja miatt könnyen talál filmes munkát. Trejo a 90-es évek közepén vált ismertté, különösen, amikor Robert Rodriguez filmrendező filmjeiben kapott szerepet. Pályafutása során ugyanolyan készségesen viccelődik, mint amilyen készséges a koponyatörésben. A legtöbb beszámoló szerint abszolút emberi, kedves a filmforgatásokon, és azzal együtt, hogy keményen dolgozik, valószínűleg ez az oka annak, hogy színészi karrierje során - amely immár öt évtizedet ölel fel - ilyen termékeny tudott maradni.   
#9
Robert De Niro

Robert De Niro

szül. 1943. 08. 17. (80 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született Greenwich Village-ben, New York Cityben. Művészcsaládba született, édesanyja, Virginia Holton Admiral festő és költő, édesapja, Robert De Niro Sr. absztrakt expresszionista festő és szobrász volt. Ereiben angol, német, francia, holland, olasz és ír vér is csörgedezik. Első filmszerepét... több»
A listán szereplő színészek közül talán az a legmeglepőbb, hogy Robert De Niro is több mint 100 filmet készített karrierje során. Olyan típusú embernek tűnik, aki kissé válogat a szerepeiben, és nem igazán érdekli, hogy csak a fizetésért csinálja a dolgokat. De Niro azonban termékenyebb, mint gondolnánk, hiszen csak az elmúlt néhány évben lépte át a 100 filmes kreditet. Természetesen De Niro csak Martin Scorsese-vel 10 filmet készített, kezdve az Aljas utcákkal. Az utóbbi években David O. Russell filmrendezővel dolgozott többször, a 2022-es Amszterdam a negyedik közös munkájuk. De Niro önéletrajzát a vígjáték-franchise-ok is gazdagítják: a Csak egy kis pánik egy folytatást, az Apádra ütök pedig kettőt is megért. A színész nevéhez olyan kultikus projektek fűződnek, mint a Szemtől szemben vagy A keresztapa II.  
#8
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

szül. 1948. 12. 21. (75 éves)
Washington - District of Columbia - Amerikai Egyesült Államok
Samuel Leroy Jackson Washingtonban született, de Dél-Tenesseeben nőtt fel édesanyjával és annak szüleivel. Apja távol élt a családjától, alkoholizmusa fiatalon halálba kergette. Az atlantai Morehouse College diákja volt, először tengerbiológiát tanult, de miután csatlakozott egy amatőr színjátszó csoporthoz eldöntötte, hogy a... több»
Tekintve, hogy Samuel L. Jackson csak a Marvel Cinematic Universe több mint 10 filmjében, hét Spike Lee-filmben és hat Quentin Tarantino-filmben szerepelt, valószínűleg nem lesz meglepő, hogy összességében könnyedén átlépte a 100 filmes határt. Ezt a számot a 2000-es években döntötte meg, azóta pedig már a 150 filmes határt is megközelítette. Csak 2019-ben nyolc filmben szerepelt. A fent említett együttműködéseken kívül Jackson olyan hatalmas filmekben is feltűnt, mint a Jurassic Park, a Die Hard, több Star Wars-film, a kultikus Ponyvaregény, valamint M. Night Shyamalan A sebezhetetlen című filmsorozatában is Jackson nagyjából mindenféle szerepet eljátszott már, a főszereplőtől a segédig, a jófiútól a rosszfiúig, és mindent, ami a kettő között van. Jelenleg minden idők legtöbb bevételt hozó színésze. 
#7
Jackie Chan

Jackie Chan

szül. 1954. 04. 07. (70 éves)
Victoria Peak, Hongkong
Jackie Chan (Chan Kong-Sang) 1954. április 7-én született Honkongban. Tanulmányait a Kínai Dráma Akadémián folytatta, ahol klasszikus kínai művészeteket tanult (színjátszás, éneklés, előadóművészet, harcművészetek). Tagja volt az iskola egyik előadócsoportjának, ahol megismerte Sammo Hung Kam-Bo-t és Yuen Biao-t, akikkel... több»
Mire Jackie Chan teljesen és igazán betört az Egyesült Államokban - az első nagy crossover-sikerével, az 1996-os Balhé Bronxban című filmmel - már több mint 60 filmben szerepelt, és ebbe még nem is számoltuk bele azokat a filmeket, amelyekben csak statisztaként vagy kaszkadőrként vett részt. Persze már évekkel korábban is szerepelt az Ágyúgolyó futam című filmben és annak folytatásában, de azok éppen nem tették őt Hollywood szupersztárjává. Míg Chan csak körülbelül 20 amerikai produkcióban szerepelt - leginkább a Csúcsformában és a Kung Fu Panda franchise-okban -, addig szülőhazájában, Kínában rendkívül termékeny volt és maradt, ami a filmkészítést illeti. Kényelmesen átlépte a 150 filmes küszöböt, ami különösen lenyűgöző, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb filmje fizikailag mennyire megterhelő, és hogy nagy számban életveszélyes mutatványokat hajtott végre. Bár Kínában gyakran egyensúlyozott a buta és a komoly filmek között, csak a Karate kölyök 2010-es remake-je után vállalt először komolyabb szerepet angol nyelvű filmben. Legutóbb a 2017-es Az idegen című akcióthrillerben nyújtott elismert alakításával tette ezt újra.
#6
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg

szül. 1955. 11. 13. (68 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Whoopi Goldberg, eredeti nevén Caryn Johnson egész fiatalon vonzódott a színészet iránt, és már nyolc évesen a New York-i Helena Rubinstein Children’s Theatre színpadán játszott. A kiváló hangi adottságokkal rendelkező színésznő a ’70-es évek elején már a Broadway színpadán játszott olyan sikeres musicalekben, mint a Hair, a... több»
Whoopi Goldberget valószínűleg inkább komikusként, talkshow-házigazdaként és Star Trek csaposaként ismerik, és úgy tűnik, hogy csak néha forgat filmet. Az EGOT-győztes színésznő azonban már a több mint 100 filmes klubban van, hiszen már 1985-ben Oscar-díjra jelölték a Bíborszínért, és a 2020-as években is folyamatosan dolgozik a filmvásznon. Goldberg filmográfiája során mindig is egyensúlyban tartotta a vígjátékokat és a drámákat, és könnyedén váltogatta az olyan filmeket, mint a Apáca show és az Észvesztő. Első és eddigi egyetlen Oscar-díját az 1990-es Ghost című filmben nyújtott alakításáért nyerte el, amely egyike azon kevés Oscar-díjnak, amelyet színészek komikus alakításokért kaptak. Goldberg a Star Trek: A következő generációban játszott Guinan karakterét két filmben is megismétli, megmutatva, hogy a sci-fi egy újabb műfaj, amitől nem fél. Hangját olyan animációs filmekhez is kölcsönözte, mint az Oroszlánkirály és a Toy Story 3. A fikciós filmeket tekintve alig lépte át a 100 filmes mérföldkövet, de ha beleszámítjuk a dokumentumfilmeket is, amelyekben részt vett, akkor ez a szám már a 130-at is meghaladja.
#5
Nicolas Cage

Nicolas Cage

szül. 1964. 01. 07. (60 éves)
Long Beach, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Nicholas Cage (eredeti nevén Nicolas Kim Coppola) 1964. január 7-én született Long Beachen, Kaliforniában. Édesapja, August Coppola, egyetemi tanár, édesanyja, Joy Vogelsang, koreográfus és táncosnő. Apai ágon Francis Ford Coppola unokaöccse. Két testvére van, Christopher és Marc. Gyerekkorában még nem akart színész lenni, inkább... több»
Igaz, Nicolas Cage talán nem érte volna el a 100 filmes határt - legalábbis nem olyan hamar, mint amilyen hamar elérte - a 2010-es években készült számos direct-to-video filmje nélkül. Cage saját bevallása szerint azért csinálta ezeket a filmeket, hogy rendezzen néhány anyagi problémát, amivel küzdött. Ha van valami, amivel Cage-et soha nem lehet vádolni, az az, hogy nem ad bele mindent, és még annál is többet is egy előadásba. Bár a Coppola család tagjaként "hollywoodi királyi családból" származik, Nicolas Kim Coppola már nagyon korán úgy döntött, hogy Nicolas Cage néven szerepel, így inkább a tehetségével, mint a híres nevével tudott érvényesülni. És ez be is vált, hiszen a színész már karrierje kezdetén gyorsan bekerült több '80-as évekbeli klasszikusban - az Arizonai ördögfióka vagy például a Holdkórosok című filmekben. A '90-es években aztán igazi főszereplővé és filmsztárrá vált, többek között a Con Air - A fegyencjárat, az Ál/Arc, a Tolvajtempó, A szikla és az Angyalok városa című filmekben láthattuk. Az elmúlt években karrierje reneszánszát élte olyan filmekben nyújtott elismert alakításokkal, mint a Disznó, a Mandy és A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya
#4
Christopher Lee

Christopher Lee

szül. 1922. 05. 27. - elhunyt 2015. 06. 07.
Belgravia, London, Egyesült Királyság - Chelsea, London, Egyesült Királyság
Szarumán, Dooku gróf, Drakula, Sherlock Holmes és sok egyéb ikonikus karakter megformálója, Christopher Frank Carandini Lee 1922. május 27-én született Londonban. Előkelő család szülötte, édesanyja, Estelle Marie Carandini di Sarzaro grófnő, akinek szépségét számos festmény és szobor örökítette meg. Édesapja, Geoffrey Trollope... több»
A néhai Christopher Lee lenyűgöző karrierje egészen az 1940-es évekig nyúlik vissza, de akkor vált először legendává, amikor az 50-es években a Hammer Films több horrorfilmjében Drakulát alakította. Hamarosan a legkedveltebb főgonoszok egyikévé vált, és olyan nagyszabású franchise-okban játszott rosszfiút, mint a James Bond-sorozat, a Csillagok háborúja és a Gyűrűk ura. Nehéz elképzelni bárkit, aki több hollywoodi ikonikus főszereplővel vívott csatát, mint Lee. Lee filmes kreditjeinek száma már az 1970-es években már három számjegyű volt, de neki nem állt szándékában lassítani, annak ellenére, hogy ekkor már az 50-es éveiben járt. Néhány évvel 2015-ben, 93 éves korában bekövetkezett halála előtt Lee átlépte a 200 filmes álomhatárt, köztük több posztumusz filmmel is. Olyan karrier az övé, amely örökké páratlan marad abból a szempontból, hogy Hollywood hány különböző korszakát ölelte fel, vagy hogy hány különböző hatalmas franchise-ban játszhatott főgonoszt.
#3
Eric Roberts

Eric Roberts

szül. 1956. 04. 18. (68 éves)
Biloxi - Mississippi - Amerikai Egyesült Államok
Eric Anthony Roberts 1956. április 18-án született Billoxiban, Mississippiben, az Egyesült Államokban. Szülei Betty Lou és Walter Grady Roberts amatőr színészek és drámaírók voltak, akik a George Washington Slept Here című darab turnéján találkoztak. 1963-ban megalapították az Atlanta Actors and Writers Workshopot és gyerekeknek... több»
Nem lehet vitatkozni azon, hogy a Roberts testvérek közül melyik a leghíresebb vagy a "jobban teljesítő", de a mennyiséget tekintve Eric több mérfölddel veri Juliát. Őt nevezik "Hollywood legkeményebben dolgozó emberének", és azon kevés színészek közé tartozik, akik átlépték a 600 filmes kreditet. Még figyelemre méltóbb, hogy ebből több mint 200 csak filmszerepekből származik, és ezt a mérföldkövet a színész a 2010-es években lépte át, amikor annyi filmet forgatott, hogy nem is lehetett tudni, mikor volt ideje enni vagy aludni. Csak 2013-ban Roberts több mint 30 filmben szerepelt, és az évtized hátralévő éveiben is hasonlóan sokat dolgozott. Mondanom sem kell, hogy ezek közül sok kisebb indie vagy B- kategóriás film volt, de ez nem jelenti azt, hogy Roberts nem szerepel rengeteg blockbusterben is. Nevezetesebb nagyobb filmjei közé tartozik a Sötét lovag, a Beépített hiba (ahol a többi szereplővel együtt Independent Spirit Awardot nyert), és az 1985-ös Szökevényvonat című filmben nyújtott Oscar-jelölt alakítása. Emellett ő az apja az American Horror Story sztárjának, Emma Robertsnek. 
#2
Danny Glover

Danny Glover

szül. 1946. 07. 22. (77 éves)
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Daniel Lebern Glover 1946. július 22-én született a kaliforniai Los Angelesben. Szülei postásként dolgoztak és sokat tettek az afroamerikai lakosok jogaiért. Diszlexiáján sokat segített az iskolai drámakurzus, melynek hatására választotta hivatásául a színészmesterséget. Filmszínészi karrierjének beindulása előtt számos... több»
Danny Glover talán a Halálos fegyver-sorozattal vált igazán ismert sztárrá, de már 10 éve szerepelt filmekben, amikor először játszotta Roger Murtaugh őrmestert, a szabálykövető zsarut, aki kezd "túl öreg lenni ehhez a sz***hoz". Színészi pályafutása első évtizedében már dolgozott Clint Eastwooddal, Harrison Forddal, Steven Spielberggel és Gene Hackmannel, és több, a legjobb filmre jelölt alkotásban is szerepelt. A '90-es években kezdett igazán felpörögni a munka Glover számára, és az évtizedek előrehaladtával a színész csak még termékenyebbé vált. Glover a 2010-es évek közepén átlépte a 100 filmes határt, és ebben az időszakban több olyan év is volt, amikor akár nyolc filmet is készített. A közelmúltban többek között a harmadik Jumanji filmben, valamint Robert Redford búcsúztatásában segédkezett a színész feltételezett utolsó filmjében, az Úriember revolverrelben. 
#1
Michael Caine

Michael Caine

szül. 1933. 03. 14. (91 éves)
Rotherhithe - London - England - Egyesült Királyság
Sir Michael Caine Londonban született 1933-ban. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, és fizikai munkákból élt, majd beállt katonának. Eredeti nevét (Michael Joseph Micklewhite Jr.) a Zendülés a Caine hadihajón című film után változtatta meg. Több tucatnyi tévés sorozat után a Zulu (1964) című nagyjátékfilmben debütált a... több»
Az a tény, hogy Michael Caine több mint 100 filmben szerepelt, talán nem olyan nagy meglepetés, mint a listán szereplő többi színész, hiszen már az 1950-es években is filmeket forgatott. Számos kisebb szerep után abban az évtizedben - sokszor olyannyira kicsik voltak, hogy még csak jóvá sem írták a filmekben - Caine áttörő szerepe az 1964-es Zulu című háborús filmben volt. Nem sokkal később egy franchise-t vezethetett, amikor a James Bond-szerű Harry Palmert alakította Az Ipcress-aktában és két folytatásban (további kettő következett évtizedekkel később). Később tisztelgett a brit kémszerep előtt, amikor Austin Powers apjaként tűnt fel az Aranyszerszám című filmben. Újabban Caine-t leginkább a Christopher Nolan filmrendezővel közös munkákban láthatjuk. Először akkor dolgoztak együtt, amikor Caine Alfredot játszotta a Batman kezdődikben, és ezt a szerepet két további Nolan által rendezett Batman-filmben is eljátszotta. Caine a Tökéletes trükk, az Inception, az Interstellar, a Dunkirk és a Tenet című filmekben is szerepelt. A 2021-es Best Sellers: Hogyan készítsünk bestsellert című vígjáték volt Caine 133. filmje.