A listán azok a színészek kapnak helyet, akik 2000 és 2016 között jelölve voltak a Legjobb férfi főszereplő Oscar-díjra. Akárcsak a női listán, ezúttal is az volt mérvadó, hogy a színészek játéka mekkora hatással volt rám az egyes jelölések esetében. Ezekből állt össze egy top 15-ös lista.

#15
George Clooney

George Clooney

szül. 1961. 05. 06. (62 éves)
Lexington - Kentucky - Amerikai Egyesült Államok
George Timothy Clooney 1961. május 6-án született a Kentucky állam béli Lexingtonban. Édesanyja, Nina Bruce (leánykori nevén Warren), szépségkirálynő volt, a városi tanács tagja. Édesapja, Nick Clooney, egykori műsorvezető, a kései 90-es években 5 évig volt az American Movie Classics házigazdája. A középiskolában George-nál... több»
2009-ben jelölték az Egek Ura című filmben nyújtott alakításáért. Egy ember, akinek az a szakmája, hogy embereket bocsát el cégektől, állandóan utazik, s egyetlen életcélja, hogy minél több mérföldet gyűjtsön? Egy magyar politikussal is könnyebb azonosulni, mint egy ilyen figurával! Aztán szépen lassan ez a kép megváltozik, s kiderül, van más is az életben, mint az állandó repülés. Ráadásul ez az egész George Clooney tolmácsolásában érkezik, s annyira hitelesen, hogy mindezt el is hisszük neki.
#14
Matt Damon

Matt Damon

szül. 1970. 10. 08. (53 éves)
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Matt Damon 1970-ben született Massachusettsben. A Cambridge Rindge and Latin Schoolban érettségizett le, egyetemi tanulmányait a Harvardon folytatta. 2005 óta házas, felesége Luciana Bozán Barroso, három gyermeket nevelnek.   Több kisebb szerepet követően karrierjében az áttörést a Good Will Hunting (1997) hozta meg. A film... több»
2015-ben jelölték a Mentőexpedíció című filmben nyújtott alakításáért. Ha nincs Leonardo DiCaprio (akitől egyáltalán nem sajnálom a díjat), akkor van Matt Damon. Miért? Mert abból, hogy valaki a Marson maradt, több millió km-re elválasztva a segítségtől, abból biztosan egy kamaradráma fog kifejlődni. No de úgy, hogy közben egy percre sem veszíti el a humorérzékét? A Mentőexpedíció az év legnagyobb meglepetése volt számomra, köszönhetően ennek a nagyon is árnyalt figurának.
#13
Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch

szül. 1976. 07. 19. (47 éves)
London, Anglia
Benedict Timothy Calrton Cumberbatch 1976. július 19-én született Londonban, az Egyesült Királyságban. Szülei – Timothy Carlton és Wanda Ventham – mindketten színészek. A középiskola után egy évig angol nyelvet oktatott egy tibeti kolostorban. A London Academy of Music and Dramatic Art színész szakán szerzett diplomát. Profi... több»
2014-ben jelölték a Kódjátszma című film főszerpéért. Napjaink egyik legfelkapottabb brit színésze 2014-ben kapta meg első jelölését az Akadémiától, ám biztos, hogy nem utoljára. Cumberbatch játéka a Kódjátszmában olyanannyira meggyőzően hozta az antiszociális tudóst, amennyire azt csak lehet. Egy nagyon ígéretesnek látszó karrier nagyon fontos állomása.
#12
Frank Langella

Frank Langella

szül. 1938. 01. 01. (86 éves)
Bayonne, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
Frank Langella 1938. január 1-én született New Jerseyben Frank Langella fiaként. Iskoláit a Washington Általános Iskolában és a Bayonne High Schoolban végezte, felsőfokú tanulmányait pedig a Columbia High Scoolban, a South Orange and Maplewood School Districten és a Syracuse Egyetemen végezte, ahol Bachelor of Artson dráma fokozatot... több»
2008-ban jelölték a Frost/Nixon című filmben nyújtott alakításáért. Bukott elnököt játszani egyszerre hálás és nagyon merész feladat. Richard Nixont sokan, sokféleképpen játszották már el a mozivásznon, de olyan hitelesen és olyan átütő erővel, mint Frank Langella, kevesen.
#11
Clint Eastwood

Clint Eastwood

szül. 1930. 05. 31. (93 éves)
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Clinton Eastwood Jr. 1930. május 31-én született San Franciscóban. Tizenévesen költöztek a kaliforniai Oaklandbe, ahol a középiskolai tanulmányait befejezve bevonult a hadseregbe. Leszerelése után kezdődött a filmes pályája. Először B-kategóriás filmekben kapott szerepet, majd az USA-ban sorozatszínészként lett ismert... több»
2004-ben jelölték a Millió dolláros bébi főszerepéért. A színész-rendezőzseninek nagyon különleges pontja pályafutásában a Millió dolláros bébi. Ez lett a legjobb film, Eastwood lett a legjobb rendező, s versenyben volt a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjért is. A triplázás ugyan nem sikerült, az idős mester mégsem panszkodhat, hiszen a szívszorító drámájának és az ő játékának óriási ereje volt.
#10
Brad Pitt

Brad Pitt

szül. 1963. 12. 18. (60 éves)
Shawnee - Oklahoma - Amerikai Egyesült Államok
Brad Pitt Oklahomában született, de a Missouri állam béli Springfieldben nőtt fel. Középiskolás éveiben főleg sporttal foglalkozott, az iskolai tanács tagja volt és érdeklődéssel fordult az iskolai musicalek felé. A Missouri Egyetemen újságírást tanult (főleg reklám szakirányban), de ezen kívül különféle iskolai szórakoztató... több»
2008-ban jelölték a Benjamin Button különös élete című film főszerepéért. Brad Pittet is többször jelölték Oscarra amelyek között találhatunk ikonikus szerepeket is. Benjamin Buttonként egy visszafelé öregedő ember szerepében azonban sikerült az, amit csak a nagyok tudnak: halálukkal könycseppeket előcsalogatni az emberből.
#9
Bradley Cooper

Bradley Cooper

szül. 1975. 01. 05. (49 éves)
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Bradley Cooper 1975. január 5-én született Philadelphiában. Szülei Gloria Campano és Charles J. Cooper, van egy nővére, Holly. 1997-ben diplomázott a Georgetown Egyetemen, ezt követően New Yorkban kezdett színészetet tanulni az Actors Studio Drama School falai között. Karrierje első pár évében főleg tévés sorozatokban szerepelt.... több»
2012-ben jelölték a Napos oldal című filmben nyújtott alakításért. Coopert fiatal kora ellenére már többször jelölték Osca-díjra, ám megkaparintania (még) nem sikerült. Ami késik, nem múlik, s a Napos oldalban megmutatta, hogy a vígjátékok és akciófilmek mellett mekkora drámai színész is tud lenni.
#8
Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix

szül. 1974. 10. 28. (49 éves)
San Juan, Puerto Rico
Joaquin Rafael Bottom 1974. október 28-án született született Puerto Ricóban. Négy testvére van, River (elhunyt 1993-ban), Summer, Liberty, Rain, mindegyikük színész. Szülei tagjai voltak a Children of God nevű szektának és Joaquin gyermekkorában beutazták egész Dél-Amerikát, közben azoban a gyerekek nem kaptak megfelelő oktatást.... több»
2005-ben jelölték A nyughatatlan című film főszerepéért. Ha Joaquin Phoenix, akkor nálam A nő a befutó, de azért őt nem jelölték Legjobb férfi főszerplő díjra. Hogy történhetett ez? Szerencsére itt van A nyughatatlan, amelyben a legendást Johnny Cash-t sikerült rendkívül meggyőzően eljátszania.
#7
Jamie Foxx

Jamie Foxx

szül. 1967. 12. 13. (56 éves)
Terrell, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Jamie Foxx, eredeti nevén Eric Marlon Bishop 1967. december 13-án született az egyesült államokbeli Terrellben. 7 hónapos korától, szülei válását követően édesanyja fogadott szülei nevelték tovább. 5 évesen zongorázni tanult, majd a United States International Universityn tanult zeneszerzést. Nevét azért változtatta a nőies... több»
2004-ben nyert a Ray című film főszerepéért. Életrajzi film korunk egyik legendás zenészéről, akit fantasztikus Jamie Foxx alakít. A nagyszerű zenék mellett megtudhatjuk azt is, hogy mennyi nem mindennapi akadályon kell keresztülvergődni ahhoz, hogy elérjük a sikert és az elismertséget.
#6
Chiwetel Ejiofor

Chiwetel Ejiofor

szül. 1977. 07. 10. (46 éves)
Forest Gate, London, Egyesült Királyság
Chiwetel Ejifor 1977. Július 10-én született Londonban. Szülei nigériai származásúak akik, az Egyesült Királyságba emigráltak. Amikor Ejifor 11 éves volt, a család egy esküvőre utazott haza Nigériába, ahol egy autóbalesetben meghalt édesapja. Tanulmányait a Dulwich College-ban kezdte, majd a London Academy of Music and Dramatic Art... több»
2013-ban volt jelölve a 12 év rabszolgaság című filmben nyújtott alakításáért. 2012-ben láthattuk Amerika vicces szembenézését a múlttal (Django elszabadul). Egy évvel később ugyancsak szembenéztek a múlttal, de már egyáltalán nem nevettünk. A 12 év rabszolgaság egy irdatlan erejű dráma, benne pedig az a Chiwetel Ejiofor, akit bármennyire is akarnak, nem tudnak megtörni.
#5
Colin Firth

Colin Firth

szül. 1960. 09. 10. (63 éves)
Grayshott, Hampshire, England, Egyesült Királyság
Colin Andrew Firth 1960. szeptember 10-én született Angliában. Édesanyja, Shirley Firth összehasonlító vallástörténész a University of Winchesterben, ahol édesapja, David Norman Lewis Firth történész is tanít. Apja a nigériai kormány tanácsadója volt, ezért gyerekkora egy részét Nigériában töltötte. Tizenegy éves volt, amikor... több»
2010-ben nyert A király beszéde című film főszerepéért. Ugye milyen rossz érzés dadogósnak lenni? És ha még kiderül, hogy én leszek egy ország uralkodója ezzel a tulajdonsággal is? Ki látott még dadogós királyt? Ezzel szembesít minket Colin Firth lebilincselő alakításában VI. György király igaz története.
#4
Jean Dujardin

Jean Dujardin

szül. 1972. 06. 19. (51 éves)
Paris, Franciaország
Jean Dujardin 1972. június 19-én született  Rueil-Malmaison, Hauts-de-Seine-ben, Franciaországban. A népszerű francia színész, rendező az érettségi után édesapja építési vállalatánál kezdett el dolgozni, majd a színészkarrier ötlete a katonaság évei alatt merült fel benne komolyabban. Egymaga talált ki előadásokat és... több»
2011-ben nyert a The Artist - A némafilmes című filmben nyújtott alakításáért. Némafilmet a 21. században? Igen! Hiszen a fiatalabb generációnak is látnia kell, miért volt olyan fontos a némafilm oly sok évvel ezelőtt, ahol a színészi játék talán még fontosabb szerepet kapott, mint manapság. Ebben pedig a nagyszerű Jean Dujardin volt a segítségünkre.
#3
Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

szül. 1982. 01. 06. (42 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Edward John David „Eddie” Redmayne 1982-ben született Londonban. Angol színész, modell, énekes. Művészettörténetet tanul a Trinity College-ban, Cambridge-ben. 2002-ben volt a színházi debütálása a londoni Shakespeare’s Globe-ban, ahol a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare drámában láthatta őt a nagyközönség. A... több»
2014-ben nyert a Mindenség elmélete című filmben nyújtott alakításáért. Korunk egyik legnagyobb zsenijét, Stephen Hawkingot eljátszani nem kis feladat. Egy embernek mégis sikerült, aki remekül ragadta meg a figura lényegét. Ő pedig nem más, mint Eddie Redmayne.
#2
Michael Keaton

Michael Keaton

szül. 1951. 09. 05. (72 éves)
Coraopolis, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Michael Keaton (eredeti nevén Michael John Douglas) 1951. szeptember 5-én született a Pennsylvania állambeli Coraopolisban, hat testvére van. Népes családját igazi showmanként szórakoztatta már kisgyermek korában. Korán bebizonyította, hogy inkább a tettek, mint a szavak embere, hiszen idő előtt abbahagyta tanulmányait a Ken State... több»
2014-ben jelölték a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje). Ki más játszhatná el az eltűnt szuperhőst, aki midennél jobban szeretne újra a régi lenni, mint Michael Keaton? Hát persze hogy Michael Keaton! A Birdman három Oscar-díjat is bezsebelt 2014-ben, Michael Keaton nem volt köztük, ennek ellenére az év legemlékezetesebb jeleneteit kétség kívül ő produkálta.
#1
Sean Penn

Sean Penn

szül. 1960. 08. 17. (63 éves)
Santa Monica, Kalifornia, U.S.
Sean Justin Penn 1960. augusztus 17-én született a Kalifornia állambeli Santa Monicában, az Egyesült Államokban. Szülei – Leo Penn és Eilenn Ryan – mindketten színészek. Két testvére van, Chris Penn, aki szintén színész (2006-ban elhunyt) és Michael Penn zeneszerző. Már a középiskolában amatőr filmeket készítettek az... több»
2001-ben jelölték a Nevem Sam főszerepéért. Sean Penn kapott Oscar-díjat a 2000-es években, ám mégsem ezért a szerepéért (2008 - Milk). Pedig ha őszinték akarunk lenni, egy nyolc éves értelmi szintjén lévő férfit eljátszani talán még nagyobb kihívás, mint a melegek jogaiért való küzdelem.