16 hollywoodi híresség, akikről nem is tudtad, hogy absztinensek

A józanság elérése számos kihívással jár az emberek számára, az olyan hírességek számára is, mint például Brad Pitt vagy épp Zac Efron.

Egyesek számára a józan, absztinens életmódra vonatkozó döntés az alkoholfogyasztással vagy az alkoholfüggőséggel kapcsolatos, több éven át tartó kihívások eredményeként születik meg, míg mások más okokból, például ízlés vagy családi előzmények miatt úgy dönthetnek, hogy teljesen elkerülik az alkoholt.

Az NHS szerint alkoholizmus az, "amikor az ember olyan módon iszik, hogy az káros, vagy amikor függ az alkoholtól" és az alkohol okozta egészségügyi kockázatok alacsony szinten tartása érdekében mind a férfiaknak, mind a nőknek azt tanácsolják, hogy heti 14 egységnél többet ne igyanak rendszeresen.

Íme egy lista a józan hírességekről, akik különböző okokból úgy döntöttek, hogy nem isznak alkoholt!

#16
Eva Mendes

Eva Mendes

szül. 1974. 03. 05. (50 éves)
Miami, Florida, Amerikai Egyesült Államok
Eva Mendes 1974. március 5-én született Miamiban, Floridában, de Los Angelesben, Kaliforniában nőtt fel, miután anyjával a szülei válását követően odaköltöztek. A színésznő szülei révén kubai származású. Négy testvére közül ő a legfiatalabb, és az egyetlen, aki az Államokban született. A középiskola után egyetemre... több»
A színésznő 2008-ban vonult be az elvonóra, és azóta józan. Az Interview magazinnak nyilatkozva azt mondta: "Büszke vagyok azokra az emberekre, akikben megvan az elszántság és a bátorság ahhoz, hogy szembenézzenek a démonaikkal és meggyógyuljanak".
#15
Colin Farrell

Colin Farrell

szül. 1976. 05. 31. (47 éves)
Castleknock, Dublin, Írország
Colin James Farrell 1976. május 31-én született Dublinban. Édesapja és nagybátyja profi sportolók voltak, és egy ideig úgy tűnt, Farrell is a nyomdokaikba fog lépni. 17 évesen azonban kicsapták az iskolából, beállt egy utazó táncegyüttesbe, amajd 1996-ban beiratkozott a dublini Gaiety School of Drama képzésére, de itt sem viselte... több»
Az ír színész, aki saját bevallása szerint két évtizedet töltött a részegség szinte állandó állapotában, 2006-ban elvonóra ment, és azóta józan, annak ellenére, hogy elismerte, nagyon addiktív személyiség.
#14
Ewan McGregor

Ewan McGregor

szül. 1971. 03. 31. (53 éves)
Perth, Skócia, Egyesült Királyság
Ewan Gordon McGregor 1971. márciusában született Crieff városában, Skóciában. A Crieffi Morrisons's Akadémia után a Kirkcaldy Főiskola drámatagozatára járt, majd csatlakozott a Perth Repertory Theatre társulatához. Onnan Londonba vitte az útja, a Guildhall művészeti iskolába, ahol Daniel Craiggel és Alistair McGowannal is együtt... több»
Ewan McGregor 2001 óta józan, azt mondja, hogy "mániákus volt a piától", bár a vadabb éveire csak szeretettel emlékszik vissza.
#13
Jada Pinkett Smith

Jada Pinkett Smith

szül. 1971. 09. 18. (52 éves)
Baltimore, Maryland, Amerikai Egyesült Államok
Jada Koren Pinket Smith 1971. szeptember 18-ám látta meg a napvilágot az amerikai Maryland állambeli Baltimore városában. Jada nem csupán színésznő, hanem producer, rendező, író, énekes és dalszövegíró is, valamint az üzleti világ sem áll távol tőle. Nevét édesanyja kedvenc szappanopera színésznőjéről, Jada Rowland... több»
Jada Pinkett Smith közel 20 éve józan, miután azon kapta magát, hogy minden este két üveg bort iszik a kanapén, és azóta is a józanság szószólója.
#12
Matthew Perry

Matthew Perry

szül. 1969. 08. 19. - elhunyt 2023. 10. 28.
Williamstown, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Matthew Perry 1969. augusztus 19-én született Williamstownban, Massachusettsben. Iskolás évei alatt versenyszerűen teniszezett, ám a színjátszás is érdekelte. 1984-ben, miután elvesztett egy fontos teniszmeccset, az utóbbi mellett döntött. Első szerepeit sorozatokban kapta, a mozivásznon az 1988-as Az ifjú Don Juan című filmmel... több»
Matthew Perry nem nyúlt alkoholhoz, mióta a kilencvenes évek végén elvonóra ment Vicodin-függősége miatt.   2013-ban az ABC Newsnak azt mondta: Ha egy idegen odajönne hozzám, és azt mondaná: "Nem tudok leszokni az ivásról. Nem tudok leszokni az ivásról. Tudna segíteni nekem?" Azt tudom mondani: "Igen, tudok segíteni".
#11
Bradley Cooper

Bradley Cooper

szül. 1975. 01. 05. (49 éves)
Philadelphia, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Bradley Cooper 1975. január 5-én született Philadelphiában. Szülei Gloria Campano és Charles J. Cooper, van egy nővére, Holly. 1997-ben diplomázott a Georgetown Egyetemen, ezt követően New Yorkban kezdett színészetet tanulni az Actors Studio Drama School falai között. Karrierje első pár évében főleg tévés sorozatokban szerepelt.... több»
Bradley Cooper, aki az alkohol- és fájdalomcsillapító-függőséggel küzdött, 29 évesen lett józan, és ennek a döntésnek tulajdonította, hogy megmentette színészi karrierjét, és lehetővé tette számára, hogy gondoskodjon édesapjáról, amikor az beteg volt.   Pitt azt köszöni Coopernek, hogy segített neki kijózanodni.   'Ennek a fickónak köszönhetően józanodtam ki, és azóta minden napom boldogabb. Szeretlek és köszönöm' - mondta a hatgyermekes apa a National Board of Review Awards átvételi beszédében.
#10
Kristin Davis

Kristin Davis

szül. 1965. 02. 23. (59 éves)
Boulder, Colorado, Amerikai Egyesült Államok
Kristin Landen Davis 1965. február 3-án született a coloradói Boulderben. Szülei még gyermekkorában elváltak; őt édesanyja nevelte fel, aki idővel újra férjhez ment. Középiskolai tanulmányait a dél-kaliforniai AC Flora High School-ban végezte, majd felvételt nyert a New Jersey-i Rutger University-re. 22 évesen kezdett modellkedni;... több»
Az egykori Szex és New York sztárja 22 éves korában lett absztinens, amikor rájött, hogy az ivás veszélyezteti színészi ambícióit.   A The Weeknek 2008-ban adott interjújában így nyilatkozott: "Néha-néha a barátaimmal vagyok, és ők vörösbort isznak, én pedig ártatlanul arra gondolok: "Hű, ez egy csodálatos pohár vörösbor. Nem lenne jó móka meginni? Lehet, hogy jó lenne, de tényleg nem éri meg a kockázatot".
#9
Russell Brand

Russell Brand

szül. 1975. 06. 04. (48 éves)
Grays, Essex, England, Egyesült Királyság
Szülei hathónapos korában elváltak, és az édesanyja nevelte. Nehéz gyerekkora volt, a rokonai nevelték, míg anyját rákkal kezelték, apja pedig ritkán látogatta. Brand 16éves korában elköltözött otthonról. Felvették az Italia Conti Academy of Theatre Arts-ra, de első évben kirúgták rossz magaviselete és drogproblémák miatt. ... több»
A komikus és aktivista több éve józanul él, mivel a múltban küzdött a függőséggel.   A Guardian 2013-as számában a következőket írta: "10 éve nem használtam drogot vagy ittam alkoholt, és az életem mérhetetlenül sokat javult. Van munkám, házam, macskám, jó barátságaim és általában véve derűs kilátásaim".
#8
Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe

szül. 1989. 07. 23. (34 éves)
Hammersmith, London, Egyesült Királyság
Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, Alan Radcliffe észak-ír származású, édesanyja, Marcia Gresham dél-afrikai születésű. Daniel gyermekkora óta vonzódott a színészkedéshez, számos iskolai színdarabban szerepelt, de karrierje hirtelen óriási fordulatot vett, amikor... több»
A színész korábban a Harry Potter-franchise forgatása alatt küzdött az alkoholfüggőséggel. Nem sokkal azután hagyta abba az ivást, hogy 2011-ben befejeződött a sorozat forgatása.   A Radio 4 Desert Island Discs című műsorában nemrégiben készült felvételen bevallotta: "Határozottan úgy gondolom, hogy a Potter vége felé, és egy kicsit a befejezés után is sokat ittam, mert pánikba estem, és nem tudtam, mit tegyek ezután, és nem éreztem magam eléggé jól ahhoz, hogy józan maradjak.
#7
Ben Affleck

Ben Affleck

szül. 1972. 08. 15. (51 éves)
Berkeley, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Benjamin Geza Affleck 1972. augusztus 15-én született a Kalifornia állambeli Berkeley-ben, Massachusettsben nőtt fel, Cambridge-ben. Első szerepét egy Burger King reklámban kapta. A mozivásznon a The Dark End of the Street (1981) című filmben debütált, majd főszerepet kapott a The Voyage of the Mimi (1984) című sorozatban. Első komolyabb... több»
A színész 2001-ben járt először elvonón, majd 2017 márciusában Facebook-oldalán nyílt meg a józanságáról.   'Befejeztem a kezelést alkoholfüggőségem miatt; olyasmi, amivel a múltban is foglalkoztam, és amivel továbbra is szembe fogok nézni' - írta. 'A lehető legteljesebben akarom élni az életemet, és a lehető legjobb apa akarok lenni'.   2020 februárjában a színész az ABC Newsnak nyilatkozott: 'Néhány évig józan voltam, aztán azt gondoltam: "Tudod, úgy akarok inni, mint egy normális ember, és borozni akarok a vacsoránál". És ez körülbelül nyolc évig sikerült is'.   Miután évekig küzdött a függőségével és 2018-ban elvált Jennifer Garnertől, a New York Timesnak 2020-ban azt is elmondta, hogy az apaság megtanította őt arra, hogy józan legyen "ezekben a gyerekeim számára meghatározó években".
#6
Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr.

szül. 1965. 04. 04. (59 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Robert John Downey Jr. 1965-ben született a New York-i Greenwich Village-ben, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. Nővére az író, színésznő Allyson Downey. 20 éves korában egy szezon erejéig csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához erejéig, ezt követően színészi ambíciókat dédelgetve... több»
A színész alkoholproblémái már gyerekkorában kezdődtek, és drogfüggőséget is eredményeztek. Miután karrierje során többször is elvonón volt, néhányszor összetűzésbe került a törvénnyel és egy börtönbüntetést is kapott, végül kitisztult. "Az első feladat az, hogy kijussak abból a barlangból" - mondta 2014-ben a Vanity Fairnek arról, hogy mit tanult az évek során - "Sokan kijutnak, de nem változnak. A lényeg tehát az, hogy kijussak és felismerjem a sorsom agresszív tagadásának jelentőségét, és ezen az olvasztótégelyen keresztül erősebb fémmé kovácsolódva jöjjek ki. Vagy bármi más. De nem is tudom, hogy ez volt-e az én tapasztalatom."
#5
Brad Pitt

Brad Pitt

szül. 1963. 12. 18. (60 éves)
Shawnee - Oklahoma - Amerikai Egyesült Államok
Brad Pitt Oklahomában született, de a Missouri állam béli Springfieldben nőtt fel. Középiskolás éveiben főleg sporttal foglalkozott, az iskolai tanács tagja volt és érdeklődéssel fordult az iskolai musicalek felé. A Missouri Egyetemen újságírást tanult (főleg reklám szakirányban), de ezen kívül különféle iskolai szórakoztató... több»
A színész nemrég arról beszélt, hogy "elkötelezett" a józanság mellett, miután másfél évet töltött az Anonim Alkoholisták (AA) tagjaként, miután 2016-ban elvált Angelina Jolie színésznőtől: 'Elvittem a dolgokat addig, ameddig csak lehetett, ezért megvonom magamtól az ivásra vonatkozó kiváltságaimat' - mondta Pitt szeptemberben a New York Timesnak. 2019. Az AA-ban szerzett tapasztalatairól így nyilatkozott: "Valójában nagyon felszabadító volt, hogy felfedted önmagad csúnya oldalait. Ebben nagy érték van."
#4
Tom Hardy

Tom Hardy

szül. 1977. 09. 15. (46 éves)
Hammersmith, London, Egyesült Királyság
Edward Thomas Hardy 1977. szeptember 15-én született Londonban. Tanulmányait a Tower House Prep. Schoolban végezte, de színjátszást tanult a Drama Centre London és a Richmond Drama School falai közt is, ahol Anthony Hopkins volt az egyik tanára. Első filmes szerepét Az elit alakulat című minisorozatban kapta. Az áttörést azonban Ridley... több»
A Visszatérő sztárja 2018-ban a Good Morning Britain című műsorban adott interjújában beszélt alkoholfüggőségéről: "Egész életemben mocsári alkoholista voltam" - mondta. A függőséggel való küzdelme tizenéves korában kezdődött, és abban csúcsosodott ki, hogy 2003-ban Londonban összeomlott. Később elvonóra ment, és azóta józan. 'Az egyetlen dolog, ami átmentett azon a sötét időszakon, a színészet volt' - mondta korábban a Daily Mailnek - 'Eredetileg azért kezdtem bele, mert azt akartam, hogy apám büszke legyen rám.'
#3
Zac Efron

Zac Efron

szül. 1987. 10. 18. (36 éves)
San Luis Obispo, Kalifornia
Zac Efron 1987. október 18-án született San Luis Obispóban, az Egyesült Államokban. A tinibálvány Kaliforniában nőtt fel, apja elektronikai mérnök, anyja titkárnő volt. 11 éves korától vett részt az iskolai színházi produkciókban, majd a The Great American Melodrama and Vaudeville nevű színházban dolgozott. 2006-ban felvételt... több»
A sztár 2013-ban hagyta abba az ivást egy rövid elvonókúrát követően. A színész a US ELLE-nek adott 2016-os interjújában elmondta, hogy a józanság segített neki abban, hogy megtalálja a struktúrát az életében: 'Volt egy pillanat, amikor a reggeli rutinom az volt, hogy kelj fel és guglizz magadra. De ez drámai módon és azonnal abbamaradt, talán három évvel ezelőtt' - mondta - 'Rájöttem, hogy ha mások képein keresztül nézed magad, akkor nem a saját életedet éled. Nem voltam igazán önmagam. Egy csomó hobbim kiesett az ablakon. Nem tudtam gördeszkázni vagy szörfözni, mert féltem, hogy követnek. A félelem határának átlépése az, ami a nagysághoz vezet."
#2
Blake Lively

Blake Lively

szül. 1987. 08. 25. (36 éves)
Tarzana, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Blake Christina Lively 1987-ben született Tarzanában, Kaliforniában. Édesapja színész, édesanyja ügynök, korábban modellkedett. Összes testvére színész. Ennek ellenére kezdetben nem érdeklődött a színészi hivatás iránt. A Burbank Gimnáziumba járt, pompomlány és diákelnök, valamint egy nemzetközileg is elismert kórus tagja... több»
A Gossip Girl színésze soha nem élvezi az alkoholt, és 2021 karácsonya előtt a BAZAAR.com-nak elmondta: "Nem iszom, mert nem szeretem az alkohol hatásait, de szeretek a részese lenni - szeretek társaságban lenni, és szeretem, ha az emberek összejönnek.Nem iszom. Soha nem próbáltam ki drogot. Ez csak olyasmi, amire őszintén nem vágyom' - mondta az Allure-nak 2012-ben.
#1
Tom Holland

Tom Holland

szül. 1996. 06. 01. (27 éves)
Kingston upon Thames, Egyesült Királyság
Thomas Stanley Holland 1996. június 1-én született Londonban, Kingston-upon-Thames-ben Nicola Elizabeth fotós és Dominic Holland író és komikus gyermekeként. Három testvére közül Holland a legidősebb , testvérei: Sam és Harry akik ikrek és 3 évvel fiatalabbak, és Patrick aki nyolc évvel fiatalabb. Tanulmányait a római-katolikus... több»
Tom Holland 2023 májusában az Entertainment Weeklynek elárulta, hogy egy éve és négy hónapja józan. A színész elmondta, hogy az Apple TV+ The Crowded Room című műsorán való munka lehetővé tette számára, hogy "felismerje a kiváltó okokat és a dolgokat, amelyek stresszelnek". Arról, hogy a pszichiáterekkel folytatott beszélgetések (amikor a pszichológiai thrillerre készült), hogyan segítettek neki a magánéletében, a következőket mondta a hírportálnak: "A mentális egészségről és annak erejéről tanulni, és pszichiáterekkel beszélgetni Danny (a karaktere) és Billy küzdelmeiről, olyan dolog volt, ami nagyon tanulságos volt a saját életemre nézve". Holland azt mondta, reméli, hogy a minisorozat nézői "nagyobb tiszteletet és együttérzést tanúsítanak majd azok iránt, akik mentális egészségügyi problémákkal küzdenek".   Majd így folytatta: "Remélem, hogy az emberek felvilágosítva érzik majd magukat a mentális egészség erejéről, a küzdelmekről [és] a túlélésre való hihetetlen képességeinkről".   Megnyitva arról, hogy a szerep intenzitása mennyire megviselte őt, kifejtette: "Nem idegen tőlem a munka fizikai aspektusa, amikor az egész akciófilmes dolgot csinálom.   De a mentális aspektus nagyon megvisel, és sokáig tartott, mire felépültem utána, hogy visszazökkenjek a valóságba.   A Pókember sztárja felidézte, hogy egy ponton el kellett szakadnia a filmbeli karakterétől: "Magamat láttam benne, de a magánéletemben emlékszem, hogy otthon egy kicsit összeomlottam, és arra gondoltam, hogy leborotválom a fejem. Meg kell borotválnom a fejem, mert meg kell szabadulnom ettől a karaktertől".   "És nyilvánvalóan a forgatás közepén voltunk, így úgy döntöttem, hogy nem teszem... Nem hasonlított semmihez, amit valaha is tapasztaltam.'